Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
5. 3. 2016,
18.36

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matic Skube Klemen Bergant

Sobota, 5. 3. 2016, 18.36

4 leta, 11 mesecev

Pogled v slalomsko ogledalo: nekoč praznik in ponos, danes …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po dveh solidnih veleslalomskih predstavah Žana Kranjca bo slovenski adut nedeljskega dela 55. pokala Vitranc slalomski specialist Matic Skube.

Slalom je bil sicer v očeh slovenskih navijačev dolga leta osrednji del pokala Vitranc in tudi poligon za vidnejše slovenske rezultate. Tudi vse zmage na domačem snegu imajo slalomski predznak. A zdi se, da bo letos veliko presenečenje, če bodo slalomisti uspeli preseči dosežke Žana Kranjca, ki se je tako v petek kot v soboto podpisal pod šestnajsto mesto.

Tega se zaveda tudi trener Klemen Bergant, ki kljub šesterici na štartu pravzaprav stavi le na Matica Skubeta. "Imamo le enega slalomista s solidno štartno številko. Od njega lahko pričakujemo vsaj finale. Moja želja pa je, da bi opravil dva nastopa brez večje napake. Ostali? Čudežev ne gre pričakovati. Naj pokažejo, koliko so v tem trenutku sposobni," pravi Bergant, ki nima pravega odgovora na vprašanje, zakaj je prav nekdanja paradna slovenska disciplina danes najšibkejša točka in svojevrstna nočna mora.

O rezultatu ne razmišlja, toda …

"Z dvema dobrima vožnjama brez napak lahko dosežem najboljši rezultat sezone. Morda se lahko približam tudi rezultatu kariere. A z rezultatskimi pričakovanji se pač ne obremenjujem. V mislih imam predvsem kakovostno izvedbo," na izziv odgovarja 28-letni Skube, ki je v tej sezoni dvakrat prišel do točk svetovnega pokala. Bil je 19. v Schladmingu in 27. v Yuzawi Naebi. Vseeno ne skriva, da si je obetal precej več.

"Ocenjujem, da sem v sezono vstopil v dobri formi, a izhodišča v Val d'Iseru nisem znal izkoristiti. Posledično sem začel smučati preveč na silo, nato pa so se pojavile še težave z opremo. Samozaupanje je splahnelo. Slika je bila, kakršna je pač bi0la. Meril sem višje. No, sezone pa še ni konec," pravi Skube.

Zadnji Vitranc?

Ker že vrsto let zaman čaka na rezultatski preboj in ob tem kot po pravilu pred sezonami odpre denarnico, se tudi pred tokratnim slalomskim nastopom nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka poraja vprašanje, ali bo to njegov zadnji pokal Vitranc.

Pravi, da na to vprašanje (še) ne more odgovoriti. "Trenutno nimam jasnih načrtov, kako v pomlad in poletje. Še več, razmišljam le o vsaki naslednji tekmi," odgovarja Skube, poleg katerega bodo v nedeljo nastopili še Klemen Kosi, Jakob Špik, Žan Kranjec, Žan Grošelj in Miha Kürner.

Kürner se ne želi posloviti s slabo vestjo

Jasnega odgovora o (ne)nadaljevanju športne poti pa nima niti Miha Kürner, ki se je lani ob Skubetu nekoliko presenetljivo prebil do slalomskih točk v Kranjski Gori. Vseeno je po sezoni dokončno izpadel iz reprezentance in se letos lotil samostojnega projekta. Ta ga je stal dobrih 17 tisoč evrov. Omembe vrednega rezultata pa ni vknjižil, zato tudi pred pokalom Vitranc ne poka od optimizma. "Lani nisem vedel, kam spadam, pa sem prišel do točk, zato se bom tudi letos pustil presenetiti. Sem zdrav in dobro pripravljen," pravi 29-letni gorenjski samoplačnik.

"Z omejenim proračunom sem skušal dvigniti svojo smučarko raven. Menim, da sem na določenih tekmah dobro smučal, a nastopa nisem znal skleniti v celoto. Poleg tega sem imel vedno tudi slabšo progo. To utegne biti nevarnost tudi v nedeljo," pravi Kürner in dodaja: "Utopično sem verjel, da se da s trdim delom nadomestiti finančni manko. A žal ni vedno tako. Vseeno težko govorim o poslavljanju. Čutim, da še nisem preizkusil vseh možnosti. Ko sem bom nekega dne poslovil, ne bi rad nič obžaloval."

Ne spreglejte