Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 1. 2019,
12.31

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Garmisch-Partenkirchen

Petek, 25. 1. 2019, 12.31

5 let, 3 mesece

ILKA ŠTUHEC V GARMISCH-PARTENKIRCHNU

Počasna Ilka Štuhec? "Jutri je tekma, mar ne?!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

1

Ilka Štuhec | Foto MaPa

Foto: MaPa

Precejšen zaostanek za najhitrejšimi na drugem uradnem treningu smuka v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je medtem prišlo do programske zamenjave, ni vznemiril Ilke Štuhec, ki po le 41. času pravi, da natančno ve, kje je "puščala" desetinke sekunde.

Od našega poročevalca iz Garmischa | Foto:

Organizatorji tekem svetovnega pokala so se zaradi vremenske napovedi odločili za tekmovalno zamenjavo disciplin. Tako bo proga Kandahar v soboto gostila superveleslalom (10.00), v nedeljo pa smuk (11.30), na katerega so se dekleta danes pripravila z drugim uradnim treningom. Minil je v znamenju avstrijske prevlade, saj je bila najhitrejša Mirjam Puchner. Za osem stotink sekunde je prehitela Švicarko Corinne Suter, ki je pokvarila popolno nadvlado Avstrijk. Med najboljšo sedmerico jih je bilo kar šest, med njimi na petem in tretjem mestu tudi vodilni smukačici svetovnega pokala Ramona Siebenhofer in Nicole Schmidhofer.

Sportal Štuhčeva brez želene, Vonnova brez kakršnekoli vožnje

41. čas? "Ni panike!"

Kaj pa Ilka Štuhec? Z zaostankom kar dveh sekund in 15 stotink je postavila šele 41. čas, a si dosežka ni pretirano gnala k srcu. "Zaostanek me ne skrbi, saj ga znam dokaj dobro pojasniti. Že ob koncu ravnine sem imela velik zaostanek, obenem pa se v nasprotju z mnogimi tekmicami za trening ne oblačim tako, kot se nato na tekmi. Vem, kaj vse moram še delati, da bi bila boljša. Predvsem moram bolje smučati," je povsem sproščeno pripovedovala Mariborčanka in prikimala vprašanju, ali ima na ključnih delih proge idejo o tekmovalni izvedbi. "Ni panike. Trening kot trening. Jutri gre zares, mar ne? Takrat bom prava," dodaja edina Slovenka v Garmisch-Partenkirchnu.

Za soboto in nedeljo Ilka Štuhec obljublja tekmovalne obrate. | Foto: Getty Images Za soboto in nedeljo Ilka Štuhec obljublja tekmovalne obrate. Foto: Getty Images

O rezervah

"Rezerv je še veliko. Ne le pri smučanju. Tu so še dres, rokavice, priprava opreme … Pomembno je, da se pripravim na progo, ki je dobro pripravljena. Ni nemirna, nima tistih kep snega, ki so pogosto moteče. Da se smučati," pripoveduje zmagovalka devetih tekem svetovnega pokala. Kaj pa smuči? "Hitre so. Kot vedno. Zdaj pa je vse na meni. Dati jim moram nekaj, da mi nato ustrezno vrnejo. Verjamem pa, da lahko serviser Aleš Sopotnik pripravi še kaj dodatnega," je ob nalaganju smuči na ramena pokimala Štajerka in se odpravila iz ciljnega izteka proti parkirišču. Ta pot je bila daljša od pričakovanj, saj so jo zaustavljali številni lovci na podpise in skupne fotografije.

Pogled proti Zlati lisici

Tudi na Bavarskem, kjer sicer smučarki utrip pred klasičnima tekmama ni prav izrazit, smo se lahko prepričali o vnovični priljubljenosti Štuhčeve. Še večji vrvež okrog prve dame slovenske reprezentance pa gre pričakovati prihodnji petek, ko bo nastopila na domači tekmi svetovnega pokala. Zares domači. "Maribor … Ja, moj hrib. Z mislimi sem sicer še v Garmisch-Partenkirchnu, a priznam, da se veselim Zlate lisice. Veselim se navijačev in tistih izjemnih občutkov na Pohorju," proti zadnjima tekmama pred svetovnim prvenstvom v Aareju pogleduje svetovna prvakinja, ki je v zadnjem obdobju trenirala tudi veleslalom. Deloma zaradi superveleslaloma, deloma pa zaradi Zlate lisice in svetovnega prvenstva, kjer naj bi ob obeh hitrih disciplinah in kombinaciji nastopila tudi v veleslalomu.

Četrt stoletja slovenskih uspehov

Garmisch-Partenkirchen je sicer slovenskemu alpskemu smučanju prinesel že kopico uspehov. Prihodnji mesec bo minilo 25 let od tretjega slalomskega mesta Jureta Koširja, ki je sprožil plaz slovenskih stopničk na Barvarskem. Leta 1996 je tukaj eno od svojih zmag slavila Urška Hrovat, edinih svojih stopničk se je veselila Maruša Ferk (tretja v slalomu 1999), pečat pa so Slovenci pustili tudi v hitrih disciplinah. Andrej Jerman je leta 2007 tukaj dosegel prvo slovensko moško smukaško zmago (dan zatem je bil še drugi). Na smukaške stopničke je tukaj prvič stopil tudi Boštjan Kline. Daleč največji pečat pa je pustila Tina Maze. Ob že omenjenih kolajnah s SP 2011 je prizorišče zapuščala še z dvema zmagama in skupno petimi uvrstitvami med najboljše tri.

 Video razglednica iz Garmisch-Partenkirchna

 

Patrick Küng
Sportal Pred brutalnim Streifom nenadno slovo svetovnega prvaka

 

 

 

Ne spreglejte