Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 6. 2014,
17.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica Smučarska zveza Slovenije SZS Peter Prevc Peter Prevc Petra Majdič Franci Petek

Torek, 3. 6. 2014, 17.45

7 let, 12 mesecev

Slovenci navdušili v Barceloni, zdaj upamo, da vloge ne bo igral denar

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska delegacija v Barceloni je opravila s prvo serijo in simpatično ter čustveno predstavila kandidaturo Planice za nordijsko svetovno prvenstvo. Zdaj je vse v rokah članov predsedstva FIS.

Inovativna predstavitev planiške kandidature za nordijsko prvenstvo za leto 2019 je požela aplavz sedemnajstih članov predsedstva Mednarodne smučarske organizacije, ki so danes v Barceloni med drugim poslušali tudi zgodbe konkurentov iz Almatija (Kazahstan), Seefelda (Avstrija) in Oberstdorfa (Nemčija).

Slovenci imamo nordijsko smučanje zapisano v DNK

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič je kot prvi nagovoril člane predsedstva FIS, tudi sam je eden izmed njih, ki se bodo v četrtek okoli 19. ure odločali, komu bodo dali priložnost. "Slovenija je majhna, a ponosna. V naši državi imamo tradicijo. Na zadnjih olimpijskih igrah smo osvojili osem medalj, od tega tri v nordijskih disciplinah," je povedal Kocijančič in predal besedo predsedniku Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzu Smrekarju, ki je poudaril, da imamo Slovenci nordijsko smučanje že zapisano v DNK.

Po uvodnem govoru je prišla na vrsto simpatična pravljica Poslednje sanje bloškega smučarja, ki je sanjal, da bo letel kot ptice. Veliko let je preteklo, da se mu je želja uresničila. A se sanje niso ustavile – niti pri znamki 100 metrov ... Akterja pravljice sta bila tudi naša tekaška šampionka Petra Majdič in svetovni prvak v skokih Franci Petek, ki sta v nadaljevanju skupaj s Tomijem Trbovcem prevzela govorniški del in pred člani predsedstva zaigrala na čustveno noto.

"Ko sem bil majhen, sem šel s skakalnimi smučmi na avtobus in na trening. Vsi smo čakali, da bi bili del velikega dogodka v Planici," je med predstavitvijo med drugim povedal Petek, najbolj poglavitno sporočilo pa je sledilo na koncu, ko je Majdičeva dejala: "Tudi majhne države si zaslužijo priložnost." Slovenija je s temi besedami dala misliti članom predsedstva in vsi srčno upamo, da denar ne bo igral vloge pri njihovih odločitvah, saj na tem področju naša mala dežela, na žalost, ne more konkurirati bogatejšim Nemcem, Avstrijcem in Kazahstancem.

Tudi naš skakalni as Peter Prevc je dobil besedo, vendar le v filmčku, v katerem je bronasti junakinji iz Sočija Vesni Fabjan ob pogledu na nordijski center v Planici dejal: "V tej dolini se bodo naše sanje uresničile."

"Hvala vsem. Delali smo za skupno dobro, da dobimo prvenstvo."

"Med predstavitvijo nismo želeli predstavljati dejstev, saj so člani predsedstva ves podroben material že dobili. Odločili smo se za inovativen pristop in dali vedeti, da si zaslužimo prvenstvo," je po koncu predstavitve povedal Petek in imel tako kot druga ambasadorka Planice Petra Majdič nekaj pozitivne treme, a je na odru ni bilo videti, saj sta odlično opravila svoje delo: "Šport ni denar. Vrnimo se nazaj in pokažimo, kakšen je bil šport. Hvala vsem, ki so pomagali pri predstavitvi. Delali smo za skupno dobro, da dobimo prvenstvo, zato je bila klima zelo dobra."

V Barceloni je prav tako prisoten predstavnik Beljaka, ki sodeluje pri planiški kandidaturi. Dr. Josef Zauschner, na občini je zadolžen za šport, je z navdušenjem pozdravil sodelovanje s Slovenci, pa čeprav so morali na Koroškem poslušati očitke tirolskega Seefelda, ki je konkurent naši Planici. "Večkrat smo morali v Avstriji razlagati, zakaj smo se odločili za sodelovanje s Planico. Tu ni nobenih zamer do kogarkoli, ampak lepa priložnost v odličnem projektu. S Planico smo povezani, saj smo oddaljeni vsega 20 kilometrov od Kranjske Gore, s katero smo sodelovali v projektu olimpijske kandidature treh dežel. Meje so le v glavah, pri nas jih ni, zato sodelujemo s Planico," pa je povedal Zauschner.

Ne spreglejte