SiolNET. Sportal Zimski športi
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Avstrijska Koroška in Slovenija o kandidaturi za ZOI 2034

Olimpijske igre v Sloveniji? Stekli prvi pogovori.

0,67

termometer

Planica 2023 smučarski tek | Poudarek na kandidaturi bi bil, da se izkoristi obstoječe objekte, kot je planiški nordijski center.. | Foto: Sportida
Poudarek na kandidaturi bi bil, da se izkoristi obstoječe objekte, kot je planiški nordijski center.. Foto: Sportida

Ideja o skupni kandidaturi Avstrije, Italije in Slovenije za organizacijo zimskih olimpijskih iger se je pojavila že nekajkrat. Italija bo čez tri leta sama gostila zimske igre, je pa zdaj vzklika ideja o skupni kandidaturi avstrijske dežele Koroške in Slovenije. O tem so se ta ponedeljek pogovarjali na srečanju v Celovcu.

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da sta se v Celovcu o možnosti za skupno kandidaturo za organizacijo zimskih olimpijskih iger 203 pogovarjala koroški deželni glavar Peter Kaiser in slovenski minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Ključno vlogo pri tem bo imel vidik trajnosti z uporabo obstoječe infrastrukture v obeh državah.

Planica je letos gostila nordijsko svetovno prvenstvo, vsako leto uspešno organizira tudi zaključek svetovnega pokala s poleti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Planica je letos gostila nordijsko svetovno prvenstvo, vsako leto uspešno organizira tudi zaključek svetovnega pokala s poleti. Foto: Grega Valančič/Sportida "Dokazali smo že, da lahko gostimo čezmejne športne dogodke, pri organizaciji iger pa se lahko opremo na že obstoječo športno infrastrukturo na obeh straneh," je pojasnil Kaiser. S poudarkom na trajnosti in obstoječih športnih objektih želijo tudi zavrniti "gigantomanijo preteklih iger". "Ta zamisel ne sme ostati samo v naših glavah kot vizija, ampak mora predstavljati spodbudo, da predsednika nacionalnih olimpijskih komitejev skupaj z Italijo razpravljajo in obravnavajo kandidaturo Koroške in Slovenije."

Minister Han je ob tem izrazil prepričanje, da "vizija lahko postane resničnost, če jo bodo v olimpijskem komiteju ustrezno preučili in obravnavali", je še navedla APA.

Naslednje zimske olimpijske igre bodo leta 2026 v Italiji v Milanu, s prizorišči tudi v zimskem središču v osrčju Dolomitov v Cortini d'Ampezzo.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin