Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 11. 2023,
11.42

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

Natisni članek

Sofia Goggia smuk Zermatt/Cervinia Ilka Štuhec Ilka Štuhec alpsko smučanje

Nedelja, 19. 11. 2023, 11.42

5 mesecev, 2 tedna

ZERMATT/CERVINIA, SMUK (Ž)

Ilka brez tekme. Tudi osmi smuk pod Matterhornom odpovedan.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87
Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je pričakovano ostala tudi brez nedeljskega smuka pod Matterhornom. | Foto Reuters

Ilka Štuhec je pričakovano ostala tudi brez nedeljskega smuka pod Matterhornom.

Foto: Reuters

Toliko pompa za prazen nič. Tako kot lani so tudi letos odpovedali vse štiri smuke pod Matterhornom. Prejšnji konec tedna so brez tekmovanja ostali smučarji, ta konec tedna pa še smučarke. Razlog: premočni sunki vetra na ledeniku na nadmorski višini nad 3.000 metrov. Nič nenavadnega za takšno lokacijo, nihče več ne razume, zakaj sploh silijo z izvedbo te čezmejne tekme nad Zermattom in Cervinio.

Ilka Štuhec
Sportal Pričakovano: Ilka pod Matterhornom ostala brez tekme

Štirje smuku pod Matterhornom so odpadli že lani in zdaj vsi štirje še letos. | Foto: Guliverimage Štirje smuku pod Matterhornom so odpadli že lani in zdaj vsi štirje še letos. Foto: Guliverimage Večletne priprave, a tudi v drugem poskusu brez ene same tekme. Lani so uvodne štiri smuke s štartom v Švici (nad Zermattom) in ciljem v Italiji (Cervinia) odpovedali zaradi pomanjkanja snega, letos pa je tekmovanje onemogočilo najprej sneženje, nato pa še močan veter. V dveh tednih jim je tako uspelo izvesti samo en moški in en ženski trening, odpovedali pa so vse štiri tekme. V dveh letih so torej odpovedali vseh osem smukov pod mogočno goro Matterhorn. "Odločitev ni bila lahka, ampak na prvem mestu je varnost tekmovalk," je po odpovedi tekme povedal direktor ženskega svetovnega pokala Peter Gerdol.

Že v soboto je Gerdol zavrnil možnost, da bi smuk izpeljali v ponedeljek. Za zdaj tudi ne kaže, da bi odpadle smuke nadomeščali na drugih lokacijah.

Tako smo po soboti tudi v nedeljo ostali brez težko pričakovanega dvoboja med lansko dobitnico malega kristalnega globusa v smuku, Italijanko Sofio Goggio, ter slovensko šampionko Ilko Štuhec, svetovno prvakinja iz let 2017 in 2019, ki je v pretekli sezoni doživela novo pomlad. Po skoraj štirih letih je decembra v svetovnem pokalu znova stopila na oder za zmagovalke, v svojo zbirko je dodala dve zmagi v svetovnem pokalu, skupno pa štiri uvrstitve med najboljše tri. Na koncu je v smukaški razvrstitvi osvojila drugo mesto.

Zermatt veter | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Ilka in tekmice sredi decembra v St. Moritzu

Ilko Štuhec in tekmice sredi decembra čakajo tri tekme v St. Moritzu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ilko Štuhec in tekmice sredi decembra čakajo tri tekme v St. Moritzu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Smučarke so v novi sezoni nastopile na treh tekmah v tehničnih disciplinah in s temi se bo zdaj svetovni pokal tudi nadaljeval. Najprej bosta v ameriškem Killingtonu veleslalom in slalom (25. in 26. november), nato pa v kanadskem Tremblantu veleslaloma (2. in 3. december). Ilka Štuhec in tekmice bodo priložnost za prve tekme dobile med 8. in 10. decembrom, ko bodo v St. Mortizu v Švici dva superveleslaloma in smuk. Prav v St. Mortizu je Mariborčanka prvič postala svetovna prvakinja. Kanadski Lake Louise, eno od klasičnih prizorišč, smučark v hitrih disciplinah letos ne gosti.

FIS ledeniške tekme pod Matterhornom še naprej podpira

Odločitev za izvedbo tekem v Zermattu in Cervinii sega v leto 2019, ko sta nacionalni zvezi Švice in Italije razvili idejo o čezmejnem dogodku. Na Mednarodni smučarski zvezi (FIS) so z navdušenjem pograbili zamisel o čezmejnem sodelovanju ter leta 2021 potrdili predlog in smukaške tekme na novem prizorišču dodali na koledar.

Osem tekem, osem odpovedi | Foto: Guliverimage Osem tekem, osem odpovedi Foto: Guliverimage

Po mnenju mednarodne zveze imajo te tekme ogromen potencial. Naprej je tukaj spektakularna pokrajina, vključno z znamenitim Matterhornom. Gre za najvišje ležečo progo Gran Becca, po sloviti progi Lauberhorn drugo najdaljšo. S temi tekmami naj bi tudi zapolnili vrzel v koledarju in omogočili zgodnejši začetek tekem svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Ta bi bil tako v Evropi, ne v Severni Ameriki.

Protest v Gurglu | Foto: Guliverimage Protest v Gurglu Foto: Guliverimage Na FIS še vedno vztrajajo pri tem tekmovanju, kljub pomislekom okoljskih aktivistov, ki nasprotujejo posegom v občutljivo območje zadnjih alpskih ledenikov. Ti so napovedali protest in ga v soboto izvedli na slalomski tekmi v Gurglu, kjer sicer ni šlo za ledeniško tekmo. Je pa Gurgl blizu Söldna, ki vsako leto že konec oktobra gosti uvodna veleslaloma na ledeniku Rettenbach. Na njem so letos izvedli samo žensko tekmo, moška pa je zaradi vremena odpadla.

Henrik Kristoffersen
Sportal Besnega Norvežana morala zadržati policija: Slabo mi je, če samo pomislim nanje
Gurgl Manuel Feller Marco Schwarz Michael Matt
Sportal Avstrijci vrnili udarec, Slovenca razočarala trenerja
Ilka Štuhec
Sportal Verjame v vrhunski rezultat. Če bo le vreme dopustilo.
Ne spreglejte