Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
26. 8. 2019,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Natisni članek

svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 26. 8. 2019, 14.40

4 leta, 7 mesecev

184 dni po poškodbi

Snežna vrnitev Ilke Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Ilka Štuhec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Šest mesecev po padcu na smukaški preizkušnji svetovnega pokala v Crans Montani je dvakratna svetovna prvakinja Ilka Štuhec vnovič stopila na smuči in opravila prve zavoje proti vrnitvi v tekmovalno karavano. Čez 100 dni že kot riba v vodi?

Ko se je leta 2018 po predzadnji hudi poškodbi kolena vrnila na smuči, je na prvi stik s snegom na domačem Pohorju povabila sedmo silo. Ta je lahko nekaj mesecev pozneje poročala o novih štirih uvrstitvah na stopničke za zmagovalke, o drugem zaporednem naslovu svetovne prvakinje o smuku, a tudi o novi hudi poškodbi ter novi rehabilitaciji. Natanko 184 dni po padcu na smuku v Crans Montani, kjer si je po izletu v zaščitne mreže natrgala zadnjo križno vez levega kolena, je napočil trenutek za novo vrnitev. Tokrat brez kamer, fotografskih objektivov, mikrofonov …

Prvič po padcu

"Uživaj v prvih zavojih, za katere si tako zelo garala," je v nedeljo prek socialnega omrežja Facebook Ilki Štuhec sporočil njen mednarodni zastopnik Kilian Albrecht. Nov delovni teden, zadnji avgustovski, je namreč 28-letna Mariborčanka začela tam, kjer se počuti najbolj domače - na snegu. Na ledeniku Saas Fee je namreč prvič po nesrečnem 23. februarju in nato polletni rehabilitaciji z robniki zarezala v snežno podlago. Tako se njene priprave na novo sezono iz telovadnice, kjer je imel glavno besedo strokovnjak za kondicijsko pripravo Jani Gril, selijo na sneg, kjer bo postopoma stopnjevala intenzivnost.    

Kaj je po povratku na sneg povedala Štuhčeva?

"Res je bilo super. Postavila sem se na smučke in se smučala. Ni bilo težav, tudi koleno in vse ostalo se je kar hitro spomnilo, kako se obnašati. Po nekaj uvodnih vožnjah in lažjih vajah smo šli že na nekoliko zahtevnejše zadeve. Bil je res super dan in zelo se veselim celotnega kampa ter vsega, kar prinaša nadaljevanje," je dejala slovenska šampionka.

Ilka Štuhec je po padcu na smuku 23. 2. sicer vstala in se spustila v cilj, a ji je bilo kmalu jasno, da se je sezona zanjo predčasno končala. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec je po padcu na smuku 23. 2. sicer vstala in se spustila v cilj, a ji je bilo kmalu jasno, da se je sezona zanjo predčasno končala. Foto: Getty Images

Prava vrnitev 6. decembra

Štuhčeva bo s prenovljenim spremljevalnim štabom, v katerem bo imel na progah po novem glavno strokovno besedo švicarski strokovnjak Stefan Abplanalp, osrednji del priprav opravila na evropskih ledenikih. Zmagovalka devetih tekem svetovnega pokala, lastnica dveh malih globusov in dveh zlatih kolajn na SP tekmovalno vrnitev v svetovni pokal načrtuje 6. decembra, ko se bo v Lake Louisu sezona začela tudi za specialistke za hitri disciplini. Prav v tem kanadskem smučarskem središču se je med tekmice vrnila že po zadnji poškodbi, obenem pa gre za prizorišče njenih prvih zmag v svetovnem pokalu.

Kje so slovenske smučarske "ladje"?

Ob Štuhčevi bo osrednji del priprav zgolj v Evropi opravila tudi moška ekipa za hitri disciplini. Glavni trener Peter Pen je namreč zaradi pomanjkanja snega v Čilu odpovedal pot na južno poloblo, tako da bodo njegovi izbranci poletne kilometre zbirali na ledenikih, veliko pa si nato obetajo od predsezonskega novembrskega treninga v Severni Ameriki. Bolj prizanesljiva je bila južnoameriška zima do tehnično usmerjenih smučarjev. Tako moška kot ženska tehnična vrsta namreč te dni pospešeno vadita na Ognjeni zemlji v Ushuaii v Argentini.

Walchhofer in Zimermann
Sportal Avstrijsko smučanje žaluje za olimpijskim smukaškim prvakom
alpsko smučanje
Sportal Na južno poloblo po bolj realno sliko, s Štuhčevo blizu dogovora
Ne spreglejte