Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 3. 2012,
12.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vikersund Planica Planica letalnica

Ponedeljek, 26. 3. 2012, 12.12

7 let, 12 mesecev

Romören ima raje Planico kot Vikersund

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovni rekord v smučarskih poletih je dolga leta pripadal planiški letalnici, lani pa je bila najdaljša znamka postavljena na prenovljeni napravi v Vikersundu. Bo Planica dobila rekord nazaj?

Leta 2005 je na letalnici bratov Gorišek Björn Einar Romören poletel 239 metrov in postavil nov svetovni rekord. Znamke norveškega lovca na daljavo do leta 2011 ni preskočil nihče. Lani pa so se končala dela pri obnovi letalnice Vikersundbakken in kmalu zatem so na njej potekale tekme svetovnega pokala. Na nov rekord ni bilo treba čakati dolgo časa. Zdaj že upokojeni Norvežan Johan Remen Evensen je pristal pri daljavi 246,5 metra. Februarja letos je Vikersund organiziral tekme svetovnega prvenstva. Zlato medaljo na posamični napravi si je s poletom, dolgim 244 metrov, zagotovil naš Robi Kranjec. To je bila najboljša znamka letos v Vikersundu. Slab mesec pozneje je Kranjec najdlje izmed vseh poletel tudi v domači Planici, a s 231 metri precej zaostal za svojim dosežkom iz Vikersunda. Videti je, da bo Vikersund obdržal primat do leta 2014, ko naj bi bilo na prenovljeni letalnici v dolini pod Poncami možno poleteti še dlje. "Glede na zdajšnje zmožnosti projektiranja in dovoljene parametre po predpisih mednarodne smučarske zveze (FIS) pričakujemo polete, dolge do 250 metrov. Ne rečem pa, da ne bo možno poleteti še dlje," je samozavesten Sebastjan Gorišek, ki s svojim očetom Janezom projektira skakalnice. Njuno delo je novi Vikersundbakken, skonstruirala pa bosta tudi povečano planiško letalnico. Znano je, da je Janez skupaj s svojim bratom tudi oče zdajšnje planiške velikanke, ki se imenuje po njima.

Rekord pade ob dobrih pogojih in dobrem skakalcu

Gorišek mlajši je bil letos tehnični asistent vodje tekmovanja na finalu svetovnega pokala v Planici. "Glede na razmere, ki so bile v petek precej težke, se je izteklo super. Imeli smo srečo z vremenom, ki je bilo že kar kičasto lepo. Tudi letalnica je bila letos pripravljena brezhibno, tako kot mora biti. Še Romören je bil popolnoma navdušen nad planiško letalnico. Dejal je, da je Vikersund, ki leži v njegovi državi, v redu, ampak Planica je najboljša. ," je bil zadovoljen Gorišek mlajši. Ne glede na brezhibno pripravljeno letalnico smo videli "le" en polet, daljši od 230 metrov, kar je manj ko v preteklih letih. "O tem, kako daleč se bo letelo, odloča žirija. Mi v njihove odločitve ne moremo posegati. Je pa bilo letos zelo veliko poletov nad 200 metrov, kar je naš cilj. Ljudje so imeli kaj videti. Rekord pa se zgodi ob skupku pravih slučajev. Ko pravi skakalec naleti na odlične pogoje," je pojasnil Gorišek. Kljub temu, da mu je zmanjkalo 8 metrov, je bil leteči Kranjčan bližje planiškemu rekordu, kot je videti na prvi pogled, saj je v izteku letalnice močno zavrl. "Mislim, da bi lahko letel okrog 240 metrov in tudi pristal, ampak ga je zmedlo, ker ni bilo označbe. Morda se je tudi ustrašil, ker je v Planici prvič poletel tako daleč. Naslednjič bi bilo gotovo lažje," je dejal Gorišek.

Planica ima rezerve

Največja letalnica na svetu je za zdaj Vikersundbakken, na kateri se zaradi gostejšega zraka, Vikersund leži na nadmorski višini 80 metrov, lažje leti in je zato doskočišče nekoliko bolj položno. Planica leži precej višje, a ima prednost zaradi vzgonskega vetra. Zdaj je nekoliko manjša, višinska razlika od odskočne mize do dna doskočišča, je 130 metrov, kar je pet metrov manj kot na Vikersundbakknu. Leta 2014, ko bo zgrajena, bo višinska razlika ista kot na Norveškem. "Imamo še zalogo, a ne bom povedal, kaj. Prave stvari štedimo za Planico, a to so naše skrivnosti, ki niso za javnost," dodal Gorišek. Prenova planiške letalnice se bo predvidoma začela po koncu finala svetovnega pokala prihodnje leto.

Ne spreglejte