SiolNET. Sportal Zimski športi
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Smučarski tek

Olimpijski prvak je slovenski ekipi izdal tudi kakšno skrivnost

0,75

termometer

Nejc Brodar
Foto: Sportida

Z letošnjo sezono je v čevlje trenerja slovenskih smučarjev tekačev stopil Nejc Brodar, nekdanji tekmovalec in nekdanji pomočnik glavnega trenerja. Njegov pomočnik je sloviti Ola Vigen Hattestad, olimpijski prvak in partner naše tekmovalke Katje Višnar. Slovenski trener nam je razkril, kako enormni so vložki pri največjih reprezentancah.

Slovenska reprezentanca v teku na smučeh Foto: Sportida Nejc Brodnik ima že kar nekaj trenerskih izkušenj. Kot pravi, se zanj v tej sezoni ni prav veliko spremenilo, razen tega, da je odgovoren za načrt treningov. "Zdaj moram prevzeti polno odgovornost tako v dobrem kot tudi v slabem. To je edina razlika, ki jo osebno opazim, sploh v majhnih ekipah, kot je naša, ko vsak član dela vse," je uvodoma povedal Brodar, ki mu v ekipi pomaga Norvežan Ola Vigen Hattestad, olimpijski prvak v šprintu iz Sočija. Ta je po lanski sezoni končal športno pot.

Brodar upa, da bosta sodelovala tudi v prihodnje. Zaveda se, da je Ola velika pridobitev za slovensko reprezentanco. "Vemo, kaj pomeni Norveška v smučarskem teku, in vemo tudi, kaj je bil Ola kot tekmovalec. Menim, da smo s tem dobili kakšno informacijo, ki je ne dobiš na marsikaterem seminarju. Tam ti namreč ne izdajo vseh skrivnosti," je glede norveškega pomočnika povedal glavni slovenski trener.

Ola Vigen Hattestad Foto: Getty Images

Sodelovanje s Hattestadom si je zamislil nekoliko drugače

S Hattestadom sta se veliko pogovarjala in ta se zaveda, da so tukaj drugačni pogoji kot pri Norvežanih, ki so svetovna sila v tem športu. Njuno sodelovanje je nekoliko drugačno kot sicer. Ponavadi glavni trener napiše trening, pomočnik pa ga izvede.

"Jaz sem si to zamislil nekoliko drugače. Želel sem si malo pobližje spoznati norveški sistem. Njegova funkcija je, da tekmovalce prevzame, kar zadeva tehniko. Načrti treningov so sestavljeni iz mojih in njegovih idej. To sta stvari, pri katerih z Olo največ sodelujeva. Moja dodatna funkcija so logistika, rezervacije, pomoč tekmovalcem v smislu nakupa in dodatnih stvari, ki spadajo zraven."

Katja Višnar naj bi bila pripravljena kot v najboljši sezoni Katja Višnar Foto: Vid Ponikvar

Kakšna je dejanska pripravljenost tekmovalcev, bodo pokazali prvi rezultati, a je treba povedati, da Anamarija Lampič in Vesna Fabjan trenirata po drugem programu oziroma imata vsaka svojega trenerja. Prva trenira z italijanskim trenerjem Stefanom Saraccom, Fabjanova pa z Markom Gracerjem.

"Lahko vam potrdim le za Katjo, ker smo bili vse poletje skupaj. Katja v tem trenutku, če je zdrava, kaže dobro formo. Vsa testiranja v pripravljalnem obdobju kažejo na napredek. Sama pravi, da je pripravljena tako dobro, kot je bila pred Sočijem leta 2014. Meni, da je bila to ena njenih boljših sezon. Jaz si za Katjo želim, da bi bila zares zdrava, in se ne bojim za rezultate. Vemo, da Katja vsako tekmo meri čim višje, se pravi na uvrstitev v finale in na medaljo oziroma na najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu."

V šprintu bi lahko bili spet zelo močna ekipa

"Kolikor vem o Ani, je bila v šprintu v ospredju, v distanci pa je nekoliko slabša. Vemo, da je Ana tekmovalka, ki potrebuje tekmo ali dve, da pade v ritem. Ne bojim se, da bi rezultati med sezono izostali. Vesna Fabjan je bila avgusta z nami na pripravah na Norveškem in glede na tisto, kar mi je uspelo videti, je povsem konkurenčna preostalim dekletom. Mislim, da znova prihajamo v sezono, ko bomo imeli močno šprintersko ekipo. Alenka Čebašek in Anamarija Lampič lahko glede na to, kar trenutno vidim, dosegata solidne uvrstitve na razdalji."

Nejc Brodar Foto: Sportida

Z moško ekipo se dela na dolgi rok

Moška ekipa že nekaj let rezultatsko zaostaja za žensko, a Brodar si na dolgi rok tudi tukaj želi napredek. Letos so fantje opravili več treninga kot sicer. Lani so opravili 650 ur treninga, za njihovo starostno obdobje bi morala biti ta številka nekje od 750 do 800 ur. "V enem poletju se vsega ne da storiti, ampak s fanti delamo na dolgi rok, se pravi za štiriletno obdobje do olimpijskih iger v Pekingu 2022 … Zdaj smo začeli delati temelje in sam bom bolj zadovoljen, če bo en fant večkrat v sezoni osvojil točke svetovnega pokala, kot če bo na eni tekmi osvojil 15. mesto. To mi bo dalo podatek, da smo naredili dobro osnovo, na kateri lahko v prihodnjih sezonah gradimo."

servis smuči Foto: Sportida Finska reprezentanca v program za servis vloži 600 tisoč evrov, Slovenci pa ...

Že večkrat se je poudarjalo, da se slovenska reprezentanca v finančnem smislu ne mora kosati z velikimi reprezentancami in si privoščiti drage servisne ekipe. Nič drugače ni letos. "Pripeljali smo novega serviserja iz Italije, ampak morate vedeti, da se še vedno pogovarjamo o zelo omejenem finančnem stanju in znotraj tega si niti ne moremo privoščiti kakšnih dragih nakupov ali serviserjev. Če naredim primerjavo: za nakup maž porabimo 20 tisoč evrov na sezono, medtem ko finska reprezentanca v program za servis vloži 600 tisoč evrov. Sam se zavedam, da se ne moremo primerjati z njimi. Smo majhna ekipa, ampak ta ima zelo veliko srce, s svojim delom in predanostjo pa bomo poskušali nadomestiti vse minuse, ki jih imamo mogoče s stališča financ."

Anamarija Lampič Sportal Letos se je odločila, da bo eksperimentirala #video Anamarija Lampič Sportal Anamarija Lampič bo morala še "zagnati motorje"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin