Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
30. 7. 2019,
10.24

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

11

Natisni članek

Primož Peterka

Torek, 30. 7. 2019, 10.24

4 leta, 8 mesecev

Primož Peterka uživa kot še nikoli: dogovoril se je s Kitajci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

11

Primož Peterka | Primož Peterka se je dogovoril, da bo v Sloveniji mlada kitajska dekleta učil smučarskih skokov. | Foto Vid Ponikvar

Primož Peterka se je dogovoril, da bo v Sloveniji mlada kitajska dekleta učil smučarskih skokov.

Foto: Vid Ponikvar

Nekaj časa je že zorela ideja, da bo Primož Peterka sklenil sodelovanje s kitajsko provinco in prevzel delo z mlajšimi kitajskimi dekleti, ki se bodo podala v smučarske skoke. Zdaj se je ideja uresničila. "Dela je veliko. Za zdaj uživam v tem, kot še nisem nikoli," je vidno zadovoljen dejal slovenski skakalni šampion.

Primož Peterka, Jelko Gros in doktor Bojan Jošt so pred časom odpotovali na Kitajsko v Hangčou, kjer so s 77 dekleti opravili testiranja. Večinoma so se ukvarjala z odbojko ali bila vpeta v kakšen drug šport, za smučarske skoke pa sploh še niso slišala. "Z njimi smo opravili takšna testiranja, kot jih imajo slovenski skakalci. Izbrali smo jih 15, vendar starši ene niso dali dovoljenja, tako da jih je v Sloveniji zdaj 14. Dekleta so zelo skočna in so vse presenetila. Tudi na snegu se znajdejo, pa čeprav so ga v Planici v petek zjutraj šele prvič videla," je poln elana razlagal Peterka.

Dekleta so rojene med letoma 2002 in 2006, z njimi pa bo delal vsaj tri leta. "V kitajski provinci so se odločili, da bi imeli žensko skakalno ekipo. Nastanjeni smo v Kranjski Gori, v prihodnje pa se bomo preselili v hišo v Podkornu. Pogoji za trening so v Planici najboljši. Boljših, kot jih imamo pri nas, ni. Cilji so visoki, o njih pa ne bi zdaj govoril."

Preizkus hrabrosti: niso znale plavati, a so morale skočiti v vodo

Vsa dekleta, ki so bila na testiranju, so morala opraviti tudi preizkus hrabrosti. Njihova naloga je bila skočiti z 2,5- in petmetrske višine. "To je bila posebna zgodba. Kitajska plavalna pismenost ni tako visoka kot v Sloveniji, ko zna praktično vsak plavati. Več kot 80 odstotkov testiranih deklet ni znalo plavati, ampak so vseeno skočila v vodo. Z reševalci smo jih potem odpeljali na suho. Pri tem testu jih je nekaj odpadlo. Tiste najboljše smo tako testirali še pri hrabrosti. Tam se je videlo, kakšno željo imajo," je razložil Gros, ki je bil prav tako v Hangčouju, od koder prihaja tudi Alibaba.

Primož Peterka
Sportal Zgodba Peterke v Turčiji se je končala

V Slovenijo prihaja tudi kitajski kuhar, pomagata mu Andraž in Manja Pograjc

A ne bo sam, ko bo delal z dekleti. V pomoč mu bosta nekdanja skakalca Andraž Pograjc in njegova sestra Manja. "Zelo sem zadovoljen z njima. V veliko pomoč sta. Trenutno nam pomagata še dve prevajalki, da se lažje sporazumevamo. Dekleta se bodo ob športu intenzivno učila angleškega jezika. Pravzaprav so se že začela, da bo komunikacija kar se da hitro na pravi ravni. K nam bo prišel še kitajski kuhar," pravi dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa.

Izkušenj iz ženskih skokov ima veliko, saj je že leta 2011 začel delati v ženski članski A-reprezentanci. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Izkušenj iz ženskih skokov ima veliko, saj je že leta 2011 začel delati v ženski članski A-reprezentanci. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Šole v Slovenji ne bodo obiskovale, saj bodo študij opravljale na daljavo, za kar bodo potrebovale red in disciplino. Primož se zaveda, da se bo pojavilo tudi obdobje domotožja, zato bodo dekleta dvakrat na leto obiskala svoje družine. Aprila, ko bo konec sezone, bodo za en mesec odpotovala na Kitajsko, nato pa se vrnila v Slovenijo in nadaljevala trdo delo.

Nika Križnar
Sportal Nika Križnar na stopničkah v Hinterzartnu

Začeti s skakalnimi osnovami

"Dela je veliko, za zdaj v tem uživam, kot še nisem nikoli," je vidno zadovoljen Peterka, ki dnevno z dekleti opravi od dva do tri treninge, hkrati pa se zaveda, da bo moral dekleta naučiti vseh skakalnih osnov.

Njegova trenerska kariera se je začela leta 2011, ko je bil pomočnik Matjaža Triplata v ženski skakalni reprezentanci, nato je deloval pod okriljem Jožeta Berčiča in nazadnje pri Stanetu Balohu.

Ko je na čelo A-reprezentance prišel Zoran Zupančič, zanj ni bilo več prostora. Skupaj z Balohom sta v sklopu priprav na nordijsko svetovno prvenstvo 2023, ki ga bo gostila Planica, prevzela delo v Državnem panožnem nordijskem centru (DPNC) v Kranju. Njuno delo je bilo povezano z mlajšimi, neuveljavljenimi skakalci.

V karieri je bil tudi pomočnik Staneta Baloha. | Foto: Vid Ponikvar V karieri je bil tudi pomočnik Staneta Baloha. Foto: Vid Ponikvar

V začetku letošnjega leta je prišla ponudba iz Turčije, ki jo je junak novoletne turneje iz leta 1997 sprejel. S skakalci je delal do konca sezone, nato pa ni bilo več zanimanja za nadaljnje sodelovanje. "Nisem več pri Turkih, nisem podaljšal pogodbe," je pred časom dejal Peterka.

Zdaj je tako spet zajadral v ženske skoke, v katerih je kot trener delal največ časa, svoje znanje in izkušnje pa bo prenašal na kitajska dekleta.

Peter Prevc
Sportal Prevc in Jelar na drugi tekmi dneva tik pod stopničkami
Timi Zajc
Sportal Zajc po uspehu na Poljskem: Še vedno imam rezerve
Peter Prevc
Sportal Slovenska mešana ekipa tretja v Hinterzartnu
Sportal To so slovenski športniki, ki so premagovali avstrijske. In obratno.
Ne spreglejte