Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
19.24

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Gorazd Bertoncelj Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Bor Pavlovčič Jernej Damjan Žiga Jelar Lahti smučarski skoki

Petek, 8. 2. 2019, 19.24

5 let, 2 meseca

Lahti, kvalifikacije

Skozi kvalifikacije pet slovenskih skakalcev, smola za Prevca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
Žiga Jelar smučarski skoki | Žiga Jelar je bil najboljši slovenski orel v kvalifikacijah Lahtija. Zasedel je 18. mesto. | Foto Ana Kovač

Žiga Jelar je bil najboljši slovenski orel v kvalifikacijah Lahtija. Zasedel je 18. mesto.

Foto: Ana Kovač

Skozi petkove kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih v Lahtiju na Finskem se je uspešno prebila peterica slovenskih orlov. Najboljši je bil Žiga Jelar, medtem ko je bil Peter Prevc žrtev vremenskih razmer in se na tekmo ni uvrstil.

Za mesto na nedeljski tekmi v Lahtiju se je borilo sedem slovenskih skakalcev, petim je uspelo. Naš najboljši je bil Žiga Jelar (119 m/115,1 t), ki je nekaj časa tudi vodil, na koncu pa je zasedel 18. mesto.

Jernej Damjan (120 m/111,5 t) je zasedel 20. mesto, Bor Pavlovčič (116 m/105,1 t) 27., Anže Semenič (114.5 m/100,3 t) 33. in Anže Lanišek (111.5 m/96,1 t) 41.

Prevcu jo je zagodlo vreme

Brez nedeljskega nastopa sta ostala Jurij Tepeš, ki je zasedel nehvaležno 51. mesto, in Peter Prevc, ki je kot edini med vsemi dobil veter v hrbet in zato pribitek kar dobrih petih točk, pristati pa je moral pri 93,5 metrih in je zasedel 54. mesto.

Kvalifikacije je s 127 metri in 130,3 točkami dobil Japonec Rjoju Kobajaši, drugi je bil s 125,5 metri in 127,3 točkami Norvežan Halvor Egner Granerud, tretji pa s 124 metri Avstrijec Stefan Kraft s 124 metri in 126,4 točkami.

Na treningu četrta daljava Prevca

Pred kvalifikacijami sta bili izpeljani tudi dve seriji uradnega treninga. V prvi seriji je bil od naših s 124 metri (četrta daljava) in deveto oceno najboljši Prevc, najbolj konstanten pa je bil Jelar z 11. in 13. oceno. Prvo serijo je dobil Norvežan Robert Johansson s 130 metri, drugo pa njegov rojak Daniel Andre Tande s 132 metri.

Peter Prevc je bil žrtev vremenskih razmer, na nedeljski posamični tekmi ga ne bo, v soboto bo del slovenske reprezentance na ekipni tekmi. | Foto: Sportida Peter Prevc je bil žrtev vremenskih razmer, na nedeljski posamični tekmi ga ne bo, v soboto bo del slovenske reprezentance na ekipni tekmi. Foto: Sportida

Bertoncelj: Zadovoljni smo danes z Žigo Jelarjem

Po koncu današnjega dne je glavni trener Gorazd Bertoncelj sporočil: "Zadovoljni smo danes z Žigo Jelarjem, ki je v vseh treh serijah zelo solidno opravil s svojim nastopom. Zadovoljni smo tudi z Jernejem, tudi Bor je dvakrat skočil dobro, v kvalifikacijah pa malo slabše, a zanj še vedno zelo solidno. Nastop se je ponesrečil Juriju in Petru. Jurij je opravil slab skok, Peter pa je naredil povprečen skok, a je imel nemogoče vetrovne pogoje. Takrat, ko je bil on v zraku je nenadoma sunkovito zapihal hrbtni veter in enostavno ga je sklatilo iz zraka."

Prevc bo skakal na ekipni tekmi

Jutri bo na sporedu ekipna tekma, ki se bo začela ob 16.30 uri. Za Slovenijo bodo skakali Pavlovčič, Prevc, Damjan in Jelar.

Peter Prevc bo torej priložnost na tekmi dobil vsaj na ekipni tekmi: "Peter je danes v prvi seriji opravil soliden skok, 9. mesto in to je izhodišče za jutri. Če bi se mu nastop ponesrečil na mizi ali čez prelet, bi bilo drugače. V kvalifikacijah pa je enostavno imel nemogočo situacijo in potem je v zadnjem delu šlo le še za reševanje in ne za letenje," je smolo Prevca, ki ga Lahti očitno res ne mara, še pokomentiral Bertoncelj.

Lahti, kvalifikacije:

 

Preberite še:

Urša Bogataj
Sportal Urša Bogataj na Ljubnem do prvih stopničk v karieri: Končno! #foto
Jurij Tepeš
Sportal Upa, da je to šele začetek, in ne konec
Bine Rogelj
Sportal Smučarski skakalec, ki se lahko pohvali z nagrado Prešernovega sklada #intervju
Ne spreglejte