SiolNET. Sportal Zimski športi
5,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po novem ničelna toleranca za skakalce

5,38

termometer

skoki
Foto: Sportida

V skakalni karavani se je v pretekli sezoni veliko govorilo, da nekateri pri dresih iščejo možnosti, kako bi pretentali kontrolo in imeli v zraku pod seboj več opore. Na Mednarodni smučarski zvezi FIS so se odločili, da bo pri pasu zdaj veljala ničelna toleranca.

"Če povem po pravici, se mi je ob koncu sezone zdelo nekoliko neregularno. Japonci imajo precej oprijete drese, so pa nekateri, ki imajo ogromne. Kako si to uredijo, da jih kontrola odobri, ne vem. Gledati ne morem. Ne vem pa, ali je naključje, da je to pri tistih ekipah, ki so najmočnejše – tako finančno kot sponzorsko," je v nedavnem sobotnem intervjuju povedal Peter Prevc, ki se ne spušča v tovrstne igrice in dela pošteno.

Skrb so pokazali tudi Japonci in s prstom pokazali na druge, nihče pa ni javno želel govoriti o imenih. Po sezoni so na FIS prešteli žive in mrtve in prišli do sklepa, da bo šlo pri pasu na trebuhu za ničelno toleranco.

Dresi ožji, skakalci se bodo sprva verjetno počutili utesnjene

Vsako leto je veliko govora o dresih in o tem, kako nekateri iščejo luknje, da bi dobili nekaj dodatne opore v zraku. Vsako leto je veliko govora o dresih in o tem, kako nekateri iščejo luknje, da bi dobili nekaj dodatne opore v zraku. Foto: Vid Ponikvar Toliko, kot imajo obseg pasu, toliko ga bodo morali imeti tudi na merjenju. "Na prvih treningih se bodo skakalci verjetno počutili bolj utesnjene, nato pa se bodo navadili. Glede na fazo leta bo dres malce ožji. Trebušnih napihljajev naj ne bi bilo. Vsaj jaz tako vidim," pravi Jelko Gros, ki je bil na zasedanju FIS, kjer so govorili o skakalni opremi.

In zakaj so se odgovorni na FIS odločili za tovrsten korak? "Veliko se je govorilo o dresih, ki so jih imeli Norvežani in tudi Nemci. Stefan Kraft ne. On je bil sorazmerno v redu. Poljaki so bili dovolj pametni, da so izbrali takšno barvo, da se ni videlo. Ni se videlo, da bi te oči zabolele, moral si natančno gledati. Pri meritvah se napak ni videlo, z vmesnimi posegi pa si lahko malce manipuliral, da je bilo več materiala tam, kjer si ga hotel imeti," odgovarja Gros.

Po novem bo med tekmovalci hodila, ki jih bo merila

Peter Prevc velja za poštenega skakalca in se drži pravil. Peter Prevc velja za poštenega skakalca in se drži pravil. Foto: Vid Ponikvar Dodatna novost bo še, da bo imel FIS posebno osebo, ki bo hodila okoli in merila telesne mere skakalcev, te meritve pa bodo neodvisne od pregledovalcev FIS na tekmi. "Nacionalna zveza bo poklicala to osebo, ji plačala stroške in dnevnico, potem pa bo premerila vse skakalce. To bo lahko naredila kadarkoli. Mere merilca, ki jih bo ta oddal, bodo postale relevantne na tekmah," pravi Gros.

Videli bomo, ali bodo novosti kaj pripomogle k temu, da bo vse skupaj bolj pravično, ali  pa bodo tudi v tem primeru nekateri našli pot, kako vse skupaj obiti.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 77
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin