Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 3. 2016,
16.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Norveška navijači Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica

Sobota, 19. 3. 2016, 16.24

6 let, 7 mesecev

Prevc prepričal Slovenki, da sta prišli iz Nemčije (fotozgodba)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Ekipno preizkušnjo v smučarskih poletih je v soboto v Planici spremljalo blizu 33 tisoč gledalcev. Prevladovali so glasni in strastni navijači. Nekatere smo povabili pred mikrofon in objektiv.

Vesela skupina, zastopana z obema spoloma, si je na potepu v Planici nadela ime Bistr'čani. Njeni člani prihajajo iz Maribora, Slovenske Bistrice, Ribnice na Pohorju in še nekaterih štajerskih krajev. V Planici je večino izmed njih krasila majica, na kateri je pisalo Pero, pod njim pa je bila upodobljena močna mišica.

"Zakaj smo v Planici? Zato, ker sem hotel pripeljati svojo nesojeno ženo," je sprva dejal prijazen Štajerec, nato pa pojasnil, da hodijo na razne športne prireditve, ne zgolj skoke. V igri so tudi nogomet, rokomet, košarka …

"Imamo svoje ideje, tako da si za vsak dogodek omislimo kake majice. Tokrat smo se odločili, da bo na majicah Pero mišica in današnji datum. Pero mišica je bog. Dejansko."

Izpostavil je zanimivo primerjavo z Bischofshofnom, eni izmed znamenitih postojank novoletne turneje. "Zanimalo nas je, kako je na tej tako opevani turneji. Ugotovili smo, da dejansko ni primerjave s Planico. Tu je vzdušje fenomenalno, organizacija pa tudi. Le pri prihodih bi lahko bilo manj gneče, pogrešamo pa tudi malce več prodajaln, da obiskovalci ne bi čakali tako dolgo na hrano in pijačo. V tujini gre malce bolj tekoče," je dejal predstavnik razigrane družbe, ki je v Planico prinesla tudi nekaj instrumentov.

To ne preseneča, saj so med njimi tudi glasbeniki, člani zasedb Zebra in Jebe'la cesta. "Imamo muzikante, tako da ljudje veselo prihajajo k nam," so zaupali.

 "Planinski fantje" so v Planico prišli iz Planine pri Postojni. | Foto: "Planinski fantje" so v Planico prišli iz Planine pri Postojni.

Boben, harmonika, trobenta …

"Smo redni obiskovalci tekem v Planici. Kar se tiče mene, sem hodim že šest let. Vsako leto si privoščimo kak nov priboljšek. To je postala že navada. Boben, harmonika, trobenta … Vseeno, s seboj vzamemo vse, kar nam pride pod roko," nam je razlagal nasmejani Notranjec, ki je plenil pozornost z velikim klobukom.

Vsako leto pridejo na sobotno tekmo, o delu in skrbi prirediteljev pa so bili polni lepih besed. "Organizacija je krasna, nimamo pripomb. Letos so se zelo potrudili," je pohvalil prireditelje. Dom so zapustili pred četrto uro zjutraj, v Planico pa prišli okrog šeste ure.

Na pot so se odpravili v mešani zasedbi. "Sorodniki, prijatelji, punce, fanti. Vse se najde. Imamo supermiks," se je nasmehnil član "Planinskih fantov" in nadaljeval z zabavo.

Frank (levo) in prijatelja so prišli iz Norveške. | Foto: Frank (levo) in prijatelja so prišli iz Norveške.

"V Planici uživamo sto na uro"

Norveških ljubiteljev poletov letos ni toliko v Planici, kot bi marsikdo pričakoval zaradi odlične sezone njihovih skakalcev in znane ljubezni do slovenske skakalne oaze. Letos so se v velikem številu udeležili že svetovnega prvenstva v poletih v Kulmu, tako da je za Planico zmanjkalo časa. Tisti, ki so prišli, niso obžalovali odločitve, saj je Norveška na ekipni tekmi osvojila prvo mesto.

"Popolno. V Planici uživamo sto na uro. Današnja tekma je krasna reklama za skoke. Norveška je zasluženo zmagala, tako da je to eden najlepših dni v mojem življenju. Zagotovo pa najlepši, odkar spremljam skoke," je evforično pripovedoval Frank iz Lillehammerja.

Prihaja iz olimpijskega mesta in je ponosen, da je Norveška zmagala v Sloveniji. "Res sem ponosen," je z roko potrkal po svojem srcu, prav na tistem mestu, kjer je dres krasila norveška zastava.

"Tekme v Planici obiskujem že 15 let. Pri vas je zelo lepo. Lahko ste ponosni na prenovljene objekte. Malce bolj težaven je le promet, a smo iz Norveške in zdržimo. V prejšnjih letih smo nekajkrat uporabili tudi vožnjo s helikopterjem," je izkoristil možnost ekspresnega prevoza iz Kranjske Gore v Planico.

 Matija je prišel v Planico iz Kostanjevice na Krki. | Foto: Matija je prišel v Planico iz Kostanjevice na Krki.

V Planici ni manjkalo niti nasmejanih dolenjskih obrazov. Matija iz Kostanjevice na Krki se rad vrača k letalnici, na kateri skušajo najboljši letalci na svetu popraviti nov svetovni rekord. "Tukaj sem tretjič. Vedno mi je tako všeč in prijetno, da se rad vračam nazaj. Vzdušje je preprosto super," je bil iskren Dolenjec.

Lani ga ni bilo v Planici, letos pa so mu takoj padle v oči spremembe na prenovljenih objektih. "Od zadnjič, ko sem bil tukaj, je bil storjen res lep napredek. Veselim se priti v Planico še poleti. Kar se tiče organizacije, ni bilo nobenih težav. Pri tem je tako, da če jih iščeš, jih tudi najdeš, če pa ne, pa preprosto uživaš. Zadovoljen sem z vsem, le svetovnega rekorda nisem videl. Ga bom pa jutri na televiziji," se je nasmehnil Matija.

Klavdija in Melita sta prišli iz nemškega mesta Ingolstadt. | Foto: Klavdija in Melita sta prišli iz nemškega mesta Ingolstadt.

"Tako lepo je, da bova zagotovo prišli še kdaj"

Magnet Petra Prevca je poskrbel, da sta si planiško prireditev prvič v življenju ogledali tudi predstavnici nežnejšega spola, ki sta prišli v Planico iz Nemčije. Čeprav sta doma iz Ingolstadta, mesta v bližini Münchna, znanega po avtomobilskem velikanu, in sta bili tam tudi rojeni, govorita lep in razločen slovenski jezik. Zato nas je začudilo, ko sta nam pojasnjevali, da živita ves čas v Nemčiji.

"Prvič sva tukaj," je povedala Klavdija, po kateri se pretaka belokranjska in štajerska kri. Pri Meliti je drugače, saj ima sorodnike iz Prekmurja. "Dolgo časa sva si dopovedovali, da morava obiskati Planico. Letos je Prevc v tako enkratni formi, da sva preprosto morali priti. Odločili sva se in ni nama žal. Tako lepo je, da bova zagotovo prišli še kdaj," je pojasnila Klavdija in v smehu priznala, da ne čuti posebnih simpatij do nemške skakalne reprezentance. "To ne, imava pa radi Kasaija. Kasai je zakon, Prevc pa sploh," je dodala, njena prijateljica Melita pa vsemu navdušeno prikimala.

"Organizacija dogodka je krasna. Prispeli smo z avtom, se nato do Planice odpravili z avtobusom. Za vse je lepo poskrbljeno. V petek smo prespali v Kranjski Gori, tako da je bilo danes vse na 'izi'," je še dodala dolgolasa Slovenka, rojena na nemških tleh. Nosila je šal z napisom Slovenija je zakon, na Melitinem pa je bila zapisana znana slovenska poskočnica Kdor ne skače, ni Sloven'c. In Slovenka, bi lahko dodali.

Tjaša in Kim sta prišli iz Škofje Loke. | Foto: Tjaša in Kim sta prišli iz Škofje Loke.

Nista redni gostji. Ko je bila Tjaša še majhna, si je ogledala tekmo v Planici, za Kim pa je bila to prva izkušnja. "Imam le pohvale. Ko pogledaš čudovito naravo, ki obdaja skakalnico, ostaneš brez besed," je dejala in nato predala besedo prijateljici Tjaši. Prihajata iz Škofje Loke. Evforija, ki so jo zanetili slovenski orli na čelu z najstarejšim izmed bratov Prevc, ju ni pustila ravnodušnih.

Proti kultnemu prizorišču slovenskega in tudi svetovnega športa sta se odpravili z vlakom. "Odlično je bilo. Ni bilo gneče. Vlak je krasno prevozno sredstvo, Planica pa prekrasna," je zaupala navijačica slovenskih orlov, ki je pod Poncami naletela na ogromno someščanov in se prepričala v to, da se je v soboto v Planico odpravilo ogromno Slovencev.

Robi in Maja sta v Planico prišla iz Ljubljane. | Foto: Robi in Maja sta v Planico prišla iz Ljubljane.

Med spremljanjem koncerta priljubljene glasbene skupine Mi2 smo med občinstvom naleteli tudi na simpatični par iz Ljubljane. Mlado družino Prezelj sta na planiškem veledogodku zastopala Robi in Maja.

Predstavnica nežnejšega spola nam je zaupala, da takšne priložnosti za obisk tekme preprosto ni smela zamuditi. Uspehi Prevca in njegovih rojakov so naredili svoje, tako da ni bilo težko prepričati življenjskega sopotnika, da se konec tedna odpravita na lepše v Planico.

"Tukaj sem tretjič. Nisem bila zaporedoma, zato je še toliko bolj zanimivo, ker je vedno tako drugače. Letos mi je zelo všeč. Za vse je poskrbljeno natanko tako, kot bi moralo biti," ni skrivala zadovoljstva Maja. Ko sta z možem zapuščala slovensko prestolnico, sta sebi in slovenski skakalni reprezentanci zaželela veliko užitkov. "Krasno se imamo," nam je še dejala, veselo pomahala s slovensko zastavo in se spet posvetila spremljanju koncerta.

Damjan se je z družino v Planico odpravil iz Ajševice pri Novi Gorici. | Foto: Damjan se je z družino v Planico odpravil iz Ajševice pri Novi Gorici.

Med slovenskimi plapolala tudi jamajška zastava

V Planici med navdušenci nad skoki ne manjka takšnih in drugačnih zastav. Občinstvo se je v zadnjih letih navadilo tudi na visok lesen drog, na katerem med tekmami plapolata slovenska in jamajška zastava. "Zakaj ravno Jamajka? To je pač kultura, ki jo skušamo prenesti v Slovenijo. Tudi rastafarijanstva bi moralo biti več," je dejal Damjan iz Ajševice pri Novi Gorici, ki je reden obiskovalec planiških spektaklov.

V dolino pod Poncami je pripeljal tudi svoja otroka. "Uživala sta tako kot očka," je v smehu dodal Primorec, nato pa opozoril na nekaj podrobnosti, ki so njegovo družino zmotile v Planici. "Pri vhodu vlada prevelika gneča. To ni dobro zlasti za otroke, ki trpijo tudi med občinstvom, saj ne vidijo na prizorišče. Zato jih moraš dvigati ali pa jih podati na rame. Mi smo se zato pomaknili skrajno zadaj, a nato nismo videli vsega," je pojasnil in opozoril, da to ni skazilo navdušenja, ki ga je vedno deležen v družbi letalnice.

Prenovljeni objekti v Planici so ga navdušili. "Razlika s prejšnjimi leti je več kot opazna," je planiškemu dogodku pripisal pozitivno oceno.

Ne spreglejte