Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 1. 2017,
12.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

17

Natisni članek

Tina Maze Zlata lisica Cas Damijan Terpin

Četrtek, 5. 1. 2017, 12.50

6 let, 7 mesecev

CAS: brez začasne odredbe

Tina Maze dokončno brez želene štartne številke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

17

Tina Maze | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenska alpska smučarka Tina Maze se pripravlja na sobotno veleslalomsko tekmo v Mariboru, na kateri bo sklenila bogato kariero. Čeprav je upala, da bo na podlagi zamrznjenega statusa deležna štartne številke v prvi jakostni skupini, se to ne bo uresničilo. Nastopila bo šele po trideseterici.

Spolzelo je še zadnje upanje, da bi se Tina Maze v soboto predstavila občinstvu na tekmi Zlate lisice s štartno številko, ki so jo deležne tekmovalke v prvi petnajsterici. Pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) so se že 2. oktobra 2016 odločili, da 33-letna Korošica kljub ugotovljenim zdravstvenim težavam, ki jih je bilo mogoče rešiti le s kirurškim posegom, ni upravičena do bolniškega statusa.

Mazejeva se je pritožila in primer predala športnemu arbitražnemu sodišču (CAS) v Lozani. Njena pooblaščenca, odvetnika Giovanni Brosadola Pontotti in Damijan Terpin, sta predlagala izdajo začasne odredbe za pridobitev bolniškega statusa. CAS je to možnost zavrnil. Posledično je zdaj že jasno, da bo Tina nastopila za najboljšo trideseterico.

Z bolniškim statusom bi Mazejevi pripadla pravica do štartne številke, ki jo je imela ob prekinitvi svoje tekmovalne dejavnosti. Nazadnje je nastopila na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju marca 2015 v Meribelu, kjer je ostala za las prekratka v boju za veliki kristalni globus.

Korošica bo v soboto nastopila zadnjič v bogati smučarski karieri, v kateri je nanizala številne uspehe. | Foto: Korošica bo v soboto nastopila zadnjič v bogati smučarski karieri, v kateri je nanizala številne uspehe.

Če bi sodišče ugodilo njeni pritožbi, bi Mazejeva v Mariboru oblekla dres z nižjo številko, tako pa se bo domačemu občinstvu na sklepnem dejanju predstavila z dresom, na katerem bo izpisana številka, višja od 30.

"To je protislovna odločba, ki krši človekovo pravico do zdravja," je prepričan odvetnik Terpin, ki podobno kot njegov stanovski kolega Brosadola Pontotti ne skriva razočaranja. Začudila ga je tudi trditev Casa, da Mazejeva v primeru štartne številke, višje od 30, s športnega vidika ne bo doživela nepopravljive škode, ampak se bo znašla le v manj ugodnem položaju. Dodal je, da se bo postopek na Casu za priznanje bolniškega statusa Mazejeve od oktobra 2015 dalje nadaljeval.

53. Zlata lisica

Sobota, 7. 1. 2017
9.15 – veleslalom, prva vožnja
12.15 – veleslalom, druga vožnja

Nedelja 8. 1. 2017
9.15 – slalom, prva vožnja
12.15 – slalom, druga vožnja
Ne spreglejte