Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 4. 2020,
19.21

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

5

Natisni članek

Planica Planica svetovno prvenstvo v poletih Planica 2020

Nedelja, 19. 4. 2020, 19.21

4 leta

Planica? Švicarji se ne dajo in vztrajajo pri svojem.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

5

Planica | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ker je koronavirus povzročil nevšečnosti tudi v smučarskih skokih, v končani zimski sezoni nismo dobili junakov svetovnega prvenstva v poletih, ki bi moralo potekati v Planici. Mednarodna smučarska zveza FIS bo umestila svetovno prvenstvo v mesec december. Kdaj točno, še ni jasno. Govorilo se je tudi o vikendu pred božičem. A Švicarji s svojim prizoriščem Engelbergom poudarjajo, da je ta termin njihov.

Udarec po odpovedi marčevskega svetovnega prvenstva v poletih na Letalnici bratov Gorišek je bil za organizatorje velik. Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je stroške, povezane z odpovedanim svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, ocenil na 1,1 milijona evrov.

A bomo v letošnjem koledarskem letu vendarle videli boje za medalje na planiški lepotici. Ti naj bi potekali v drugi polovici decembra, tik pred božičem.

Planica
Sportal Zaradi odpovedane Planice ob 1,1 milijona evrov, lepa gesta Kitajcev

Možna dva termina, a se z enim Švicarji ne strinjajo

Čeprav se rado zgodi, da decembra še ni snežne odeje, so organizatorji v Planici pomislili tudi na to možnost. V izteku letalnice so zato shranili od 8 do 9 tisoč kubičnih metrov snega in ga pokrili s sekanci, s katerim bodo lahko pripravili napravo, če bo zima v začetku mila.

Peter Prevc je bil lani v Engelbergu drugi. | Foto: Reuters Peter Prevc je bil lani v Engelbergu drugi. Foto: Reuters

Pred božičem sta na voljo le dva termina – med 11. in 13. ter 18. in 20. decembrom. V prejšnjih zimah sta Titisee-Neustadt in Engelberg v tem času gostila najboljše skakalce. Slednji je zadnje skakalno središče pred prestižno novoletno turnejo.

In videti je, da Švicarji svojega termina ne bodo izpustili iz rok. Kot poroča skijumping.pl, želijo organizatorji v Engelbergu nadaljevati tradicijo, ki jo s prizoriščem imajo.

Planica
Sportal V Planici naredili taktičen manever

V Planici torej med 11. in 13. decembrom?

"Zavedamo se govoric na to temo. Glede na zadnje informacije, ki jih imamo od direktorja skokov Sandra Pertilea in Švicarske smučarske zveze, ni v načrtu, da bi se datum skakalnih tekem v Engelbergu spremenil. Veselimo se, da bomo skakalno družino pozdravili vikend pred božičem in z novoletno turnejo," je za poljsko internetno stran dejal predstavnik za stike z javnostjo organizacijskega komiteja v Engelbergu Peter Schmidli.

Od 8 do 9 tisoč kubikov snega so v Planici pokrili s sekanci. | Foto: Od 8 do 9 tisoč kubikov snega so v Planici pokrili s sekanci.

To pomeni, da bi v Planici potekalo svetovno prvenstvo med 11. in 13. decembrom. Nemški Titisee-Neustadt bi moral tako dobiti drugi termin v nadaljevanju sezone. Kot še poroča poljska stran, organizatorji v tem skakalnem središču ne želijo komentirati govoric o zamenjavi prvotno načrtovanega koledarja.

V tednu dni bi lahko dobili odgovor, kdaj bodo na Letalnici bratov Gorišek leteli za medalje, saj je v kratkem v načrtu "online" konferenca podkomiteja za koledar v smučarskih skokih.

Planica
Sportal Odločitev je padla: prestavljeno SP v poletih v Planici bo decembra
Ne spreglejte