Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
26. 4. 2013,
7.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Matjaž Polak Jurij Tepeš Jaka Hvala kondicija

Petek, 26. 4. 2013, 7.59

7 let, 12 mesecev

Slovenski "orli" vedo, zakaj imajo 100 kg uteži na ramenih

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najlepši del za smučarske skakalce so kajpak skoki, a potrebujejo za uživanje v zraku tudi močne ter eksplozivne noge. In pri tem delu treninga jim tretje leto zapored pomaga Matjaž Polak.

Pri slovenskih skakalcih je zdaj poudarek na bazičnem delu. Veliko je prisotne tudi koordinacije, da bodo nato naši "orli" pripravljeni na primopredajo Goranu Janusu, ki se bo z njimi v maju odpravil na skakalnice. "Ker so fantje prišli z dopustov, smo prilagodili treninge. Pozitivno je to, da so vsi istočasno začeli tritedenski ciklus. Nato sledi regeneracija, do prvih tekem v grand prixu pa bomo stopnjevali na elastični moči in aktivaciji. Niso se polenili na počitnicah. So bili kar aktivni, čeprav so nekateri odpotovali v daljne dežele. Imeli so bolj treking potovanja in niso poležavali. To je bilo pozitivno, da so bili v gibanju. Nihče ni pridobil dodatnega kilograma. Super so se regenerirali in predvsem odklopili glavo, kar je bilo najbolj pomembno. Izpostavim lahko Robija, ki je starosta slovenskih skokov. Dobil je še večjo motivacijo za naprej. On je Noriaki Kasai (junija bo dopolnil 41 let, op. p.) v slovenski reprezentanci. Ekipa je lepo prepletena s starejšimi in mlajšimi. Užitek je delati z njimi," je uvodoma dejal Matjaž Polak, ki skrbi za kondicijski del priprav naših skakalcev.

Pohvalil je njihovo vnemo na treningih, ki jih opravljajo v Kranju. Pravi, da popuščanja ni in vsi delajo zavzeto ter s tem dokazujejo profesionalnost: "Pri atletskem delu je veliko poudarka na absolutni in eksplozivni moči. Skoki so specifičen šport, zato med kondicijskim treningom posvečamo pozornost tudi specialnemu delu. Fantje so zelo angažirani in zagnani pri vadbi. Vedo, zakaj morajo narediti ta del priprav. Rezultati to potrjujejo. Zavedajo se, da je to njihova služba in zato naredijo vse, kar se jim naroči. Ni jih treba dodatno motivirati."

Ni pa Polak aktiven le pred sezono, saj s skakalci tudi v zimi velikokrat poprime za delo. V navadi je tako, da se po tekmah izbranci Gorana Janusa vračajo v domovino, kjer nato v dveh, morda treh dneh opravijo regeneracijo. In takšna praksa je prisotna skozi celotno zimo. "Upam, da bodo ponovili rezultate iz lanske sezone," pa je Polak še zaželel srečo našim skakalcem v olimpijski sezoni.

Ne spreglejte