Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 3. 2020,
16.50

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Natisni članek

RAW AIR Oslo Holmenkollen Timi Zajc Timi Zajc Žiga Jelar Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek

Sobota, 7. 3. 2020, 16.50

4 leta, 1 mesec

Turneja Raw-Air, Oslo, ekipna tekma

Slovenski skakalci odlični tretji na ekipni tekmi v Holmenkollnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Žiga Jelar | Žiga Jelar je bil v kvalifikacijah najboljši Slovenec.  | Foto Gulliver/Getty Images

Žiga Jelar je bil v kvalifikacijah najboljši Slovenec.

Foto: Gulliver/Getty Images

Na ekipni tekmi v Holmenkollnu so naši smučarji skakalci zasedli 3. mesto (954,2). Zmaga je šla na Norveško (997,4 točke), drugo mesto pa so zasedli Nemci (960,9). Slovenske barve so branili Žiga Jelar, Timi Zajc, Anže Lanišek in Peter Prevc. Moštvena preizkušnja je potekala brez navzočnosti gledalcev. 

Še bolj veseli dejstvo, da je slovenski skakalec Žiga Jelar v seštevek norveške turneje Raw-Air trenutno na tretjem mestu. Po treh serijah vodi Nemec Constantin Schmid pred Norvežanom Mariusom Lindvikom. V skupni seštevek turneje Raw-Air se štejejo vsi kvalifikacijski in tekmovalni skoki, najboljši trije bodo na zadnji postaji, na kateri se bo končala sezona svetovnega pokala, prejeli denarno nagrado.

Jelar: Grem naprej uživat

"Zadovoljen sem, saj so to moje prve stopničke v svetovnem pokalu, v seštevku norveške turneje pa držim tretje mesto. Upam, da bom še naprej kazal dobre skoke, dobro pripravljenost, in grem naprej uživat," je po tekmi povedal Jelar, ki je bil šesti najboljši posameznik na ekipni tekmi.

Glavni trener Bertoncelj je bil seveda zadovoljen s prikazanim, a je vseeno izpostavil možnost za napredek. "Lahko smo izjemno zadovoljni z današnjo tekmo, saj je bilo v prvi seriji kar nekaj napak. V drugi seriji so fantje svoje napake popravili in skočili izvrstno. To tretje mesto je zato poseben dosežek," je za konec dejal 43-letni Kranjčan.

Anže Lanišek je v drugi seriji močno popravil vtis. | Foto: Sportida Anže Lanišek je v drugi seriji močno popravil vtis. Foto: Sportida Še tretjič zapored na odru za zmagovalce

Varovanci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja so s tretjim mestom še tretjič zapored stali na odru za zmagovalce. V Lahtiju so bili drugi, v Zakopanah pa tretji.

Najbolj se je od slovenskih predstavnikov izkazal Žiga Jelar, ki bo vroče slovensko orožje za nedeljsko posamično tekmo. V prvi skupini je obakrat skočil zelo dobro, njegov prvi skok, ki je meril 134,5 metra, pa je bil najdaljši na ekipni tekmi. Z drugim se je Poljakom, ki so takrat držali tretje mesto, približal na vsega 0,7 točke.

V drugi skupini je Timi Zajc s 122 in 126,5 metra dolgima skokoma Slovenijo znova dvignil na stopničke, 6,3 točke pred Japonce in 9,1 točke pred Poljake. Anže Lanišek in Peter Prevc v prvi seriji nista skočila najbolje, vtis pa sta močno popravila v drugo.

Lanišek je s 130 metrov dolgim skokom ohranil tretje mesto ter 5,3 in 5,8 točke prednosti pred Poljsko oziroma Japonsko. Prevc je v boju z Rjojujem Kobajašijem in Dawidom Kubackim zadržal večino prednosti s 133 metrov dolgim skokom in Sloveniji prinesel mesto na odru za zmagovalce.

V nedeljo bo ob 14.30 na sporedu še posamična preizkušnja.

Peter Prevc je v drugo skočil veliko bolje. | Foto: Sportida Peter Prevc je v drugo skočil veliko bolje. Foto: Sportida Po prvi seriji so bili peti

Žiga Jelar je že v prvi seriji znova pokazal, da se v Holmenkollnu počuti odlično. V prvi skupini je skočil 134,5 metra, a je zaradi slabših ocen sodnikov izgubil nekaj točk, zaradi česar je bila Slovenija po njegovem skoku štiri desetinke točke za vodilno Nemčijo.

V drugi skupini je Timi Zajc s 122 metrov dolgim skokom obdržal drugo mesto, le da je prvo mesto za vsega pol točke prevzela Norveška. Anže Lanišek je nato kot tretji skočil 121,5 metra in Slovenijo na tretjem mestu oddaljil od boja za zmago, ki se je izmikala za 14,7 točke.

Peter Prevc je kot četrti predstavnik skočil slabše in pristal pri 118,5 metra, zaradi česar je Slovenija padla na peto mesto. 

 

Žiga Jelar
Sportal Žiga Jelar izjemen, Anže Semenič prekratek

Raw-Air, Oslo, ekipna tekma, 2. serija

 
* Skupni seštevek turneje Raw Air (3/16):
 1. Constantin Schmid (Nem)     380,4 točke
 2. Marius Lindvik (Nor)        379,5
 3. Žiga Jelar (Slo)            378,9
 4. Stefan Kraft (Avt)          377,0
 5. Johann Andre Forfang (Nor)  376,1
 6. Ryoyu Kobayashi (Jap)       373,4
 7. Kamil Stoch (Pol)           371,9
 8. Daniel-Andre Tande (Nor)    369,3
 9. Piotr Zyla (Pol)            368,9
10. Stephan Leyhe (Nem)         367,8
...
14. Anže Lanišek (Slo)          357,4
17. Peter Prevc (Slo)           352,2
19. Timi Zajc (Slo)             350,2
40. Domen Prevc (Slo)           116,6
58. Anže Semenič (Slo)          100,1

Preberite še:

Gorazd Bertoncelj
Sportal Bertoncelj jasen glede menjav v skakalni ekipi

 

Ne spreglejte