SiolNET. Sportal Zimski športi
1,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Klemen Kosi

Otroški cilji so za Kosija (še) nedosegljivi

1,98

termometer

Medtem ko so Švicarji po tragediji francoskega smukača Davida Poissona zapustili Nakisko, pa slovenska moška smukaška vrsta tam začenja zadnjo fazo priprav pred hitrostnim začetkom olimpijske zime. Od te si veliko obeta tudi Klemen Kosi.

Klemen Kosi je v pretekli sezoni v hitrih disciplinah prišel do le štirih točk. Klemen Kosi je v pretekli sezoni v hitrih disciplinah prišel do le štirih točk. Foto: Sportida

Medtem ko bo v novi zimi Boštjan Kline nesporni osrednji adut slovenske moške ekipe za hitri disciplini in pretendent za najvišja mesta, Martin Čater kandidat za superveleslalomski preboj, Miha Hrobat mladenič v novem letu kopičenja izkušenj z željo po kakšnem vidnem dosežku in Tilen Debelak potrpežljivi član ekipe, ki upe polaga na superveleslalom in kombinacijo, pa prav posebna naloga čaka tudi Klemna Kosija. Ta je v predolimpijski sezoni predvsem v obeh posamičnih hitrih disciplinah krepko zaostal za pričakovanji in predhodnimi dosežki ter po sezonah postopnega napredovanja storil korak nazaj. Zato je bil, kar poudarja sam, v pripravljalnem obdobju odločen kot še nikoli doslej.

Med realnostjo in otroškimi cilji

"Cilji in pričakovanja morajo biti v skladu z izhodiščem, trenutno formo in počutjem. Po drugi strani pa imam sam pri sebi cilje začrtane že od otroštva. To so cilji, ki vključujejo tudi konkretne uvrstitve na olimpijskih igrah in v skupnem seštevku svetovnega pokala. Naj vse skupaj ostane moja skrivnost. Lahko pa pojasnim, da so to rezultati, o katerih zdaj še ne morem razmišljati," pravi 26-letni Mariborčan, ki se bo v prvi fazi skušal v obeh hitrih disciplinah prebiti med trideseterico, v drugi pa zagotoviti tudi nastop v finalu svetovnega pokala. Kot disciplino, v kateri bi lahko prišel do najbolj vidnih dosežkov, pa označuje izumirajočo alpsko kombinacijo. "Že res, da je teh tekem malo. A še vedno se na njih delijo točke, na velikih tekmovanjih pa kolajne, ki so prav takšne kot v drugih disciplinah," opozarja.

Švicarji po tragediji zapuščajo Nakisko

Kosi se je z reprezentančnimi sotekmovalci v ponedeljek preselil v Nakisko v Kanadi, kjer bodo potekale še zadnje priprave pred prvimi uradnimi treningi smuka v Lake Louisu. Prav v ponedeljek se je v Nakiski smrtno ponesrečil Francoz David Poisson. Kot odmev na tragedijo so svoje priprave na omenjenem smučišču predčasno prekinili Švicarji, ki se selijo v Panoramo.

Po Sočiju 2014 želi še drugič na olimpijske igre. Tokrat v Pjongčang. Po Sočiju 2014 želi še drugič na olimpijske igre. Tokrat v Pjongčang. Foto: Sportida

Zadnji odgovori

V Nakiski sicer Kosi načrtuje zadnje piljenje podrobnosti, krepitev forme in iskanje zadnjih odgovorov glede opreme, obenem pa bo skušal svoje smučanje dvigniti na tekmovalno raven. Predvsem pa računa na nadgradnjo dosedanjih priprav, ki so bile razpete med Čilom, Italijo in Avstrijo. "Bil sem prisoten na vseh snežnih treningih. Od prvega do zadnjega. Verjamem tudi, da so bili treningi uspešni. Sem maksimalno motiviran in osredotočen, da izpolnim zastavljeno. Z opravljenim delom sem torej zadovoljen. Obetam si tudi dobre zadnje treninge. Sledi pa nova sezona, kar pa je že novo poglavje," razmišlja Kosi, ki se ob pogledu proti sezoni veseli predvsem drugega zaporednega olimpijskega nastopa. "Igre so poglavje zase in vrhunec sezone. Moj osnovni cilj je, da potrdim kriterije. Jasno, ko pa si enkrat na olimpijskem prizorišču, skušaš poseči visoko. Na olimpijskih igrah so pač najvišja mesta najbolj vidna," razmišlja o Pjongčangu.

Boljše izhodišče

A čeprav se za superveleslalomiste in smukače tekmovalna zima začenja šele ob koncu prihodnjega tedna v Lake Louisu, pa je prav Kosi nekaj pomembnih in rezultatsko kakovostnih nastopov v sezoni 2017/18 že opravil. Septembra je v El Coloradu in La Parvi v Čilu namreč krepko popravil svoje FIS točke, tako da bo lahko v obeh hitrih disciplinah v svetovnem pokalu nastopil za najboljšo trideseterico. "Dobro vem, kako je tekmovati z visoko štartno številko. Včasih ti razmere preprosto ne omogočajo preboja v trideseterico, kar je osnovni cilj na vsaki tekmi. Verjamem, da bom imel letos občutno boljše izhodišče. A ta položaj je treba izkoristiti. V preteklosti sem že imel dobro štartno številko, ki pa je nisem znal izkoristiti," je pogovor zaključil Kosi.

[video: 66221 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin