SiolNET. Sportal Zimski športi
2,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi odpovedane Planice ob 1,1 milijona evrov, lepa gesta Kitajcev

2,74

termometer

Planica
Prejšnji mesec bi morala Planica gostiti svetovno prvenstvo v poletih, a je zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljeno na konec leta. Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je stroške, povezane z odpovedanim svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, ocenil na 1,1 milijona evrov, generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko pa opozarja, da bodo športne organizacije zaradi pandemije novega koronavirusa utrpele vsaj 26 milijonov evrov neposredne škode. Danes je sodeloval pri prevzemu deset tisoč kirurških mask, ki jih je Republiki Sloveniji podaril Olimpijski komite Kitajske.

"Bili bi naivni, če bi mislili, da epidemija ne bo pustila velikih posledic za celoten šport," je na današnji spletni okrogli mizi v organizaciji Zavoda za športno pravo Sport Lex dejal prvi mož krovne nacionalne smučarske organizacije Enzo Smrekar.

Zaradi pandemije novega koronavirusa je odpadla tudi letošnja tekma za svetovni pokal v alpskem smučanju v Kranjski Gori. Zaradi pandemije novega koronavirusa je odpadla tudi letošnja tekma za svetovni pokal v alpskem smučanju v Kranjski Gori. Foto: Matic Ritonja/Sportida Prepričan je, da bomo morali zaradi koronakrize vse športne organizacije, klubi, društva, športniki iskati alternativne rešitve ter optimizirati svoje delovanje.

Zaradi epidemije sta bila odpovedana dva odmevna mednarodna športna dogodka v Sloveniji – svetovno prvenstvo v poletih v Planici in svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Organizatorji pokala Vitranc ocenjujejo, da stroški odpovedanega tekmovanja znašajo od 600 do 700 tisoč evrov, je omenil Smrekar.

Ilka Štuhec: Zaslužimo veliko denarja, ampak veliko tega ...

Ilko Štuhec je strah, da bo imela zaradi koronakrize na voljo le še polovico vseh sredstev za svojo ekipo. Ilko Štuhec je strah, da bo imela zaradi koronakrize na voljo le še polovico vseh sredstev za svojo ekipo. Foto: Sportida Kot predstavnica vrhunskih športnikov je na videokonferenci sodelovala tudi dvakratna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki je v imenu športnikov pozdravila ukrepe države za pomoč športu: "Vsi športniki smo skupaj v tem in imamo podobne težave."

"Želela bi si, če bi se, ko se ustvarja politika, povprašalo za mnenje vrhunske športnike, kaj bi bilo najboljše za nas in za državo," je dejala.

Sama bi si sicer želela bolj stimulativno davčno okolje. "Šport ni samo šport, je tudi naše delo. Nimamo možnosti, da bi trenirali in tekmovali do upokojitve, ampak imamo na razpolago zgolj nekaj let."

V javnosti se ustvarja vtis, meni Štuhčeva, da vrhunski športniki "služijo milijone". "Zaslužimo nekaj denarja, ampak veliko tega, kar sem zaslužila, sem vrnila nazaj državi in vložila v sebe."

Želi še naprej navduševati z dobrimi rezultati in širiti dobro ime svoje domovine. Želi še naprej navduševati z dobrimi rezultati in širiti dobro ime svoje domovine. Foto: Getty Images

"Pošteno me je strah, da bo imela moja ekipa vsaj polovico sredstev manj na razpolago, to je neugodno za vse. Čaka nas še ogromno dela, a smo navajeni in verjamem, da bomo tudi v prihodnje še naprej počeli to, v čemer smo dobri, širili dobro ime naše države in navduševali z dobrimi rezultati," je dejala Štuhčeva.

Smrekar je prepričan, da ni treba izumljati novih stvari, ampak pogledati in upoštevati dobro prakso Avstrije, Italije in Nemčije kot dobre rešitve za spodbudo športu tudi v Sloveniji.

Vsaj 26 milijonov evrov neposredne škode

Blaž Perko je generalni sekretar OKS. Blaž Perko je generalni sekretar OKS. Foto: Vid Ponikvar Olimpijski komite Slovenije (OKS) je na vlado že naslovil predloge za pomoč športu zaradi epidemije covida-19. Blaž Perko, generalni sekretar OKS, je na podlagi ankete, ki so jo izpeljali pred tremi tedni, prišel do ugotovitve, da bodo športne organizacije zaradi pandemije utrpele vsaj 26 milijonov evrov neposredne škode.

"Vsi so izpostavili, da bodo imeli likvidnostne težave, manjše lokalne organizacije pa težave s pokrivanjem stroškov dela in najemnin. Poletna športna sezona bo dejansko mrtva in ne bodo mogli nadoknaditi izgub, ki so nastale," je prepričan Perko.

Med ukrepi, s katerimi bi pomagali športu, je Perko omenil odlog posojil in znižanje davčnega bremena. Glede stroškov, ki so nastali z odpovedjo prireditev, pa bi bilo dobro, če bi država športu namenila interventno pomoč oziroma vzpostavila interventni sklad. Ob tem je omenil, da je Avstrija za začetek športu namenila 100 milijonov evrov. "Pri nas se o športu na glas s strani vlade še ni govorilo," je po poročanju STA še povedal Perko.

Kitajci Sloveniji podarili deset tisoč kirurških mask

Olimpijski komite Kitajske je Republiki Sloveniji podaril 10 tisoč kirurških mask. Olimpijski komite Kitajske je Republiki Sloveniji podaril 10 tisoč kirurških mask. Foto: Reuters "Svet je v teh dneh morda povezan kot še nikoli. Čeprav moramo paziti na socialno distanco, je medsebojna solidarnost na globalni ravni večja kot kdajkoli. Veliko lepega se je danes dogajalo tudi v blagovnih rezervah Republike Slovenije," je Olimpijski komite Slovenije sporočil veselo novico o lepi gesti Olimpijskega komiteja Kitajske, ki je slovenski državi podaril deset tisoč kirurških mask.

Pošiljko sta v Rojah prevzela državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti in generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko. "Donacijo je prejela Civilna zaščita, ki je edina pristojna za razdeljevanje zaščitne opreme. Še enkrat se je najbolj neposredno izkazalo, kako s športom in olimpizmom ustvarjamo boljši svet, boljšo Slovenijo in boljšo družbo. Zato tudi naprej navijamo za šport!" sporoča OKS.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin