Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 11. 2016,
16.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

skok v športno preteklost Primož Peterka Peter Prevc Peter Prevc Janne Ahonen Gregor Schlierenzauer

Nedelja, 20. 11. 2016, 16.34

6 let, 7 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Slovenskemu skakalnemu šampionu so nagajali, a se ni zmedel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Foto: Vid Ponikvar

Naziv kralj novoletne turneje je za vsakega skakalca poseben mejnik v karieri. Primož Peterka in Peter Prevca vesta, kako je postati tamkajšnji junak. A na poti do tja ni vedno šlo vse gladko.

Daljnega leta 1949 se je v glavah prijateljev iz Innsbrucka v Avstriji in Garmisch-Partenkirchna v Nemčiji porodila zamisel o novoletni turneji. A je niso nemudoma uresničili. Še vedno se je namreč čutil vpliv druge svetovne vojne. Nemci takrat niso nastopali v drugih državah, prav tako pa ne tuji skakalci v Nemčiji.

Ob obeh mestih je bil kot tretja postojanka že znan Bischofshofen, zato so iskali še eno nemško prizorišče. Ker so si skakalnice geografsko precej blizu, so poiskali še eno. Našli so jo v Oberstdorfu, ki mu vsako leto pripada čast prve tekme na novoletni turneji.

Prvi junak, Bradl, osrednja Ahonen in Hannawald

Janne Ahonen se lahko pohvali s kar petimi skupinimi zmagami na novoletni turneji. | Foto: Sportida Janne Ahonen se lahko pohvali s kar petimi skupinimi zmagami na novoletni turneji. Foto: Sportida Na novega leta dan je preizkušnja v Garmischu, nato pa se dogajanje preseli v Avstrijo v Innsbruck in Bischofshofen, kjer 6. januarja na dan svetih treh kraljev okronajo junaka turneje.

Prvi se je lahko s prestižno lovoriko pohvalil Avstrijec Sepp Bradl, ki je tudi prvi skočil več kot sto metrov. Podvig mu je uspel v Planici leta 1936, ko je pristal pri 101 metru. Zanimivo je, da Avstrijec ni skrival pripadnosti Adolfu Hitlerju in nacizmu.

Letos bo turneja doživela že 65. izvedbo, njen največji junak pa je finski skakalec Janne Ahonen. Avstrijske in nemške tekmovalce, za katere ima ta turneja zaradi domačih prizorišč še dodano težo, je v neprijeten položaj spravil petkrat (v letih 1999, 2003, 2005, 2006 in 2008).

A so tako Nemci kakor tudi Avstrijci že doživeli nekaj posebnega. Nemec Sven Hannawald je v sezoni 2001/02 prvi in za zdaj tudi edini zmagal na vseh štirih prizoriščih. Nemčija in Avstrija sta skupaj s Finsko na prvem mestu po številu zmag (16). A svoja junaka imamo tudi Slovenci.

Peterka se ni spustil zmesti, potem ko so ga spet poslali na vrh skakalnice

Primož Peterka je prvi Slovenec, ki je postal kralj prestižne turneje štirih skakalnic. To mu je uspelo v sezoni v 1996/97. | Foto: Reuters Primož Peterka je prvi Slovenec, ki je postal kralj prestižne turneje štirih skakalnic. To mu je uspelo v sezoni v 1996/97. Foto: Reuters Pisala se je sezona 1996/97, ko je bilo vse v znamenju Primoža Peterke. Po prvi postojanki sicer še ni kazalo, da bo Slovenec stal na vrhu, saj je v Oberstdorfu osvojil sedmo mesto. Pri vsega 17 letih je v polni luči zasijal na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu.

Ni bilo malo takšnih, ki bi kot kralja turneje raje videli drugega skakalca, ne Peterke. Mladi slovenski skakalec je takrat občutil moč velikih nacij, ki so mu skušale ponagajati.

V prvi seriji zadnje preizkušnje v Bischofshofnu je skočil kar 129 metrov, a so ga zaustavili. Žirija se je namreč po treh skakalcih – Peterka je skakal na začetku – odločila, da bo znižala zaletno mesto, in slovenski šampion je moral še enkrat na vrh skakalnice.

Zdržal je pritisk. S skupno zmago nad Andreasom Goldbergerjem in Dieterjem Thomo je spoznal, kako je, če si prilastiš ves prestiž turneje štirih skakalnic.

Po 19 letih nova slovenska eksplozija veselja

Peter Prevc in veliko veselje s slovenskimi navijači, ki so v velikem številu prišli v Bischofshofen. | Foto: Sportida Peter Prevc in veliko veselje s slovenskimi navijači, ki so v velikem številu prišli v Bischofshofen. Foto: Sportida "Nočem biti nesramen. Takrat so nekaj poskušali, vendar sem bil tako prepričan vase, da me ni nič zmotilo. Nenehno sem verjel, da mi bo uspelo, in zato ni bilo težav. Goldi ni bil nič kriv. Odgovorni so poskušali," se je Peterka pred časom spomnil tekme v Bischofshofnu, ki jo je končal na tretjem mestu.

Naslednje leto si je zadal cilj zmagati na vseh štirih preizkušnjah, a mu to ni uspelo.

Slovenija je na novega junaka čakala debelih 19 let. Peter Prevc je lani na prvo postojanko v Oberstdorf prišel v odlični formi. Videti je bilo, da ga nič ne more zaustaviti. Blestel je tudi v prvi seriji, nato pa mu je ponagajala narava. Po prepričljivem vodstvu mu jo je zagodel veter in ga prikoval na tretje mesto.

Njegov veliki tekmec Severin Freund se je takrat lahko zahvalil tistemu zgoraj, saj je ob dobrih pogojih s petega napredoval na prvo mesto.

Prevc bi se prav tako lahko pohvalil s pokrom, a je vmes skočil tisti tam zgoraj

Bo kot prvi Slovenec dvakrat zapored osvojil novoletno turnejo? | Foto: Sportida Bo kot prvi Slovenec dvakrat zapored osvojil novoletno turnejo? Foto: Sportida A je slovenski skakalec 1. januarja vse postavil na svoje mesto in s prepričljivo zmago v Garmisch-Partenkirchnu prevzel vodstvo na turneji, ki ga do konca ni izpustil. Zmagal je še v Innsbrucku in Bischofshofnu, kjer se je zbralo približno pet tisoč slovenskih navijačev, ter se z zlatimi črkami zapisal v zgodovino novoletne turneje.

Če ne bi v Oberstdorfu posegla narava, bi po Hannawaldu postal drugi mož s pokrom zmag na prestižni turneji.

Slovenski skakalni šampion bo imel v tej zimi priložnost, da obrani lovoriko. S tem bi postal prvi Slovenec, ki bi mu to uspelo, in deveti skakalec v zgodovini turneje. Zadnjemu je to uspelo velikemu Gregorju Schlierenzaurju v letih 2012 in 2013.

Ne spreglejte