Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 12. 2021,
18.23

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

5

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc smučarski skoki svetovni pokal

Sobota, 4. 12. 2021, 18.23

2 leti, 4 mesece

SMUČARSKI SKOKI, WISLA, EKIPNA TEKMA

Avstrijcem igra desetink, Slovenci tretji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

5

smučarski skoki ekipna tekma | Slovenski skakalci so prvo ekipno tekmo sezone, ki jo je zaznamovala vetrovna loterija, končali na tretjem mestu. | Foto Sportida

Slovenski skakalci so prvo ekipno tekmo sezone, ki jo je zaznamovala vetrovna loterija, končali na tretjem mestu.

Foto: Sportida

Zmagovalci prve moštvene tekme v novi sezoni so Avstrijci, ki so v Wisli, kjer so vladale zahtevne vetrovne razmere, za 0,3 točke prehiteli Nemce. Na tretje mesto so skočili Cene Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek, ki so zaostali za 8,6 točke. Slovenci so pred zadnjo skupino skakalcev vodili, a po skoku Anžeta Laniška pristali na najnižji stopnici zmagovalnega odra. V nedeljo bo v Wisli še posamična tekma.

Skakalna karavana je v Wisli opravila s prvo ekipno tekmo v novi sezoni. Največ razlogov za zadovoljstvo imajo po tekmi v vetrovni loteriji v avstrijskem taboru, ki je bil dolgo časa v vodstvu, a ga pred zadnjo skupino padel na tretje mesto, prvega pa predal Slovencem. Ti so imeli pred skokom Anžeta Laniška pred najbližjimi zasledovalci Nemci 13,6 točke prednosti, Avstrijci pa so za slovenskim kvartetom zaostajali 24,4 točke.  

Stefan Kraft je v zadnji skupini skočil 126 metrov in svojo reprezentanco popeljal do zmage. Vodilni skakalec svetovnega pokala Karl Geiger je zmogel meter manj in Nemci so za Avstrijci zaostali 0,3 točke. Kot zadnji je skočil Lanišek, ki se mu skok že v prvi seriji ob izjemno slabih razmerah ni izšel povsem po željah – v prvo je skočil 104,5 metra. V finalu je pristal pri 111,5 metrih, kar je pomenilo, da so Slovenci nazadovali na tretje mesto. Za Avstrijo so zaostali 8,6 točke.

Lanišek: Pričakujem neprespano noč

"Ni bilo enostavno na koncu. Zagotovo bi kakšno stvar lahko izboljšal, a težko govorim na prvo žogo, kaj je bilo narobe in kaj ne. Pričakujem neprespano noč, da dobro premislim, kaj bi šlo lahko bolje in kaj ne, da res razčistim sam pri sebi. Še enkrat se opravičujem celotni ekipi, da je tole ušlo. Ne glede na vse. Prvi skok sploh morda ni bil tako slab, a vsi vemo, da vedno pričakujemo skoke vsaj čez K točko. Lahko bi bilo precej bolje," je po tretjem mestu dejal Lanišek.

V igri desetink so slavili Avstrijci, ki so v zadnji skupini s tretjega mesta napredovali na prvo in Nemce ugnali za 0,3 točke. | Foto: Sportida V igri desetink so slavili Avstrijci, ki so v zadnji skupini s tretjega mesta napredovali na prvo in Nemce ugnali za 0,3 točke. Foto: Sportida

Cene Prevc z daljavo tekme

V finalni seriji so pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) pripravili novost, saj so po vsaki skupini skakalci nastopili v obratnem vrstnem redu glede na uvrstitev. Slovenci so po polovici zasedali tretje mesto, prvi so bili Avstrijci, drugi Poljaki.

"V vetrovni loteriji sem imel kar srečo in ko se poklopi skok in veter, gre v poden," je dejal Cene Prevc. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "V vetrovni loteriji sem imel kar srečo in ko se poklopi skok in veter, gre v poden," je dejal Cene Prevc. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cene Prevc je tudi v finalu z najboljšo daljavo tekme (135 m) poskrbel za izjemen nastop in po prvi skupini dvignil Slovenijo na drugo mesto. Drugo mesto je slovenska ekipa obdržala tudi po nastopu Petra Prevca (121), saj ga je domačin Andrej Stekala polomil, tako da so povedli Avstrijci z le 1,8 točke pred Slovenijo.

Zajc je v težkih razmerah pristal pri 122,5 metra, kar je bilo dovolj, da je Slovenija celo povedla s 13,6 točke prednosti pred Nemčijo na drugem in 24,4 točke pred Avstrijo na tretjem mestu. A tej je na koncu uspelo stopiti slovensko prednost, tako da so sanje o prvi ekipni zmagi po letu 2019 splavale po vodi.

Brata Prevc in Zajc zadovoljni s predstavami

"V preteklosti nisem bil pogosto član ekipe, to letos lahko spremenimo. Danes smo se najprej sprehodili dol, ker je poskusna serija odpadla, v prvi seriji je bil lep skok, finalni je bil nadgradnja. Na vetrovni loteriji sem imel kar srečo, in ko se poklopita skok in veter, gre v poden," je bil zadovoljen Cene, Peter pa je dodal: "Po tretjem mestu je lahko govoriti. Rezultat je zelo lep. Škoda je smole za Anžeta v obeh serijah. Veliko takšnih ni bilo, da bi dvakrat imeli smolo. Rezultat je super, vsake stopničke so zelo dobre za nadaljevanje sezone. Jaz sem napredoval od včeraj, kar je dobro, in upam, da gre jutri še naprej."

"Naredil sem kar velik napredek, naredil sem dva super skoka," je dejal Timi Zajc. | Foto: Sportida "Naredil sem kar velik napredek, naredil sem dva super skoka," je dejal Timi Zajc. Foto: Sportida

"Naredil sem kar velik napredek, naredil sem dva super skoka. Nekako sem upravičil zaupanje trenerja, da me je uvrstil v ekipo glede na kvalifikacije. Smola Žabe, dvakrat je imel težke razmere, sicer bi se veselili mi," pa je po tekmi povedal Zajc.

Hrgota: Lahko smo samozavestni

"Težko se je takoj po odskoku Anžeta videlo, kaj se bo zgodilo, glede na vse dogajanje danes. Morda je bil skok malo slabši, malo v rob, a z normalnimi razmerami bi še vedno skočil dovolj za zmago. A tako je, to so vetrovne tekme, lahko bi bilo bolje, lahko pa slabše. Čisto v redu je to na koncu. Že na začetku veš, da če so takšne razmere, na to nimaš vpliva in samo gledaš, ali bo tvoj tekmovalec opravil skok, za katerega si želiš, da ga naredi. To se je zgodilo pri Cenetu v finalu, Timi oba skoka pohvalno, Peter finale solidno, mogoče Anže slabši finalni skok. A sem kar zadovoljen, všeč mi je, da smo z nepopolnimi skoki blizu vrha. To nas lahko navdaja s samozavestjo. Tekma je za nami, naredimo analizo in jutri naprej," pa je po tretjem mestu razmišljal glavni trener Robert Hrgota.

V nedeljo posamična tekma s šestimi Slovenci

Posamična tekma bo v nedeljo ob 16. uri. Vstopnico si je v petek zagotovilo vseh šest orožij. Najbolje se je znašel Cene Prevc (126), ki je kvalifikacije končal na 6. mestu, na drugem treningu je bil najboljši med vsemi. Lovro Kos je bil 11., Lanišek 15., Peter Prevc 18., Domen Prevc 25. in Zajc 46.

 Wisla, ekipno:

1. Avstrija          843,0 točke (Manuel Fettner 121/115, Jan Hörl 134,5/121,5, Daniel Huber 116/113, Stefan Kraft 122/126)
2. Nemčija           842,7 (Pius Paschke 121,5/122,5, Stephan Leyhe 118/120,5, Markus Eisenbichler 107/130, Karl Geiger 116,5/125)
3. Slovenija         834,4 (Cene Prevc 123,5/135, Peter Prevc 118,5/121, Timi Zajc 126/122,5, Anže Lanišek 104,5/111,5
4. Poljska           792,9
5. Japonska          787,3
6. Norveška          767,2
7. Rusija            746,4
8. Švica             602,2

 

Kako je potekala ekipna tekma?

Finalna serija:

4. skupina: Anže Lanišek je skočil kot zadnji, pristal pri 111,5 metra, kar je pomenilo, da so Slovenci končali na tretjem mestu. Zmaga je pripadla Avstriji, ki so za 0,3 točke ugnali Nemce.

3. skupina: Skakalci zaradi neugodnih vetrovnih razmer dolgo čakajo na svoje nastope. Povsem ga je polomil David Kubacki, skočil je le 97 metrov, tako da so Poljaki padli na šesto mesto. Timi Zajc je v zahtevnih razmerah skočil 122,5 metra in Slovence popeljal na prvo mesto. Drugi Nemci zaostajajo 13,6 točke, Avstrijci - Daniel Huber je skočil le 113 metrov - so s prvega mesta nazadovali na tretje, za našimi skakalci zaostajajo 24,4 točke.

2. skupina: Peter Prevc je moral na svoj skok zaradi premočnega vzgornjika nekoliko počakati. Pristal je pri 121 metrih in zadržal drugo mesto. A tokrat so pred Slovenci Avstrijci, ki imajo 1,8 točke prednosti. Poljaki so nazadovali na tretje mesto, za Slovenci zaostajajo 0,9 točke.

1. skupina: Odlično je skočil prvi Slovenec Cene Prevc, ki je s 135 metrov dolgim skokom postavil daljavo konca tedna v Wisli. Slovenci so napredovali na drugo mesto, pred njimi so le Poljaki, ki imajo 12 točk prednosti. Avstrijci so po skromnem nastopu Manuela Fettnerja (115 metrov) padli na tretje mesto, za prvim zaostajajo 17 točk. Četrti Nemci zaostajajo 28,3 točke.

Avstrijci po polovici tekme vodijo, pred Poljaki imajo 3,4 točke prednosti, pred tretjimi Slovenci 23,4, četrti Nemci zaostajajo 31 točk, peti Japonci že dobrih 49 ... 

Prva serija

4. skupina: Kot zadnji od Slovencev je skočil drugi skakalec zime Anže Lanišek, ki se mu v težkih razmerah - imel je najslabše med vsemi - ni izšlo. Pristal je pri zgolj 104 metrih, tako da je z rojaki nazadoval na tretje mesto. Za vodilnimi Avstrijci zaostajajo 23,3 točke, drugi so po polovici tekme Poljaki, ki zaostajajo 3,4 točke. Četrti so Nemci, ki za našimi skakalci zaostajajo slabih osem točk.

3. skupina: Slovenci so po odličnem skoku Timija Zajca (126) napredovali na drugo mesto. Za vodilnimi Poljaki zaostajajo le 0,2 točke. Tretji Avstrijci so po 116 metrih Daniela Huberja zdrsnili na tretje mesto, zaostajajo 4,7 točke. Nemci so močno nazadovali, Markus Eisenbichler je zmogel le 107 metrov, tako da so zdrsnili na peto mesto (28 točk za Poljaki). Četrti so Rusi. Največje razočaranje ekipne tekme so Norvežani, ki so šele 7.

2. skupina: Po dveh skupinah je na vrhu Avstrija, za katero je odlično skočil Jan Hoerl (134,5). Na drugem mestu so s petimi točkami zaostanka Poljaki, na tretjem pa Slovenci, ki za vodilnimi zaostajajo 14,4 točke. Kot drugi Slovenec je skočil Peter Prevc (118,5). Le dve točki za našimi orli so Nemci.

1. skupina: Kot prvi od Slovencev je skočil Cene Prevc, pristal pri 123,5 metra, kar zadostuje za tretje mesto (104,4 točke). Na vrhu so Japonci (109,9 točke), drugi so Avstrijci (104,8). 

 

Wisla, ekipna tekma:

 

Urša Bogataj
Sportal Bogatajeva točko oddaljena od kvalifikacijske zmage
Ne spreglejte