Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2019,
15.14

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

Rogla deskanje Rok Marguč

Sobota, 19. 1. 2019, 15.14

5 let, 3 mesece

Rogla, deskanje, paralelni veleslalom

Marguč presrečen po uspehu kariere: Končno sem nekaj naredil na moji Rogli!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Rok Marguč Rogla | Rok Marguč je kot edini Slovenec v izločilnih bojih paralelnega veleslaloma na Rogli poskrbel za vrhunski dosežek. | Foto Jurij Vodušek/Sportida

Rok Marguč je kot edini Slovenec v izločilnih bojih paralelnega veleslaloma na Rogli poskrbel za vrhunski dosežek.

Foto: Jurij Vodušek/Sportida

Od štirih slovenskih mušketirjev, ki bi na domači deskarski preizkušnji na Rogli lahko posegli po najvišjih mestih, je to uspelo zgolj Roku Marguču. V izločilnih bojih je kot edini branil slovensko čast, nato pa navdušil z izjemnimi predstavami in končnim tretjim mestom. Tako visoko ni bil na Rogli še nikoli. Gloria Kotnik, Žan Košir in Tim Mastnak so izgoreli v preveliki želji in obstali v kvalifikacijah. Zmagi sta šli v Italijo (Edwin Coratti) in Nemčijo (Selina Jörg).

Rogla, ki je včeraj dobila 40-centimetrsko pošiljko snega, je danes gostila tretji paralelni veleslalom te sezone, zadnji pred svetovnim prvenstvom v Park Cityju v ZDA. Slovenski deskarji so imeli visoka pričakovanja, a jih je izpolnil zgolj izkušeni Rok Marguč, ki se je v izločilne boje najboljše šestnajsterice podal s sedmim časom kvalifikacij, nato pa v osmini finala izločil Italijana Aarona Marcha, desetega v kvalifikacijah. Marguč je že s tem dosegel najboljši rezultat v tej sezoni, a se pri tem ni ustavil.

Kaj je povedal slovenski junak dneva na Rogli?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prve besede po velikem uspehu @margucnabordu na Rogli. #snowboarding #rogla #marguc👍🇸🇮

A post shared by Siol.net Sportal (@siol.net_sportal) on

Imenitne nastope je nadaljeval v četrtfinalu, kjer je bil boljši od mladega Rusa Dmitrija Loginova. V polfinalu je naletel na premočnega tekmeca. Italijan Daniele Bagozza ga je prehitel za 12 stotink sekunde, a to ni potrlo Marguča. Zbral je dovolj moči in si v malem finalu priigral stopničke. Od Švicarja Nevina Galmarinija je bil hitrejši za 22 stotink in spravil na noge zveste navijače.

"Presrečen sem, da sem enkrat na moji Rogli končno nekaj naredil! Letošnje tekme sem se lotil brez velikih pričakovanj, saj sem vedel, da v preteklosti na Rogli nisem naredil še nič posebnega. Kot kaže je to recept, da pridem na oder. Zelo sem vesel. Zelo dobro sem vozil. Na tekmece sem vršil pritisk že na začetku proge, da so posledično delali napake. Tudi proti Bagozzi sem vozil dobro, a je bila njegova proga za pol sekunde hitrejša," je po uspehu kariere na domačem prizorišču tekem za svetovni pokal povedal 32-letni Celjan.

V italijanskem finalu je na najvišjo stopničko stopil Edwin Coratti.

Rok Marguč je bil pred letošnjim nastopom na Rogli najvišje na petem mestu, zdaj je izboljšal dosežek za dve mesti. | Foto: Jurij Vodušek/Sportida Rok Marguč je bil pred letošnjim nastopom na Rogli najvišje na petem mestu, zdaj je izboljšal dosežek za dve mesti. Foto: Jurij Vodušek/Sportida

Preostalim trem slovenskim deskarjem se nastopi niso posrečili. Najprej je bila zaradi napake v prvi kvalifikacijski vožnji diskvalificirana Gloria Kotnik, nato pa je na drugi v snegu obtičal še Žan Košir (32. mesto). V zadnjem kvalifikacijskem paru na drugi progi se je nastop povsem ponesrečil še Timu Mastnaku (na koncu 29. mesto), najhitrejšemu na modri kvalifikacijski progi in zmagovalcu uvodnega paralelnega veleslaloma v Carezzi v Italiji.

Gloria Kotnik je po diskvalifikaciji v prvi kvalifikacijski vožnji tolažbo poiskala pri svojih navijačih. "Težko mi je zaradi njih in zaradi sebe," je priznala v cilju. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Gloria Kotnik je po diskvalifikaciji v prvi kvalifikacijski vožnji tolažbo poiskala pri svojih navijačih. "Težko mi je zaradi njih in zaradi sebe," je priznala v cilju. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Gloria Kotnik: Želela sem si preveč

Najbolj čustveno je svoj nastop doživela Kotnikova, ki je prav pred domačim občinstvom želela pokazati največ. Lani je bila na Rogli četrta, pred nekaj dnevi je odkrito dejala, da ima dovolj četrtih mest, in dala vedeti, da je čas za skok na zmagovalni oder.

"Hudo mi je zaradi sebe in navijačev," je spregovorila v cilju, potem ko ji je že uspelo strniti misli. "Danes sem si želela preveč in peljala drugače, kot sem si zamislila, na koncu sem naredila napako (izpustila je vrata), kakršna se mi nikoli ne dogaja. Hvala navijačem, lepo je, da so tukaj ljudje, ki me imajo radi in me podpirajo. Tekmo si bom seveda ogledala do konca in spodbujala tiste, ki se jim je uspelo uvrstiti v finale," je napovedala. Pred svetovnim prvenstvom, ki bo od 31. januarja do 10. februarja 2019 potekalo v Park Cityju v ZDA, jo čaka še slalomska tekma v Moskvi, kjer bosta z Mastnakom nastopila tudi na ekipni preizkušnji.

Žanu Koširju je žal zaradi navijačev in sebe. Potrebujem odmevnejši dosežek, priznava. | Foto: Jurij Vodušek/Sportida Žanu Koširju je žal zaradi navijačev in sebe. Potrebujem odmevnejši dosežek, priznava. Foto: Jurij Vodušek/Sportida

Žan Košir: Hudo mi je zaradi navijačev, pa tudi sam bi potreboval odmevnejši dosežek

Preveč je pred bučno podporo domačih navijačev - kar 70 se jih je na Roglo pripeljalo iz Tržiča - želel tudi izkušeni Košir, ki je prav na Rogli pred dvema letoma zadnjič stal na zmagovalnem odru tekme za svetovni pokal. "Videl sem, da smo v kvalifikacijah zelo zgoščeni in da bom za uvrstitev v finale moral peljati z večjim tempom. Ni mi zneslo, pripetila se mi je klasična napaka," je padec in odstop v drugi kvalifikacijski  vožnji komentiral Tržičan. Priznava, da je podlegel preveliki želji. "Najhuje mi je zaradi  navijačev, pa tudi sam bi potreboval kak odmevnejši dosežek za potešitev lastnih ambicij."

Aaron Muss
Sportal Po srečanju s smrtjo: Bolje živeti kratko, a polno življenje kot dolgo in brez strasti #video

Košir goji visoke apetiti tudi za prihajajoče svetovno prvenstvo (Košir ima srebro iz Lachtala 2015) v ZDA. "Želje so visoke, vožnje pa niso take, kot bi si jih trenutno želel. Odstopil sem na zadnjih dveh veleslalomskih tekmah, zato tudi samozavest ni na visoki ravni. Morda mi bo oddaljenost od doma pomagala, da zberem misli," je v cilju razmišljal Košir, ki bo izpustil prihodnjo tekmo v Moskvi in kmalu odpotoval na treninge v ZDA. Kaj lahko stori za dvig samozavesti? "V prvi vrsti to, da se odpočijem, pozabim na preteklost in se spomnim na to, da na velikih tekmovanjih ne odpovem."

Po odlični prvi vožnji na modri progi, je Tim Mastnak v drugi vožnji, na rdeči progi naredil serijo napak in pristal na končnem 29. mestu. | Foto: Jurij Vodušek/Sportida Po odlični prvi vožnji na modri progi, je Tim Mastnak v drugi vožnji, na rdeči progi naredil serijo napak in pristal na končnem 29. mestu. Foto: Jurij Vodušek/Sportida

Tim Mastnak: negativna presenečenja na drugi progi

Zelo razočaran je bil tudi Tim Mastnak, edini od slovenskih deskarjev, ki je letos že stal na zmagovalnem odru (1. mesto v Carezzi), na Rogli pa po najboljšem času prve kvalifikacijske vožnje na drugi zagrešil več napak in si z 29. mestom zaprl vrata v finale. "Ne vem, kaj se je zgodilo, pripravljal sem se tako kot vedno. Proga v drugi vožnji me je povsem presenetila, take nisem pričakoval. Že v zgornjem delu sem imel težave, ne vem, zakaj, nimamo kaj. Na žalost. Vem, da sem hiter, a to je treba pokazati v obeh vožnjah. Očitno me čaka še nekaj treninga, potem pa gas."

S kvalifikacijami sta najbolje opravila Italijan Roland Fischnaller in Nemka Selina Joerg.

Na Rogli so nastopili še trije slovenski deskarji: Sara Goltes je v kvalifikacijah osvojila 26. mesto, Črt Ikovic je bil 43., Jernej Glavan pa je pristal na 56. mestu.

Izidi deskanja na Rogli:

Moški:

 1. Edwin Coratti (Ita)
 2. Daniele Bagozza (Ita)
 3. Rok Marguč (Slo)
 4. Nevin Galmarini (Švi)
 5. Roland Fischnaller (Ita)
 6. Dimitrij Loginov (Rus)
 7. Andreas Prommegger (Avt)
 8. Sylvain Dufour (Fra)
...
29. Tim Mastnak (Slo)
32. Žan Košir (Slo)
43. Črt Ikovic (Slo)
56. Jernej Glavan (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Benjamin Karl (Avt)        2120
 2. Nevin Galmarini (Švi)      2040
 3. Roland Fischnaller (Ita)   1990
 4. Aaron March (Ita)          1560
 5. Tim Mastnak (Slo)          1416
 6. Andreas Prommegger (Avt)   1386
 7. Stefan Baumeister (Nem)    1314
 8. Rok Marguč (Slo)           1300
...
15. Žan Košir (Slo)             716
59. Črt Ikovic (Slo)             32
67. Jernej Glavan (Slo)          13

Ženske:

 1. Selina Jörg (Nem)
 2. Natalija Soboljeva (Rus)
 3. Cheyenne Loch (Nem)
 4. Nady Ochner (Ita)
 5. Claudia Riegler (Avt)
 6. Naiying Gong (Kit)
 7. Aleksandra Krol (Pol)
 8. Sabine Schöffmann (Avt)
...
26. Sara Goltes (Slo)
diskvalifikacija: Gloria Kotnik (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Nadya Ochner (Ita)       2050
 2. Ester Ledecka (Češ)      1800
 3. Sabine Schöffmann (Avt)  1680
 4. Selina Jörg (Nem)        1679
 5. Natalija Soboljeva (Rus) 1678
 6. Julie Zogg (Švi)         1670
...
16. Gloria Kotnik (Slo)       840
46. Sara Goltes (Slo)          50

deskanje Mastnak Marguc Kotnik
Sportal Po rodeu v Avstriji Marguč na Rogli pričakuje čisto poezijo

 

 

Ne spreglejte