SiolNET. Sportal Zimski športi
6,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
OBERHOF, SMUČARSKI SKOKI (Ž)

Slovenke ob koncu sezone spisale zgodovino, slovo Rogljeve in Zupančiča

6,43

termometer

smučarski skoki | Ema Klinec, Nika Križnar in Urša Bogataj so v Oberhofu poskrbele za trojno slovensko zmago. | Foto: Guliverimage
Ema Klinec, Nika Križnar in Urša Bogataj so v Oberhofu poskrbele za trojno slovensko zmago. Foto: Guliverimage

Enajsta sezona svetovnega pokala za smučarske skakalke se je v Oberhofu končala s trojno slovensko zmago, kar se ni zgodilo še nikoli. Zmagala je Urša Bogataj, druga je bila Nika Križnar, tretja pa Ema Klinec. Špela Rogelj je kariero končala s šestim mestom. Slovenke so izjemno sezono kronale tudi z zmago v pokalu narodov, kar jim ni uspelo še nikoli. Po izjemni sezoni je bilo v slovenskem taboru zelo čustevno, Bogatajeva je v izjavi po zmagi napovedala, da se z mesta glavnega trenerja presenetljivo poslavlja Zoran Zupančič. Veliki kristalni globus je osvojila Marita Kramer.

Urša Bogataj Sportal Dvojna slovenska zmaga v Oberhofu! Bogatajeva pred Križnarjevo.

Po odpovedi tekem na dveh ruskih prizoriščih v Nižnjem Tagilu in Čajkovskem zaradi ruske invazije na Ukrajino in ob dejstvu, da pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) niso našli nadomestnega prireditelja, je bil Oberhof zadnja postaja sezone svetovnega pokala.

Zadnja tekma sezone se je končala z izjemnim uspehom slovenskih skakalk. Uresničila se je želja glavnega trenerja Zorana Zupančiča o trojni zmagi. Na vrhu zmagovalnega odra je še drugič ta konec tedna stala Urša Bogataj, druga je bila Nika Križnar, na tretje pa je s petega po prvi seriji skočila Ema Klinec. 

Dvakratna olimpijska prvakinja iz Pekinga Bogatajeva je po prvi seriji zasedala drugo mesto, v finalu pa s skokom, dolgim 100 metrov, skočila na vrh. Po 93 metrov dolgem skoku pa je morala mesti s svojo prijateljico zamenjati po prvi seriji vodilna Križnarjeva.

Špela Rogelj je kariero končala s šestim mestom. | Foto: Sportida Špela Rogelj je kariero končala s šestim mestom. Foto: Sportida

Konec kariere Špele Rogelj

Še zadnjič je tekmovala Špela Rogelj, ki je kariero končala s šestim mestom, po polovici tekme ji je kazalo še bolje, saj je bila z daljavo dneva (100) tretja, v finalu pa izgubila tri mesta. 27-letnico so v izteku pričakale reprezentančne kolegice in trenerski štab, pri Fis pa so se s posebno grafiko ter darilom in rožami poklonili eni pionirk ne samo slovenskih, temveč nasploh ženskih smučarskih skokov v svetovnem pokalu.

Nika Prevc je v finalu z osmega mesta zdrsnila na 12., Jerneja Brecl pa z 12. na 24.

smučarski skoki | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Slovo Zorana Zupančiča

Slovenke so prvič v zgodovini osvojile pokal narodov za skupno zmago. Suvereno so opravile s tekmicami in uresničile še eno željo glavnega trenerja Zorana Zupančiča. Ta je po zelo uspešnem tekmovalnem obdobju varovankam povedal, da se poslavlja z mesta glavnega trenerja, kar je po zmagi v izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo potrdila Bogatajeva.

"Naš trener je bil danes zadnjič z nami, tako da smo žalostne, hkrati sicer tudi vesele, da smo za konec dale vse od sebe. Trojna zmaga je najlepši mogoč zaključek, ki smo mu ga lahko podarile. Prav tako je danes kariero končala moja klubska kolegica Špela Rogelj, tako da sem brez besed," je na robu solz za Fis dejala Bogatajeva, v izjavi za SZS pa dodala: "Zelo sem zadovoljna s tem vikendom. Kar se skokov tiče, je bil moj najboljši do zdaj. Morda sem se danes težje zbrala zaradi situacije, kot je. A še vseeno sem vesela, da je cela ekipa dobro funkcionirala." Zoran Zupančič se poslavlja z mesta glavnega trenerja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zoran Zupančič se poslavlja z mesta glavnega trenerja. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Finale štiriletnega obdobja, trojne stopničke, trofeja za zmago v pokalu narodov. Delo je narejeno. Hvala ekipi, dekletom, pomočnikoma in vsem širšim pomočnikom, ki so kdajkoli stali za vsem tem rezultatom," je po vodenju zadnje tekme smučarskih skakalk dejal Zupančič, ki ni našel skupnega jezika s Smučarsko zvezo Slovenije.

Vesela, a tudi žalostna, saj odhajata pomembna člena ekipe

"Zaključili smo s sezono. Tekma je bila zanimiva, kot majhno državno prvenstvo. Zelo sem vesela, da sem dala piko na i, da smo tri Slovenke stale na stopničkah. To je bil tudi eden izmed ciljev, kot dvigniti pokal narodov. Že lanskoletna želja, a nam je uspelo letos. Res sem vesela, da sem lahko del te ekipe. Hkrati pa sem tudi malo žalostna, ker odhajata dve zelo pomembni osebi te ekipe, ki ju bom zelo pogrešala," pa je misli po čustvenem dnevu strnila Križnarjeva.

Kramerjevi globus, Slovenki na drugem in tretjem mestu 

Veliki kristalni globus je osvojila Marita Kramer, drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo lanski zmagovalki Niki Križnar, tretje pa Urši Bogataj. | Foto: Sportida Veliki kristalni globus je osvojila Marita Kramer, drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo lanski zmagovalki Niki Križnar, tretje pa Urši Bogataj. Foto: Sportida

V skupnem seštevku je slavila danes četrtouvrščena Avstrijka Marita Kramer, ki je v sezoni po 19 posamičnih tekmah zbrala 1.316 točk. Drugo mesto je v razvrstitvi pripadlo Križnarjevi, najboljši skakalki minule sezone. Zbrala je 1.191 točk in prehitela tretjeuvrščeno Bogatajevo (1.151 točk).

Ema Klinec, ki je zadnje tekme na Norveškem izpustila, je sezono končala kot sedma, Špela Rogelj kot 12., Jerneja Brecl 20., Nika Prevc 22., Maja Vtič 37., Katra Komar pa na 39. mestu.

Slovenkam zanesljivo pokal narodov

Slovenske skakalke so potrdile zanesljivo zmago v pokalu narodov, ki je Slovenkam še edina manjkala. Zbrale so 4.570 točk in za kar 747 točk prehitele druge Avstrijke (3.823 točk), tretje so bile Japonke z 2.213 točkami.

Izidi, svetovni pokal:

 1. Urša Bogataj (Slo)        277,4 točke (95,5/100,0 metra)
 2. Nika Križnar (Slo)        273,1 (97,5/93,0)
 3. Ema Klinec (Slo)          262,4 (91,5/96,5)

 4. Marita Kramer (Avt)       261,0 (93,5/92,5)
 5. Katharina Althaus (Nem)   258,2 (90,0/96,5)
 6. Špela Rogelj (Slo)        252,5 (100,0/87,0)
 7. Sara Takanashi (Jap)      249,3 (88,0/96,0)
 8. Lisa Eder (Avt)           241,0 (87,5/90,5)
 9. Frida Westman (Šve)       230,8 (93,5/88,0)
10. Silje Opseth (Nor)        227,1 (76,0/100,0)
...
12. Nika Prevc (Slo)          219,2 (90,5/82,5)
24. Jerneja Brecl (Slo)       201,3 (90,0/76,5)
...

Svetovni pokal, skupno (19/19):

 1. Marita Kramer (Avt)*              1.316 točk
 2. Nika Križnar (Slo)                1.191
 3. Urša Bogataj (Slo)                1.151

 4. Katharina Althaus (Nem)            906
 5. Sara Takanashi (Jap)               843
 6. Silje Opseth (Nor)                 731
 7. Ema Klinec (Slo)                   680
 8. Yuki Ito (Jap)                     449
 9. Lisa Eder (Avt)                    420
10. Jacqueline Seifriedsberger (Avt)   393
...
12. Špela Rogelj (Slo)                 371
20. Jerneja Brecl (Slo)                208
22. Nika Prevc (Slo)                   199
37. Maja Vtič (Slo)                     61
49. Katra Komar (Slo)                    9

...
* Opomba: Marita Kramer je že tekmo pred koncem osvojila veliki kristalni globus.

Pokal narodov

1. Slovenija - 4.570 točk
2. Avstrija - 3.823
3. Japonska - 2.213
4. Nemčija - 1.931
5. Norveška - 1.809
...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin