Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
22. 3. 2015,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kamil Stoch Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund Jurij Tepeš

Nedelja, 22. 3. 2015, 14.39

8 let

Poljak tolaži Prevca: Kmalu bo prvak, in to ne le enkrat

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poljski zvezdnik smučarskih skokov Kamil Stoch ni ubranil naslova najboljšega v seštevku svetovnega pokala. V nedeljo je v Planici navdušeno spremljal slovensko-nemško dramo in ostal brez stopničk.

Najboljši poljski skakalec je zelo navezan na Slovenijo. V Kranjski Gori se je pred leti zaročil s srčno izbranko Ewo Bilan, lani pa je v Planici dvignil veliki kristalni globus in se z zlatimi črkami zapisal na seznam skupnih zmagovalcev. Poljsko je po "zlati dobi" Adama Malysza vrnil med skakalne velesile, v tej sezoni pa osvojil deveto mesto.

Oba si zaslužita veliki kristalni globus

Športno je priznal, da v tej sezoni ni bil kos najbolj razpoloženim skakalcem, ki so ga redno prehitevali na tekmah svetovnega pokala. Usoda je hotela, da sta se Severin Freund in Peter Prevc za naslov pomerila na zadnji tekmi, ki je poskrbela za zelo nenavaden scenarij, saj sta oba sezono končala z enakim številom točk. Nemcu je pripadla prednost, ker je v sezoni dosegel večje število zmag, tako da je na seznamu zmagovalcev nasledil Stocha.

"To je bila fantastična bitka na najvišji mogoči ravni. Trajala je do zadnjega skoka. Oba si zaslužita veliki kristalni globus, žal pa ga lahko prejme le eden. Severin je zbral več zmag, kar pa ne pomeni, da je bil Peter slabši skakalec. V prihodnosti bo dobil kristalni globus, in to ne le enkrat. Boste videti, Peter bo kmalu prvak," je napovedal, da bo Slovenija kmalu dočakala naslednika Primoža Peterke, ki je osvojil dva velika kristalna globusa.

O Juriju, ki je prekrižal načrte Petru: Skoki so individualni šport

Nemec se lahko za skupno zmago zahvali predvsem Juriju Tepešu, ki je s fantastičnim drugim poletom prehitel vse, tudi rojaka Prevca. "Pač, skoki so individualni šport. Ko skočiš, ne moreš biti nikoli prepričan, kaj bodo naredili preostali. Jurij je odlično opravil nalogo in si zaslužil zmago. To so skoki, kjer je mogoče prav vse," je Kamil pojasnil zakonitosti smučarskih skokov, zaradi katerih je ta šport v nekaterih državah sveta tako priljubljen.

Lani se je v Planici počutil popolno. Ravno to besedo je izbral, ko je opisal občutek, ki ga je spremljal ob slavnostnem trenutku, ko je v roke prejel veliki kristalni globus. "Ko si najboljši, je vedno težje braniti kot napadati. Težko bo ponoviti ta dosežek, ker so tekmeci iz leta v leto boljši. Moral bom ostati zbran in veliko delati. Skoke obožujem, tako da bom seveda skakal tudi v prihodnji sezoni," je dejal 27-letni skakalec iz Zakopan.

Lani je zablestel s skupno zmago v svetovnem pokalu in dvema zlatima medaljama na olimpijskih igrah v Sočiju, na letošnjem svetovnem prvenstvu pa se je veselil bronaste medalje na ekipni tekmi. Kakšno izmed vrhunskih uvrstitev namerava osvojiti tudi leta 2016, tako da se obeta razburljiva sezona.

Ne spreglejte