Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
7. 10. 2015,
18.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rok Marguč Izidor Šušteršič deskanje

Sreda, 7. 10. 2015, 18.47

6 let, 7 mesecev

S spremembami razbija rituale in upa na čim več stopničk

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav se svetovni pokal za deskarje alpskega sloga začne šele decembra, je Rok Marguč pripravljen na prvo tekme sezone, čaka ga že prihodnji teden. Letos je uvedel mnogo sprememb.

Deskarska sezona 2015/2016 ne ponuja večjega tekmovanja, kot sta svetovno prvenstvo ali olimpijske igre, zato se bodo tekmovalci različno prilagajali letošnjemu koledarju. Rok Marguč, eden od najuspešnejših slovenskih tekmovalcev v alpskem slogu, se je odločil, da se bo ob tekmah svetovnega pokala, ki se začnejo šele decembra, preizkusil tudi na preizkušnjah nižjega ranga.

Tekme so najboljši trening

"Ena od letošnjih sprememb je, da bom poskušal nastopiti na čim več tekmah, saj ni večjega tekmovanja, za katerega bi bilo treba tempirati formo. Tudi lani sem začel zmagovati ob koncu sezone, ko sem prišel v tekmovalni ritem. V tega se želim letos spraviti že pred začetkom svetovnega pokala, zato bom nastopal na vseh tekmah nižjega ranga, na katere mi bo uspelo iti. Tako me že čez dober teden čakata tekmi evropskega pokala v nizozemskem Landgraafu," nam je na predstavitvi ekip pod okriljem Smučarske zveze Sloveniji (SZS) v Sori pri Medvodah zaupal 29-letni Celjan in dodal: "Tekma je najboljši trening. Na tekmah ni nikoli enako kot na treningu."

Zadovoljen z vrnitvijo in delom trenerja

Marguč je zadnja leta z očetom treniral ločeno od slovenske reprezentance, letos pa se je znova priključil ekipi, z dozdajšnjim delom trenerja Izidorja Šušteršiča je izredno zadovoljen.

"Po dolgem času je tu spet trener, ki ve, za kaj gre, in resnično obvlada zadevo. Dobro se poznava, všeč pa mi je predvsem, da se do vseh vede enako. Da je Izi glavni trener, je dobra popotnica za letošnjo sezono, upam, da bo tako tudi ostalo," ni skoparil s pohvalami Marguč, ki je zadovoljen tudi s svojo trenutno pripravo: "S fizično pripravo sem zelo zadovoljen, delal sem različne, nove stvari. Tudi na snegu sem preživel še skoraj 20 dni. Na deski se počutim dobro kot že dolgo ne, ta občutek pa želim prenesti tudi na tekme."

Razmerje medalj in stopničk je nenavadno

Marguč je na dozdajšnjih svetovnih prvenstvih osvojil štiri medalje, zlato, srebrno in dve bronasti, na tekmah svetovnega pokala pa je prav tako štirikrat stal na zmagovalnem odru. "To razmerje je nenavadno, saj je tekem svetovnega pokala precej več kot priložnosti na svetovnih prvenstvih. Na tekme svetovnega pokala se želim čim bolj osredotočiti in se večkrat povzpeti na zmagovalni oder. To je cilj letošnje sezone," je še dejal svetovni prvak iz leta 2013, ki je letos uvedel obilico sprememb: "Po koncu lanske sezone sem menjal ogromno nastavitev na deski, tudi samo desko, proizvajalca deskarskih čevljev sem rotil, da naredimo še boljše. Prav tako sem sebe poskušal spraviti iz vsakoletnih ritualov, saj sem ugotovil, da se vse preveč ponavlja. Želim narediti nekaj več in drugače in verjamem, da sem na pravi poti."

Dobili bomo bitko, a dvomim, da bomo na koncu tudi vojno

Deskarji se še vedno niso sprijaznili z odločitvijo, da v olimpijskem programu ni več paralelnega slaloma, discipline, v kateri je Marguč dosegal največje uspehe. Ameriški deskar Justin Reiter celo toži Mednarodni olimpijski komite (MOK), sodni proces pa še ni končan. "Sam sem podprl Reiterja in verjamem, da bo tožbo dobil, saj je MOK kršil lasten pravilnik, ki bi se ga moral držati, a se bojim, da bomo bitko dobili, dvomim pa, da bomo vojno. Bojim se namreč, da bi nam za igre v Pekingu leta 2022 ukinili obe disciplini. Sicer pa vsaka čast Reiterju, ki se bojuje za vse nas," je pogovor sklenil Marguč.

Ne spreglejte