Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2018,
15.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

Natisni članek

Ana Bucik Tina Robnik Ana Drev Meta Hrovat Viktoria Rebensburg Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Petek, 9. 3. 2018, 15.00

6 let, 1 mesec

Ofterschwang, veleslalom (ž)

Norvežanka vesela kot še nikoli, Shiffrinova razred zase, dve Slovenki med 18

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58
Mikaela Shiffrin | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Norvežanka Ragnhild Mowinckel je dosegla največji uspeh kariere. V Ofterschwangu je dobila predzadnji veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Drugouvrščeni Nemki Viktorii Rebensburg se nasmiha mali kristalni globus v veleslalomu, Američanka Mikaela Shiffrin pa si je s tretjim mestom zagotovila veliki kristalni globus. Ana Drev je bila 12., Meta Hrovat pa 18. Tina Robnik je grdo padla in si poškodovala koleno.

Olimpijska prvakinja Mikaela Shiffrin si je v nemškem zimskem središču Ofterschwang že zagotovila veliki kristalni globus, v boju za malega v veleslalomu najbolje kaže Nemki Viktorii Rebensburg. Prve zmage za svetovni pokal se je razveselila Norvežanka Ragnhild Mowinckel. V prvem teku se je izkazala s štartno številko 1. Postavila je najboljši čas, v drugem teku pa prednost še povečala. Dočakala je največji uspeh kariere, saj pred tem še ni stala na najvišji stopnički. Zbirko uvrstitev na zmagovalnem odru je oplemenitila s prvim mestom. Pred tem je za največje veselje poskrbela, ko je bila v tej sezoni druga na veleslalomu v Kronplatzu in tretja v superveleslalomu v Val d'Iseru.

Najvišjo uvrstitev med Slovenkami si je na Bavarskem zagotovila Ana Drev. Tekmo je končala na 12. mestu, ki ga je zasedala že po prvem teku. ''Tu pa tam je bil kakšen ovinek dober. V prvem teku sem v spodnjem delu peljala zelo slabo, v zgornjem pa v redu. V drugem pa je bil moj nastop nekaj srednjega. Proga je bila normalna, je pa res, da je bil teren precej položen, razen spodnjih nekaj vrat,'' je po nastopu dejala Drevova.

Meta Hrovat je na krstni tekmi za svetovni pokal, kjer je bila članica prve jakostne skupine, osvojila 18. mesto.

Ofterschwang, veleslalom (ž), končni vrstni red:

  1. Ragnhild Mowinckel (Nor) 2:34,80
  2. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,66
  3. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,74
  4. Ricarda Haaser (Avt) +1,21
  5. Marta Bassino (Ita) +1,39
  6. Frida Hansdotter (Šve) +1,63
  7. Nina Haver-Loeseth (Nor) +1,64
  8. Manuela Mölgg (Avt) + 2,00
  9. Kristin Lysdahl (Nor) +2,26
  10. Irene Curtoni (Ita) +2,34
  11. Bernadette Schild (Avt) +2,53
  12. Ana Drev (Slo) +2,60
  13. Tessa Worley (Fra) +2,65
  14. Wendy Holdener (Švi) +2,68
  15. Anna Veith (Avt) +2,83
  16. Taina Barioz (Fra) + 2,83
  17. Tina Weirather (Lie) + 3,16
  18. Meta Hrovat (Slo) +3,20
  19. Lara Gut (Švi) + 3,29
  20. Adeline Baud Mugnier (Fra) +3,33
  21. Aline Danioth (Švi) +3,40
  22. Sara Hector (Šve) + 3,46
  23. Alex Tilley (VBr) +3,50
  24. Veronique Hronek (Nem) + 3,84
  25. Eva-Maria Brem (Avt) +3,84
  26. Estelle Alphand (Šve) +4,37
  27. Katharina Liensberger (Avt) +4,65
  28. Anastasija Romanova (Rus) +6.17

Odstopa: Federica Brignone (Ita), Sofia Goggia (Ita)

Smola Robnikove, zdaj je na pregledih

Poškodbe so večkrat krojile usodo smučarske kariere Tine Robnik. | Foto: Sportida Poškodbe so večkrat krojile usodo smučarske kariere Tine Robnik. Foto: Sportida

Slovenska veleslalomska specialistka Tina Robnik je v prvem teku nastopila s številko 18 in že po nekaj vratcih ostala brez uvrstitve. Na prelomnici ji je vzelo smučko, nato je izgubila ravnotežje. Po grdem padcu je obležala v snegu in se držala za koleno.

Tekma je bila začasno prekinjena, nesrečno 26-letno slovensko smučarko iz Luč pa so najprej z reševalnimi sanmi prepeljali v ciljno areno, nato pa s helikopterjem v bolnišnico, kjer jo bodo pregledali. Smučarska zveza Slovenije (SZS) je sporočila, da obstaja sum na strgano križno vez. Več bo znanega po pregledu z magnetno resonanco.

Robnikovi so poškodbe v karieri povzročale že veliko preglavic. Leta 2011 si je na treningu smuka v Crans Montani zdrobila tri vretenca in bila dolgo odsotna s tekmovališč. V zadnjih letih so jo ovirale tudi bolečine v golenici in zapestju.

Na veleslalomu v Ofterschwangu je nastopila tudi Ana Bucik, ki je v prvem teku odstopila in ostala brez uvrstitve.

Veliki kristalni globus že oddan, mali bo na Švedskem

Ana Drev je na Bavarskem poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev. | Foto: Sportida Ana Drev je na Bavarskem poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev. Foto: Sportida

V razvrstitvi najboljših veleslalomistk sezone je pred zadnjo tekmo, ki bo v finalu sezone na Švedskem, najboljši položaj obdržala Nemka Viktoria Rebensburg, ki si je danes pred domačim občinstvom skoraj že zagotovila dragoceno lovoriko.

Pred Francozinjo Tesso Worley ima v skupnem seštevku 92 točk prednosti, tako da ji lahko osvojitev lovorike na zadnji tekmi sezone prepreči le še čudež.

Pred Američanko Mikaelo Shiffrin, ki je navdušila na veleslalomski preizkušnji v Pjongčangu in osvojila zlato olimpijsko medaljo, ima Nemka že 101 točko prednosti.

Rekord Vreni Schneider v nevarnosti

Viktorii Rebensburg se nasmiha mali kristalni globus v veleslalomu. | Foto: Sportida Viktorii Rebensburg se nasmiha mali kristalni globus v veleslalomu. Foto: Sportida Shiffrinova si je s tretjim mestom že zagotovila veliki kristalni globus. V tej sezoni je zbrala že 1.573 točk, natanko 603 več od Wendy Holdener. Ker je do konca sezone le še pet tekem, si je Američanka tudi matematično že zagotovila veliki globus in postala prva smučarka po Avstrijki Anni Veith, ki je dvakrat zapored osvojila veliki kristalni globus (2013/14 in 2014/15).

Olimpijska zmagovalka v veleslalomu ima še en cilj. Če na zadnjih petih tekmah svetovnega pokala zmaga vsaj štirikrat, lahko popravi rekord Vreni Schneider (14) po številu zmag v eni sezoni. S tem bi Američanka postavila nov mejnik.

Če bo do konca sezone zmagala vsaj še dvakrat, bo postavila nov ameriški rekord in prehitela dosežek Lindsey Vonn. S tretjim mestom na Bavarskem je prekinila niz slabših uvrstitev. Pred tem je bila na zadnjih petih tekmah za svetovni pokal dvakrat sedma, trikrat pa je odstopila. Zadnjič je stala na najvišji stopnički 9. januarja v Flachauu.

Meta Hrovat, ki je prejšnji teden dopolnila 20 let, je na zadnjem veleslalomu pred olimpijskimi igrami v Lenzerheideju osvojila tretje mesto in poskrbela za največji uspeh kariere. To so bile druge stopničke slovenskega ženskega alpskega smučanja v tej sezoni. Za prve je dan pred Hrovatovo s tretjim mestom v kombinaciji, prav tako v Lenzerheideju, poskrbela Bucikova. | Foto: Sportida Meta Hrovat, ki je prejšnji teden dopolnila 20 let, je na zadnjem veleslalomu pred olimpijskimi igrami v Lenzerheideju osvojila tretje mesto in poskrbela za največji uspeh kariere. To so bile druge stopničke slovenskega ženskega alpskega smučanja v tej sezoni. Za prve je dan pred Hrovatovo s tretjim mestom v kombinaciji, prav tako v Lenzerheideju, poskrbela Bucikova. Foto: Sportida

Trener Šteharnik: Dober rezultat za Ano Drev

Denis Šteharnik je glavni trener slovenske reprezentance v tehničnih panogah. | Foto: Sportida Denis Šteharnik je glavni trener slovenske reprezentance v tehničnih panogah. Foto: Sportida Kaj je o nastopih Hrovatove in Drevove dejal glavni trener Denis Šteharnik? 

''Meta je mlada tekmovalka, neizkušena, in doživlja velike spremembe, od takšnega do drugačnega snega. Od zelo mrzlih razmer na olimpijskih igrah in tiste snežne podlage do takšne, kot je bila danes. To so velike stvari. Tu je bila prvič, prostega smučanja po terenu pa ni bilo. Je konstantna tekmovalka, že ob ne najboljši vožnji se lahko uvrsti nekje od 15. do 20. mesta. Razvija se v pravo tekmovalko, zagotovo pa še ni domača na tej soljeni podlagi, tega se mora navaditi, prevoziti več ovinkov in potem bo lahko pokazala vse kar zna," je podal mnenje o nastopu 20-letne Gorenjke.

"Kar se zadeva Ano Drev, ji nobena vožnja ni uspela čisto tekoče. V prvi vožnji je bil zelo dober zgornji del, srednji pa odličen. V spodnjem delu je šla preveč z rezervo in veliko izgubila. V drugem teku je ta spodnji del gotovo popravila, bila je boljša, je pa zato v srednjem delu popustila. Nista ji uspeli vožnji brez napak oziroma kot bi želela. Vseeno mislim, da je to dober rezultat, tudi zanjo. Ob neidealnem razpletu biti 12. na svetu ni slabo. Ob normalni, napadalni vožnji pa seveda lahko meri precej višje. Je v takem stanju oziroma formi, da lahko konkurira najboljšim, a se ji mora iziti,''je dejal.

Tekmovalke se bodo v soboto v Ofterschwangu predstavile še v slalomu, nato pa sledi finale v Areju, kjer se bodo od 14. do 18. marca pomerile v smuku, superveleslalomu, slalomu in veleslalomu.

Svetovni pokal, skupno (po 34. od 39):
 1. Mikaela Shiffrin (ZDA)      1573
 2. Wendy Holdener (Švi)         970
 3. Viktoria Rebensburg (Nem)    847
 4. Ragnhild Mowinckel (Nor)     815
 5. Petra Vlhova (Slk)           814
 6. Tina Weirather (Lie)         811
 7. Sofia Goggia (Ita)           778
 8. Michelle Gisin (Švi)         749
 9. Federica Brignone (Ita)      717
10. Frida Hansdotter (Šve)       697
...
36. Ana Drev (Slo)               198
46. Ana Bucik (Slo)              158
  . Meta Hrovat (Slo)            158
52. Tina Robnik (Slo)            144
55. Maruša Ferk (Slo)            123

Veleslalom (po 8. od 9):
 1. Viktoria Rebensburg (Nem)    582
 2. Tessa Worley (Fra)           490
 3. Mikaela Shiffrin (ZDA)       481
 4. Ragnhild Mowinckel (Nor)     371
 5. Federica Brignone (Ita)      274
 6. Stephanie Brunner (Avt)      249
 7. Manuela Mölgg (Ita)          248
 8. Wendy Holdener (Švi)         203
 9. Ana Drev (Slo)               198
10. Sara Hector (Šve)            161
...
11. Meta Hrovat (Slo)            158
15. Tina Robnik (Slo)            144
41. Ana Bucik (Slo)               10

Ne spreglejte