Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
21. 3. 2015,
19.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica skoki Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Jurij Tepeš Nejc Dežman Matjaž Pungertar Robert Kranjec Severin Freund svetovni pokal

Sobota, 21. 3. 2015, 19.00

2 leti, 2 meseca

Prvi tak primer v zgodovini: Prevc imel toliko točk kot Freund, a ostal brez naslova

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kakšen konec svetovnega pokala. Peter Prevc je bil z eno nogo že skupni zmagovalec, a mu je Jurij Tepeš z izjemnim drugim poletom prekrižal načrte, čeprav tega jasno ni nameraval storiti.

Pred zadnjo tekmo sezone se je govorilo le o boju Petra Prevca in Severina Freunda za veliki kristalni globus. Zaostanek našega skakalnega junaka je znašal 44 točk, mogočih pa je bilo pet scenarijev, da se naš predstavnik zavihti povsem na vrh.

Po prvi seriji je kazalo sanjsko. Peter je bil v vodstvu, Freund pa šele na sedmem mestu. Ob takšnem koncu tekme bi se veliko veselje začelo v slovenskem taboru. Ko je Nemec tudi v drugo skočil pod pričakovanji, smo z zanimanjem pogledovali proti zadnjim skakalcem in upali, da kakšnemu ne bi uspel ekstremen polet, s katerim bi ogrozil Prevca.

Kmalu je postalo jasno, da bo moral naš skakalec zmagati, če bo hotel v skupnem seštevku prehiteti Freunda, saj je imel ta zagotovljeno sedmo mesto. Ob morebitnem Prevčevem drugem mestu bi se skakalca namreč v skupnem točkovno seštevku izenačila in bi bil končni zmagovalec Freund, saj se je v sezoni veselil devetih, Prevc pa treh zmag. Prvič v zgodovini sta imela skakalca enako število točk ob koncu sezone, vendar je odločalo pravilo, da zmaga tisti, ki ima več posamičnih zmag.

In prav takšen je bil razplet (oba sta imela 1.729 točk), povrhu vsega pa je ekstremno poletel Jurij Tepeš, ki je z 244 metri izboljšal osebni rekord. Pri navijačih je bilo čutiti grenak priokus, ker je prav brat bratu vzel veliko zadoščenje ob koncu sezone, a pri skokih ne moreš preračunavati, ker so takšen šport. Skakalec se ne more odločiti, da bo namesto pri 244 pristal pri 240 metrih.

Zadnjo besedo v sezoni je imel Peter, ki je v drugo poletel 233,5 metra. Na koncu je zmanjkalo vsega 2,8 točke, da bi skakalec iz Dolenje vasi postal osrednjo ime skakalne zime. Kljub vsemu so navijači v Planici skandirali njegovo ime, saj je za njim odlična sezona, v kateri je od lovorik prejel mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, kjer je prehitel Freunda in Tepeša.

Ne spreglejte