Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
13.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Natisni članek

Aljoša Dolhar Planica Planica Planica 2023 smučarski skoki

Četrtek, 23. 3. 2023, 13.45

1 leto

prihodnji teden zaključek svetovnega pokala smučarskih skakalcev v planici

Zaključni spektakel pred vrati: konec tedna velika akcija planiških delavcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Planica Letalnica bratov Gorišek | Letalnica bratov Gorišek bo prihodnji teden znova prizorišče tradicionalnega zaključka svetovnega pokala s poleti. | Foto Vid Ponikvar

Letalnica bratov Gorišek bo prihodnji teden znova prizorišče tradicionalnega zaključka svetovnega pokala s poleti.

Foto: Vid Ponikvar

Do tradicionalnega zaključka svetovnega pokala smučarski skakalcev v Planici je še teden dni. Priprave pod Poncami, ki potekajo že od lanskega praznika poletov, se bodo intenzivirale ta konec tedna, ko se bo okoli sto delavcev posvetilo pripravi doskočišča letalnice bratov Gorišek. Organizatorji se veselijo prijaznejše vremenske napovedi z nižjimi temperaturami, o številu gledalcev ne želijo govoriti, so pa s prodajo vstopnic, za razliko od svetovnega prvenstva, zadovoljni. Upajo na varne in dolge polete v Planici, kjer bodo med drugim počastili nedavno umrlega očeta planiške letalnice Janeza Goriška.

Peter Prevc
Sportal Brez Petra Prevca v Planici: To sezono samo še kavč selektor

Smučarski skakalci bodo prihodnji teden še drugič v mesecu dni prišli v Planico. Po svetovnem nordijskem prvenstvu na manjših skakalnicah bodo med četrtkom in nedeljo tekmovali na tradicionalnem zaključku svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek.

Organizatorji so na novinarski konferenci - začela se je z minuto molka v spomin na pokojnega pionirja Planice in poletov Janeza Goriška, ki ga bodo počastili tudi na zaključku sezone - izrazili upanje, da bo pod Poncami znova vladalo pravo planiško vzdušje.

Janez Gorišek
Sportal Slovo konstruktorja planiške letalnice: hvaležen Avseniku, ob gradnji sedel s Titom

 

"Kar zadeva logistiko, je vse pripravljeno"

"Kar zadeva logistični del, je skoraj vse pripravljeno, razgrniti je treba še sneg na letalnici." | Foto: Boštjan Podlogar/STA "Kar zadeva logistični del, je skoraj vse pripravljeno, razgrniti je treba še sneg na letalnici." Foto: Boštjan Podlogar/STA "Planica je nekoliko manj bela kot pred tedni, vse drugo pa je tako rekoč pripravljeno. Priprave tečejo od lanske Planice, intenzivirale pa se bodo od konca tega tedna naprej, ko bomo začeli urejati detajle na letalnici. Glede logističnega dela je skoraj vse pripravljeno. Z nekaj detajli pa bo potrebno počakati vse do zadnjega, kajti sneg, ki je v tem trenutku še na letalnici, bo potrebno razgrniti in potem bomo videli koliko ga pravzaprav imamo," je o pripravah projekta, katerega proračun je vreden slabe tri milijone evrov, dejal generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica Tomaž Šušteršič: "Proračun prireditve je dva milijona 920 tisoč evrov. Prihodkovna in odhodkovna stran sta praktično izravnani."

Prihod tekmovalnih ekip je predviden v sredo, ko bo tudi sestanek vodje ekip. Po Šušteršičevih besedah je prijavljenih 16 ekip, reprezentanc in 72 tekmovalcev, nekaj manj kot 400 pa je vseh članov tekmovalnih ekip, ki bodo tekmovanje spremljale. 

Tomaž Šušteršič o pripravah:

Brez napovedi o številu gledalcev

O številu gledalcev tokrat ne želijo govoriti, so pa s prodajo vstopnic zadovoljni. | Foto: Grega Valančič/Sportida O številu gledalcev tokrat ne želijo govoriti, so pa s prodajo vstopnic zadovoljni. Foto: Grega Valančič/Sportida Če so pred svetovnim prvenstvom v Planici pričakovali med 150 tisoč in 200 tisoč gledalcev, a so bile želje na koncu precej oddaljene od realnosti, so tokrat pri napovedih o pričakovanem številu gledalcev zadržani.

"S prodajo smo zadovoljni, nekako se vračamo v predkoronsko leto. Računamo, da bomo blizu kapacitetam, ki jih Planica zmore, sploh v soboto, ko pričakujemo pravo planiško vzdušje, je dejal Šušteršič, tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomi Trbovc pa je dodal: "O številki ne bomo govorili. Vemo, kakšne so številke iz preteklosti, pričakujemo, da bodo nekje v tem razponu. Je pa težko napovedati glede na to, da so vstopnice še v prodaji in da lahko ta konec tedna v Lahtiju vidimo še kakšno zmago slovenskih skakalcev, ki bi v Planico privabila še kakšnega gledalca."  

Dawid Kubacki
Sportal Kubacki: Zdravniki se borijo za življenje moje žene

Optimizirali določene stvari na naletu, doskočišče bodo pripravljali ob koncu tedna

Zadnji teden je z visokimi temperaturami otežil pripravo letalnice, ki bo po načrtih vodje tekmovanja Aljoše Dolharja v grobem pripravljena do torka popoldne, ko je napovedana inšpekcija tehničnega delegata Mednarodne smučarske zveze. Da bi se izognili podobnim nevšečnostim s smučino ob morebitnem soncu in toplem vremenu kot lani, so določene stvari na naletu optimizirali.

Aljoša Dolhar o pripravah na letalnici:

"Priprave na letošnje tekmovanje smo začeli aprila lani. Nordijski center je do začetka svetovnega prvenstva na letalnici naredil približno 20 tisoč kubičnih metrov umetnega snega. Nalet in smučina sta pripravljena za skoke. Letos smo vložili dodatno pozornost in več naporov, določene stvari nam je na naletu uspelo optimizirati, na doskočišču je stanje malo drugačno. Snega je dovolj, a na žalost pogoji v zadnjem tednu niso omogočali dela s teptalcem, tako da imamo ta konec tedna v Planici veliko akcijo planiških delavcev, ko se bo približno sto ljudi posvetilo ročni pripravi doskočišča na letalnici. Do torka popoldne bo letalnica v grobem pripravljena," je o zagonetkah, ki jih je s seboj prineslo toplo vreme, povedal Dolhar.

Dva termina za preizkus letalnice

Aljoša Dolhar | Foto: Boštjan Podlogar/STA Aljoša Dolhar Foto: Boštjan Podlogar/STA Ob tem je dodal, da imajo za sredin preizkus letalnice pripravljena dva načrta. "Odločili smo se, da bomo uro preizkusa določili v ponedeljek popoldan. Glede na zadnjo vremensko napoved imamo pripravljena dva termina preizkusa letalnice. Eden je ob 10. uri, v primeru zelo lepega vremena, visokih temperatur in sonca pa bomo preizkus letalnice prestavili na 15. uro, da se izognemo morebitnim težavam. Glede na trenutne vremenske napovedi bo prihodnji teden ugoden, temperature bodo, kot kaže, nizke, pod ničlo, kar nam odgovarja za detajlno pripravo letalnice, ki potem morda v neki idealni situaciji lahko pripelje do svetovnega rekorda. Predvsem si želimo dobro pripraviti letalnico, želimo si varnih, dolgih skokov, rekord pa bi bil potem češnja na torti." Preizkus letalnice bo v sredo. V igri sta dva scenarija, odvisna od vremena. | Foto: Vid Ponikvar Preizkus letalnice bo v sredo. V igri sta dva scenarija, odvisna od vremena. Foto: Vid Ponikvar

Svetovni rekord je od marca 2017 v lasti Avstrijca Stefana Krafta, ki je v Vikersundu poletel 253,5 metra. Toliko je leto pozneje v Planici letel tudi Gregor Schlierenzauer, a pri tem podrsal.

Anže Lanišek
Sportal Lanišek s stopničkami potrdil tretje mesto na norveški turneji

Četrtek namenjen otrokom, petkova tekma uro pozneje

Tekmovalni program v Planici bo med četrtkom in nedeljo. Že tradicionalno je četrtek namenjen otrokom. Planiški organizatorji bodo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in Zvezo prijateljev Ljubljana Moste - Polje v dolino pripeljali 500 otrok, ki si bodo lahko ogledali kvalifikacije, Zavarovalnica Triglav, v vlogi člana katere se je tokrat predstavil Cene Prevc, pa več kot štiri tisoč.  V četrtek znova pričakujejo več tisoč otrok. | Foto: Grega Valančič/Sportida V četrtek znova pričakujejo več tisoč otrok. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Z Zavarovalnico Triglav je dolino pod Poncami v več kot štirih desetletjih obiskalo že okoli 104 tisoč oseb. Prvi dan zaključka svetovnega prvenstva v smučarskih skokih marsikakšnemu otroku za vedno ostane v spominu. Kot smučarski skakalec pa vem, da mladi navijači hkrati tudi nam pustijo globoke vtise in predajo energijo, da damo v zadnjih dneh sezone iz sebe še več, kot mislimo, da premoremo. Njihovo navijanje je neprecenljivo," je ob tem dejal Cene, ki bo med prvo in drugo serijo sobotne ekipne tekme sklenil skakalno kariero.

Sportal Enajstletnika na poletih v Planici čaka posebna nagrada

Četrtek zgodaj zjutraj, ob 8. uri, prinaša uradni trening, ob 10.30 sledijo kvalifikacije, kjer bodo Slovenci zaradi nacionalne kvote imeli 12 skakalcev, za petkovo tekmo. Ta bo na sporedu eno uro pozneje kot lani, in sicer ob 15. uri, pred tem bo poskusna serija. V soboto bodo najboljši letalci združili moči na ekipni tekmi, v nedeljo pa ob 10. uri sledi še zaključek s 30 najboljšimi skakalci.

Dan otroškega smeha v Planici

Na povabilo Smučarske zveze Slovenije bo v četrtek, 30. marca, Planico obiskalo 500 otrok prek programov Zveze prijateljev mladine Slovenije in Zveze prijateljev Ljubljana Moste – Polje. S tem Smučarska zveza Slovenija nadaljuje tradicijo obiska otrok v Planici, ki si v četrtek ogledajo kvalifikacije smučarskih skokov. Njim pa je namenjen tudi poseben program na velikem odru.

Deset avtobusov bo v Planico pripeljalo otroke iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. 500 otrokom bo omogočen ogled smučarskih poletov naših junakov, srečanje z njimi, pozdravila jih bo tudi maskota VITA. Avtobusi se bodo odpravili na pot iz Maribora, Velenja, Novega mesta, Cerknega in Idrije, Sevnice, Ljubljane, Šentjurja, Ptuja, Ajdovščine in Metlike.

Direktor SZS Uroš Zupan o četrtkovem dnevu v Planici:

Veliki globus si je že zagotovil Halvor Egner Granerud, ki je vodilni tudi v seštevku poletov. | Foto: Sportida Veliki globus si je že zagotovil Halvor Egner Granerud, ki je vodilni tudi v seštevku poletov. Foto: Sportida

Veliki globus že oddan, mali še ne

Veliki kristalni globus že ima novega lastnika, in sicer ga bo drugič v karieri osvojil Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je vodilni tudi v seštevku poletov za mali globus v poletih. Granerud ima v poletih 380 točk, Stefan Kraft pa 320. Med tretjim in petim mestom v seštevku poletov so trije Slovenci, Timi Zajc (171), Domen Prevc (163) in Anže Lanišek (154). 

Prireditelji ob tekmovalnemu sporedu obljubljajo tudi bogat spremljevalni program z glasbenimi skupinami. V četrtek ob 18. uri bo v Kranjski Gori pozdrav junakom, v soboto pa na trgu zmagovalcev še javna podelitev startnih številk za nedeljsko tekmo.

Program poletov, Planica

Sreda, 29. marec
Preizkus letalnice (ob 10. ali ob 15. uri)

Četrtek, 20. marec
8.00 uradni trening (dve seriji)
10.30 kvalifikacije

Petek, 31. marec
14.00 poskusna serija
15.00 prva serija posamične tekme

Sobota, 1. april
9.00 poskusna serija
10.00 prva serija ekipne tekme

Nedelja, 2. april
9.00 poskusna serija
10.00 prva serija posamične tekme 

Ne spreglejte