Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
22. 3. 2018,
17.25

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Natisni članek

Robert Kranjec Jurij Tepeš Planica Planica

Četrtek, 22. 3. 2018, 17.25

6 let, 1 mesec

Robertu Kranjcu ni enakega: edini na svetu s tovrstnim dosežkom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73
Robert Kranjec | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Povratnika med elito Robert Kranjec in Jurij Tepeš sta imela v četrtek po kvalifikacijah na Letalnici bratov Gorišek v Planici razlog za zadovoljstvo. Kot člana nacionalnega paketa sta bila na koncu med boljšimi slovenskimi skakalci. Izkušenejšemu Kranjcu je uspel celo poseben podvig. Prvi je namreč 200. preletel znamko 200 metrov.

Pred prihodom v Planico sta bila od slovenskih skakalcev najbolj negotova prav Robert Kranjec in Jurij Tepeš, saj ju med sezono praktično ni bilo na spregled med elito. Kot priznana letalca sta izpustila tako svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu kakor tudi nedavno letenje na velikanki v Vikersundu.

Zdaj sta stopila na veliki oder na Letalnici bratov Gorišek, na kateri sta se v preteklosti veselila tako posamičnih kakor tudi ekipnih zmag. Jurij je pri trening poletu pristal pri 229,5 metra, Robi, ki se je v tej sezoni vrnil po težki operaciji križnih kolenskih vezi, pa je doskočil pri 211 metrih.

"Vesel sem, ker sem tako poletel z napako. Ko se bom sprostil, bo še lažje."

"Zelo mešane občutke sem imel, saj sem letel prvič po dveh letih. Pri prvem sem se le zapeljal čez. Nisem vedel, kje sem in kaj se dogaja. Pri drugem sem že nekoliko dodal," je dejal Kranjec, ki se je pri drugem pohvalil z znamko 238 metrov, kar je celo šesta daljava celotnega četrtka.

Kot prvi v zgodovini je 200-metrsko znamko preletel dvestokrat. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kot prvi v zgodovini je 200-metrsko znamko preletel dvestokrat. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Suvereno se je uvrstil na petkovo posamično preizkušnjo, na kateri bo napadal točke: "V prvem delu leta so še rezerve. Jutri bom napredoval. Vesel sem, ker sem tako poletel z napako. Ko se bom sprostil, bo še lažje."

"Če ne drugega, sem letos vsaj v tem najboljši"

Zato pa se je lahko kot prvi na svetu pohvalil, da je znamko 200 metrov preletel že dvestotič, kar je poseben mejnik. "Če ne drugega, sem letos vsaj v tem najboljši," se je zasmejal svetovni prvak v poletih iz leta 2012.

V kvalifikacijah je poletel 238 metrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V kvalifikacijah je poletel 238 metrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Z današnjim poletom je pokazal, da še vedno lahko poleti daleč in da spada med najboljše letalce.

Tudi Tepeš je dobil prepotrebno dokazilo, da v celotni sezoni vendarle ni šlo vse narobe. Pritisk pred današnjima skokoma je zagotovo bil prisoten, saj je hotel sebi in morda še komu dokazati, da se lahko bori z najboljšimi. Pri prvem treningu je imel 14., v kvalifikacijah pa 16. rezultat med vsemi.

"Celotno sezono sem treniral za to. Želel sem si le leteti."

"V kvalifikacije sem šel neobremenjeno. Danes se mi je izšlo dobro in bo zaradi tega jutri še lažje. Imam rezerve. Od sto metrov naprej delam zelo dobro. Tam sem močnejši kot preostali. Na mizi je še preveč napak, da bi lahko posegel po boljših mestih," je razložil Tepeš.

Jurij Tepeš je imel v četrtek prav tako razlog za zadovoljstvo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jurij Tepeš je imel v četrtek prav tako razlog za zadovoljstvo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Celotno sezono sem treniral za to. Želel sem si le leteti. Tudi če bi danes končal, bi bil s tema dvema poletoma zelo zadovoljen," je imel Jurij razlog za vedrejši obraz. S takšnimi skoki bo tudi na posamični preizkušnji lahko prišel višje in tako dobil nasploh prve točke v tej sezoni.

Že zdaj pa je jasno, da bosta oba s Kranjcem v petek odskakala zadnjo posamično tekmo, saj bo v nedeljo prostora le za 30 najboljših v svetovnem pokalu. Z dobrimi poleti pa bosta lahko kandidirala tudi za sobotno ekipno tekmo.

Ne spreglejte