Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
22. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Planica Planica

Sreda, 22. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Planica pred 40 leti: "Dobil je občutek, da bo pristal na ravno in da se bo ubil" #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Starejši ljubitelji skokov se gotovo spominjajo legendarnega skoka Bogdana Norčiča iz leta 1977. Takrat je pristal pri 181 metrih, kar je bil nov svetovni rekord. Tega na koncu niso priznali, saj je po tleh podrsal z rokami. Na posnetku je mogoče videti, kako jezno maha proti vrhu skakalnice. Na koga je bil jezen nesrečni junak?

Bogdan Norčič, nekdanji slovenski smučarski skakalec, je svoje največje uspehe dosegel v svetovnem pokalu v sezoni 1980/81, ko je bil na tekmah v Saporu drugi in tretji. Leta 1979 je bil na tekmi novoletne turneje v Garmisch-Partenkirchnu drugi. Njegovo kariero je zaznamoval skok v Planici, o katerem se govori še danes.

Bogdan Norčič | Foto: Janez Pukšič, hrani: MNZS. Foto: Janez Pukšič, hrani: MNZS.

Bil je razočaran

Bogdan Norčič je umrl leta 2004, zato smo za nekaj besed prosili njegovega sina Bineta Norčiča, nekdanjega uspešnega skakalca, danes pa trenerja ameriške skakalne reprezentance. Bine nam je razkril nekaj zanimivih informacij, čeprav z očetom o tem skoku nista veliko govorila.

"Dejstvo je, da se vsak tekmovalec, ki se spusti s preveliko hitrostjo in dobi takšno višino, ustraši. Mislim, da je bil nekoliko razočaran, ker bi lahko, če bi se spustil s kakšnega zaletišča nižje, postavil rekord. O tem sva se malo pogovarjala, vedel sem za ta skok, ampak nikoli nisva odkrito govorila o njem, tako da težko povem, kakšni so bili takrat njegovi občutki. Verjetno bi bilo danes zanimivo govoriti o teh stvareh, če bi moj oče sploh želel."

Bogdan Norčič je bil med svojo kariero izjemno priljubljen. | Foto: Edi Šelhaus, hrani: MNZS. Bogdan Norčič je bil med svojo kariero izjemno priljubljen. Foto: Edi Šelhaus, hrani: MNZS. Želel je skočiti z zaletišča niže, a mu niso dovolili

Bine je od svoje mame izvedel, da je bil po pristanku njegov oče jezen, kar je razvidno tudi s posnetka. Pred skokom se je želel spustiti z nižjega zaletišča, a mu tega niso dovolili.

"Mislim, da je bil takrat jezen na vodstvo tekmovanja, ker ga je spustilo s tako visokega zaletišča. Če bi se spustil z nekoliko nižjega, bi lahko normalno doskočil, vendar je tukaj veliko čejev. Morda bi bil zaradi nižjega zaletišča meter krajši od rekorda in spet ne bi bilo v redu. Konec koncev je ta skok še vedno nekaj posebnega in spektakularnega. Mislim, da je bil v prvem trenutku nekoliko hud, ker rekorda niso priznali, pozneje pa je s tem živel in se tudi sprijaznil."

Bogdan Norčič | Foto: Svetozar Guček, hrani: MNZS Foto: Svetozar Guček, hrani: MNZS

Dve zaletišči višje ali pa nič

Nekaj informacij nam je zaupal tudi Jelko Gros, ki je v Planici vodja tekmovanja. Včasih je bila navada, da so predtekmovalci vrezali smučino na zaletišču, in takrat so ponavadi skakalca spustili z nekoliko višjega zaletišča. Bogdana Norčiča so na tekmi spustili z dveh ali treh zaletišč višje, kot bi bilo običajno.

"Sam se je želel spustiti z enega zaletišča nižje, vendar so mu rekli, da mora iti dve zaletišči višje ali pa se ne sme spustiti po skakalnici. Spodaj je bil jezen zato, ker ni obveljala njegova beseda. Bilo je zelo visoko, ampak ni bilo tako zelo nevarno, kot je videti danes. Če bi priletel nižje, bi veliko lažje pristal, on pa je padel z višine. Je bil pa radius v primerjavi z današnjimi razmerami veliko večji."

Jelko Gros meni, da doskok ni bil tako nevaren, kot kaže posnetek. | Foto: Sportida Jelko Gros meni, da doskok ni bil tako nevaren, kot kaže posnetek. Foto: Sportida

Presenetila ga je višina

Po mnenju Jelka Grosa je glavnega akterja zgodbe presenetila višina. "Ob tem skoku je dobil občutek, da bo pristal na ravno in da se bo ubil. Ta krivulja je bila zares visoka. Če bi bil na to višino pripravljen, bi brez težav obstal. Bil je tako presenečen nad višino, da je v zadnji fazi zlezel nekoliko nazaj. Če bi bilo zares nevarno, bi padel, tako pa je samo podrsal," nam je še povedal Gros.

Ne spreglejte