Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2019,
12.20

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Klingenthal smučarski skoki Rjoju Kobajaši

Petek, 13. 12. 2019, 12.20

4 leta, 4 mesece

Bo Rjoju Kobajaši ostal brez mesta v ekipi za Engelberg?

Bodo Japonci svojemu adutu sami otežili bitko za obrambo globusa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Rjoju Kobajaši | Rjoju Kobajaši brani veliki kristalni globus. Kot zadnji je skupno zmago leta 2005 ubranil Janne Ahonen. | Foto Sportida

Rjoju Kobajaši brani veliki kristalni globus. Kot zadnji je skupno zmago leta 2005 ubranil Janne Ahonen.

Foto: Sportida

Japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši brani skupno zmago svetovnega pokala lanske izjemne sezone, v kateri je zbral kar 13 zmag. A delo bi mu lahko otežila domača zveza, ki bi na naslednje prizorišče v Engelbergu lahko poslala ekipo brez svojega najbolj vročega orožja.
 

Po štirih posamičnih preizkušnjah smučarjev skakalcev je na vrhu svetovnega pokala Norvežan Daniel Andre Tande. Za Vikingom so v šestih točkah zgoščeni Stefan Kraft, Karl Geiger in najboljši skakalec lanske zime Rjoju Kobajaši. 

Japonec v tej sezoni še ni zablestel, le enkrat je skočil na zmagovalni oder (na tretje mesto), a 23-letnik je odločen napeti vse sile, da bi mu uspelo, kar je pred desetletjem in pol kot zadnjemu Janneju Ahonenu - ubranitev velikega kristalnega globusa. A pot do uresničitve cilja bi Kobajašiju lahko otežila kar njegova zveza.

Noče izpustiti Engelberga

Vodilni v japonskem skakalnem taboru, ki je velik del sezone odsoten od doma, naj bi se odločili, da na dve prizorišči - prihodnji teden v Engelberg in februarja v Rasnov - ne bodo poslali najmočnejše zasedbe. Poljaki, ki jim v smučarskih skokih ne uide skoraj nobena podrobnost, so tako sredi tedna na družbenem omrežju izzvali odziv Kobajašija. 

Bo Kobajaši nastopil v Engelbergu, kjer je lani slavil eno od 13 zmag? Japonska zveza naj bi razmišljala o tem, da v Švico ne bi poslala najmočnejše ekipe. | Foto: Sportida Bo Kobajaši nastopil v Engelbergu, kjer je lani slavil eno od 13 zmag? Japonska zveza naj bi razmišljala o tem, da v Švico ne bi poslala najmočnejše ekipe. Foto: Sportida

"Res ne vidim razloga, zakaj ne bi tekmoval v Engelbergu," je enega od poljskih zapisov komentiral Rjoju in dodal, da si resnično želi nastopiti v Švici, kjer bo čez teden dni na mizi 200 točk. Japonec, ki naj bi se pogajal z zvezo, je svojo objavo pozneje izbrisal. V Engelberg, ki bo gostil dve posamični tekmi, naj bi tako odpotovalo pet Japoncev iz celinskega pokala, prostora pa naj bi bilo še za enega člana A-ekipe, tako da upanje za Rjojujev nastop še ostaja, čeprav japonska zveza naj ne bi bila naklonjena tej ideji. 

Skakalna karavana bo ta konec tedna nastopala v Klingenthalu, kamor se vrača po decembru 2016, ko je v Nemčiji zmagal Domen Prevc. | Foto: Sportida Skakalna karavana bo ta konec tedna nastopala v Klingenthalu, kamor se vrača po decembru 2016, ko je v Nemčiji zmagal Domen Prevc. Foto: Sportida

Vetrovna loterija v Klingenthalu?

Zagotovo pa v Švici ne bo skromnega japonskega veterana Noriakija Kasaija, ki se mu želja, da bi se konstanto uvrščal med dobitnike točk, ni uresničila. V tej sezoni še ni skočil med 30-erico. Mu bo uspelo ta konec tedna, ko se bodo za točke borili v Klingenthalu?

Domen Prevc
Sportal Po treh letih spet tja, kjer je zadnji slavil Domen Prevc. Odpadla tekma bo v Lahtiju.

Skakalce danes v Nemčiji (15.45) čakajo kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto sledi ekipna moška preizkušnja. Skakalke bodo imele individualno tekmo v soboto.

Vremenska napoved ni ugodna, za danes napovedujejo sneg, za soboto in nedeljo dež, vse skupaj pa naj bi spremljal spremenljiv veter.

Slovenske barve bodo branile Katra Komar, Jerneja Brecl, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Nika Križnar in Ema Klinec. V moški konkurenci bo Gorazd Bertoncelj računal na Anžeta Semeniča, Tilna Bartola, Roka Justina, Domna Prevca, Petra Prevca, Timija Zajca in Anžeta Laniška.

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Avstrijec brez konkurence, dva Slovenca v najboljši deseterici
Jukija Sato
Sportal Petru Prevcu se ni izšlo za stopničke, Japonec do premierne zmage
Ema Klinec
Sportal Maren Lundby zmagovalka v Lillehammerju, Ema Klinec tik za najboljšimi
Ne spreglejte