Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
7. 2. 2016,
2.11

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Norveška Holmenkollen Peter Prevc Peter Prevc Slovenija Kenneth Gangnes Alexander Stöckl

Nedelja, 7. 2. 2016, 2.11

4 leta, 5 mesecev

Poročajo, da se Prevc boji Norvežanov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sobotna ekipna tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih v Oslu je pripadla Sloveniji, danes se bodo za točke potegovali posamezniki. Norvežani, ki čakajo na domačo zmago že 12 let, so optimisti.

Če so slovenski ljubitelji smučarskih skokov čustveno najbolj navezani na Planico, srca norveških navijačev najhitreje bijejo, ko nanese beseda na Holmenkolln. Znamenita skakalnica v okolici Osla je v soboto gostila ekipno tekmo za svetovni pokal. Gostitelji so imeli visoka pričakovanja, a na koncu v meglenih razmerah ostali brez načrtovane zmage.

Zaostali so (le) za Slovenijo, pri kateri se je ponovno izkazal Peter Prevc. Vodilni smučarski skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala podobno kot njegovi trije rojaki (brat Domen Prevc, Jurij Tepeš in Robert Kranjec) ni razočaral, o čemer so poročali tudi norveški mediji.

Časnik Aften Posten je prenesel razmišljanje 23-letnega asa iz Dolenje vasi. Starejši izmed bratov Prevc je po najnovejšem podvigu slovenskih orlov, ekipni zmagi na skakalnici v Holmenkollnu, dejal: ''V petek na treningu nisem skakal najbolje. Nato smo opravili analizo in skušali odpraviti napake. Zadnji skok na ekipni tekmi (128 metrov v nehvaležnih vetrovnih razmerah, op. p.) je nakazal, da gre na bolje. Na nedeljski tekmi bo zahtevno. Stefan Kraft, Severin Freund in vsaj trije Norvežani spadajo v krog favoritov za zmago,'' je zaupal slovenski športnik prejšnjega leta in namignil, da bi se lahko boj za najvišja mesta prelevil v napeto dramo.

Norvežani na novega junaka čakajo že 12 let

Norvežani so si dobro zapomnili njegove besede in si z njimi napolnili samozavest, saj so članek naslovili s stavkom: ''Svetovna številka ena Peter Prevc se boji Norvežanov: Vsaj trije lahko zmagajo.'' Čeprav ni vodilni skakalec na svetu nikjer v izjavi omenjal strahu, so pri omenjenem norveškem časniku sklepali drugače.

Dejstvo je, da ljubitelji smučarskih skokov v domovini nordijskega smučanja že dolgo čakajo na domačega tekmovalca, ki bi na tekmi v Holmenkollnu premagal vse tekmece. Zadnji, ki mu je tu uspelo, je bil leta 2004 Roar Ljøkelsøys, nato pa se je začela prevlada tujcev.

''Nobeden ni mogel storiti nič proti suvereni Sloveniji,'' je povzel časopis Framtidinord. Največ točk na ekipni tekmi je med posamezniki zbral Avstrijec Stefan Kraft. Le nekaj desetink je zaostal Prevc, v zadnji seriji pa sta se zelo dobro odrezala tudi glavna norveška aduta, Gangnes in Daniel Andre Tande: '' Prevc in Kraft sta favorita, a se lahko vmešam v boj za zmago,'' razmišlja Tande.

Gangnes imel vročino, Forfang si je pomagal z injekcijo

Njegovi rojaki, ki so v teh dneh zaradi domače tekme še toliko bolj na očeh javnosti, pričakujejo na nedeljski tekmi dobre rezultate. Norveški trener Alexander Stöckl je vesel, da se dviga forma Gangnesa. V drugo je skočil 130 metrov in priznal, da bi bila lahko daljava še večja, če ga ne bi ovirala megla.

Prejšnji teden je imel ogromne težave z zdravjem. Najprej ga je na Japonskem v slabo voljo spravila diskvalifikacija na prvi tekmi, na drugi je bil le 20., nato pa je zbolel. Povišana temperatura mu je odvzela moči, živo srebro se je dvignilo na 40 stopinj. Mnogi so se pozneje spraševali, ali se je sploh splačalo odpotovati v Saporo.

Zdravstvene težave pestijo tudi Johanna Andreja Forfanga, ki je bil v soboto najšibkejši člen v norveški izbrani vrsti. ''Na Japonskem sem se zastrupil s hrano, imel prebavne težave in vročino. Pred tekmo sem moral vzeti injekcijo,'' je pojasnil Forfang, ki ga čaka danes vnovičen izziv na Holmenkollnu.

Začel se bo ob 14. uri, želje domačih navijačev pa bodo ogromne, saj Norveška na zmagovalca na domačem pragu čaka že dvanajst sušnih let.

Ne spreglejte