Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
17.09

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Mark Hafnar Žak Mogel Rok Justin Anže Semenič Lovro Kos Bor Pavlovčič Tilen Bartol Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Žiga Jelar Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Planica Planica

Sreda, 24. 3. 2021, 17.09

3 leta, 1 mesec

PLANICA, SMUČARSKI SKOKI, KVALIFIKACIJE

Slovenski skakalci izenačili poseben mejnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Rjoju Kobajaši | Kvalifikacije v Planici so pripadle Rjojuju Kobajašiju, najboljši Slovenec je bil na tretjem mestu Bor Pavlovčič. Na četrtkovi tekmi bomo videli kar deset Slovencev. | Foto Sportida

Kvalifikacije v Planici so pripadle Rjojuju Kobajašiju, najboljši Slovenec je bil na tretjem mestu Bor Pavlovčič. Na četrtkovi tekmi bomo videli kar deset Slovencev.

Foto: Sportida

Deset slovenskih skakalcev bomo videli na četrtkovi posamični tekmi na Letalnici bratov Gorišek, kar je prava redkost. S tretjim mestom je zablestel Bor Pavlovčič in napovedal boj za stopničke. Po prikazanem bi se lahko vanj vključil tudi naš prvi mož zime Anže Lanišek. Zmagovalec kvalifikacij je postal Japonec Rjoju Kobajaši, na drugem mestu je bil Nemec Markus Eisenbichler.

Ljubo Jasnič
Sportal "Dolžnost je, da to storimo za Planico!"

Rekordno število slovenskih skakalcev na kakšni izmed tekem na letalnici sega v leto 2016, ko v Planici na prvi tekmi ni bilo kvalifikacij in je kar 11 naših orlov dobilo mesto na vrhu Letalnice bratov Gorišek. Leto 2018 pa bi lahko šteli kot tisti pravi mejnik, ko je deseterica prestala kvalifikacijsko sito in se uvrstila na tekmo. S številko deset so se lahko v slovenskem taboru pohvalili tudi na sosednji Bloudkovi velikanki, ki je zaradi prenove Letalnice bratov Gorišek leta 2014 gostila tekme. Pod taktirko Gorana Janusa je bilo takrat tudi deset skakalcev, ki so se potegovali za vidnejše uvrstitve na normalni skakalnici.

Peter Prevc je bil tisto leto tretji in prvi ter tako osrednji slovenski junak. Da bi mu tudi letos uspel takšen met, je težko pričakovati, saj v kvalifikacijah s 17. mestom ni bil med najboljšimi: "Tehnično je bil skok kar dober. Potem pa zmanjka malce zaključka odskoka z rotacijo, da bi me obrnilo še malo bolj pravokotno na smreke in bi lahko pridobil še kar nekaj metrov."

Bor Pavlovčič je napovedal boj za stopničke. | Foto: Bobo Bor Pavlovčič je napovedal boj za stopničke. Foto: Bobo Zato pa sta bila naša najboljša v tej zimi, Anže Lanišek in Bor Pavlovčič, pričakovano najbolj razpoložena. Drugi je bil s tretjim mestom naš najboljši, zaostal je le za Rjojujem Kobajašijem in Markusom Eisenbichlerjem, ki je bil na decembrskem svetovnem prvenstvu v poletih v Planici bronast.

"Stopničke? Že nekajkrat sem pokazal, da znam."

"Bolj sem zadovoljen kot decembra. Vsi rezultati med deseterico so odlični. Občutki na letalnici so se skladali. Očitno vem, kaj počnem. Kvalifikacijski skok je bil najboljši. Upam, da jutri nadaljujem," je po sredinem dnevu povedal Pavlovčič, ki je bil decembra po koncu Planice vidno razočaran. O tem, ali je s tem napovedal boj za stopničke, je dejal: "Že kar nekajkrat sem v tej sezoni pokazal, da znam. Zdaj pa upam, da to pokažem tudi na tekmi. Planica je neko posebno doživetje. Odločno sem se lotil in upam, da bom do nedelje stopnjeval skoke. Decembra sem šel od tu zelo slabe volje. Nočem, da se to ponovi."

Anže Lanišek ve, da lahko še nekaj doda. | Foto: Bobo Anže Lanišek ve, da lahko še nekaj doda. Foto: Bobo

Bronasti z nordijskega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu Lanišek se je prav tako izkazal in bil s poletom, dolgim 227 metrov (7. mesto) konkurenčen, kar je dober obet pred četrtkovo posamično preizkušnjo: "Škoda je mogoče samo malo drugega poleta, ker sem poskušal in ni šlo, kot sem si zamislil. Ne glede na vse sem se zbral za kvalifikacije. Nisem pa še povsem zadovoljen s svojo tehnično izvedbo. Danes sem s prvim skokom preizkusil smuči, da vidim, kakšne so, sploh za vzgornjik. Malce moram zamenjati, da bom čim več hitrosti poskušal odnesti v drugi del," pravi Lanišek, ki je ob dejstvu, da bo v četrtek nastopilo na tekmi kar deset Slovencev, povedal: "Super rezultat. Upam, da nas bo še 10 med 30."

Lovru Kosu v zraku zastal dih

V sredo je prijetno presenetil Lovro Kos. Pri prvem treningu ga je poneslo do osebnega rekorda. Z 236 metri je imel 12. rezultat. Pri drugem ga je poneslo 210, v kvalifikacijah pa 229,5 metra, kar je zadostovalo za 20. dosežek. "Pričakoval nisem, sem se pa kar presenetil. Zagotovo mi je dal prvi polet dodaten zagon. Bil sem evforičen. Prvi skok je bil res lep. Težko je opisati te občutke. Brez besed. Dih mi je zastal v zraku."

Lovro Kos je pozitivno presenetil. | Foto: Blaž Oman Lovro Kos je pozitivno presenetil. Foto: Blaž Oman

Naš tretji najboljši je bil na 15. mesto Timi Zajc, ki je imel decembra prav posebno izkušnjo. Zaradi javnega napada na glavnega trenerja Gorazda Bertonclja je bil celo izključen s svetovnega prvenstva, zdaj pa se je vrnil na isto letalnico in v sredo najboljši polet pokazal prav v kvalifikacijah.

"Kar nekaj časa je minilo, da sem pokazal spet dober polet. Kvalifikacijski je bil pravi. Pri prvih dveh nisem imel pravega položaja za letenje. Imam zelo malo težav. Z malo mislimi grem na vrh. Upam, da tudi jutri ne bo treba veliko razmišljati in bom sproščeno odskakal," pa je po poletu, dolgem 233 metrov, dejal Zajc.

Prekratki le trije

Na četrtkovi tekmi bomo torej videli Bora Pavlovčiča (232,5 m, 3. mesto) Anžeta Laniška (227 metrov, 7. mesto), Timija Zajca (233 m, 15.), Žigo Jelarja (229 m, 16.), Petra Prevca (210,5 m, 17.), Lovra Kosa (229,5 m, 20.), Ceneta Prevca (217 m, 29.), Tilna Bartola (223,5 m, 30.), Anžeta Semeniča (224 m, 31.) in Domna Prevca (206 m, 37). Prekratki za vstopnico so bili trije Slovenci: Žak Mogel (218 metrov) je bil na 46. mestu, Rok Justin (191,5 metra), ki končuje kariero, je zasedel 60. mesto, Mark Hafnar (180,5 metra) pa 64. mesto.

Halvor Egner Granerud v kvalifikacijah ni bil razpoložen, zato pa je pri prvem treningu skoku imel tretji dosežek. | Foto: Sportida Halvor Egner Granerud v kvalifikacijah ni bil razpoložen, zato pa je pri prvem treningu skoku imel tretji dosežek. Foto: Sportida

Avstrijec Michael Hayboeck, ki je bil najboljši na obeh treningih, je zasedel deveto mesto. Zmagovalec letošnje sezone, novi lastnik velikega globusa Halvor Egner Granerud, ki se vrača po bolezni covid-19, je končal na 28. mestu, a je bil pri prvem poletu za trening tretji.

Četrtkova tekma se bo pod Poncami začela ob 15. uri, uro prej bo poskusna serija. 

Peter Slatnar
Sportal Zgodovinski dosežek Petra Slatnarja

Planica, kvalifikacije

 
Daljave Slovencev na prvem in drugem treningu: 

Rok Justin 196 m; 148 m
Žak Mogel 193 m; 179,5 m
Mark Hafnar 193 m; 168 m
Lovro Kos 236 m; 210 m
Anže Semenič 219 m; 215 m
Tilen Bartol 187,5 m; 184 m
Timi Zajc 206 m; 194 m
Cene Prevc 205 m; 192 m
Domen Prevc 205 m; 226 m
Žiga Jelar 229,5 m; 192 m
Peter Prevc 212 m; 213,5 m
Bor Pavlovčič 228,5 m; 202 m
Anže Lanišek 221 m; 210,5 m

Spored, Planica

Četrtek, 25. 3. 2021 – posamična tekma
14.00 – poskusna serija
15.00 – prva serija
finalna serija

Petek, 26. 3. 2021 – posamična tekma
13.30 – kvalifikacije
15.00 – prva serija
finalna serija

Sobota, 27. 3. 2021 – ekipna tekma 
09.00 – poskusna serija
10.00 – prva serija
finalna serija

Nedelja, 28. 3. 2021 – posamična tekma
09.00 – poskusna serija
10.00 – prva serija
finalna serija

Preberite še:

Rok Justin
Sportal Odločitev je padla: slovenski skakalec zaključuje kariero
Planica preizkus letalnice 2021
Sportal Covid-19 v slovenskem taboru, najdaljši polet prek 225 metrov #video
Ne spreglejte