Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2019,
16.09

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

1

Natisni članek

Jernej Damjan Anže Semenič Garmisch-Partenkirchen novoletna turneja Timi Zajc Timi Zajc Rjoju Kobajaši

Torek, 1. 1. 2019, 16.09

5 let, 3 mesece

Novoletna turneja, Garmisch-Partenkirchen

Kobajaši najboljši tudi v Garmischu, Timi Zajc blizu najboljših

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

1

Timi Zajc | 18-letni Timi Zajc na novoletni turneji rešuje slovensko čast. | Foto Reuters

18-letni Timi Zajc na novoletni turneji rešuje slovensko čast.

Foto: Reuters

Japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši je dobil tudi drugo dejanje 67. novoletne turneje štirih skakalnic. Na preizkušnji v Garmisch-Partenkirchnu je bil za 1,9 točke boljši od domačina, Nemca Markusa Eisenbichlerja, tretji mesto pa je pripadlo Poljaku Dawidu Kubackemu. Najboljši Slovenec je bil Timi Zajc, ki je bil tokrat osmi, Anže Semenič pa je bil 27. Skakalci se selijo v Avstrijo, kjer bosta namesto bratov Prevc, ki sta že končala turnejo, nastopila Anže Lanišek in Rok Justin.

Dawid kubacki
Sportal Slovenci skromni, brata Prevc brez tekme in že na poti domov

Prvi favorit turneje, 22-letni Kobajaši je zmagal še šestič to zimo, na devetih tekmah pa le enkrat ni stal na zmagovalnem odru. Tako kot na uvodni tekmi turneje, je bil tudi tokrat drugi domačin Markus Eisenbichler (264,7 točke), tretji pa je bil zmagovalec kvalifikacij, Poljak Dawid Kubacki (256,2).

Malce za najboljšimi pa je bil še slovenski najstnik, ki je po dveh skakalnicah novoletne turneje na skupnem sedmem mestu: "Danes sem bil po doskoku bolj vesel svojih skokov kot končne uvrstitve. V obeh serijah sem naredil zelo dober skok, na koncu pa je mi zmanjkalo nekaj malega za še boljšo uvrstitev. Na prvi tekmi sem bil deveti, zdaj osmi. Vsako tekmo napredujem, tako da upam, da bom do konca turneje napredoval še bolj."

Vodilna ločita dobri dve točki

V skupnem boju za zlatega orla sta tako zares ostala le še dva skakalca; Kobajaši ima po polovici turneje le 2,3 točke prednosti pred Eisenbichlerjem, ki še ni vrgel puške v koruzo. "Prepričan sem, da če naredim dva zelo dobra skoka, ga lahko tudi premagam. Všeč mi je, da formo merim z najboljšim skakalcem te zime. Tudi sam sem dobro pripravljen in veselim se preostalih dveh tekem," je dejal 27-letni nemški skakalec, ki je obakrat le za malo zaostal za Kobajašijem.

Bertoncelj: Danes smo zadovoljni z razpletom

Potem ko je selektor Gorazd Bertoncelj reprezentance ponedeljek označil kot "črn dan za slovenske smučarske skoke", je bil danes nekoliko bolj zadovoljen. "Danes smo zadovoljni z razpletom. Timi je opravil dva lepa skoka, tudi Anže je odskakal dobro. S tem smo zadovoljni, seveda pa so pri obeh še rezerve v tehniki, kar bomo skušali popraviti in dosežke izboljšati," je dejal Bertoncelj.

Gorazd Bertoncelj je bil po črnih kvalifikacijah po sami tekmi boljše volje. | Foto: Ana Kovač Gorazd Bertoncelj je bil po črnih kvalifikacijah po sami tekmi boljše volje. Foto: Ana Kovač

Damjan prekratek za finale

Zajc se je v dvoboju na izpadanje pomeril s Poljakom Aleksandrom Zniszczolom in ga zanesljivo preskočil. Semenič je sicer izgubil dvoboj z domačinom Davidom Sieglom (107,1), a se je v finale prebil kot srečni poraženec. Edini preostali slovenski skakalec na tekmi Jernej Damjan, ki se je s 50. mestom v kvalifikacijah za las uvrstil na tekmo, se je pomeril z zmagovalcem kvalifikacij Poljakom Davidom Kubackim, ki je bil prepričljivo boljši. Damjan je zasedel skromno 46. mesto.

Za brata Prevc že konec novoletne turneje 

Že v ponedeljkovih kvalifikacijah so obstali Peter in Domen Prevc ter Bor Pavlovčič. Slovenski selektor Gorazd Bertoncelj se je odločil, da brata Prevc pošlje domov na trening, da na turneji ne bosta več nastopala.

Kdaj naprej?

Novoletna turneja se bo po tekmah v nemških Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu zdaj nadaljevala v Avstriji. Karavana se najprej seli v Innsbruck, kjer bodo kvalifikacije na sporedu že v četrtek ob 14. uri, tretja tekma turneje pa bo na Bergislu v petek prav tako ob 14.00. Zmagovalec prvega vrhunca sezone in bržkone naslednik dvakratnega zaporednega zmagovalca Stocha bo znan v nedeljo, 6. januarja, v Bischofshofnu.

Svetovni pokal, skupno:

 1. Ryoyu Kobayashi (Jap)       756 točk
 2. Piotr Žyla (Pol)            509
 3. Kamil Stoch (Pol)           437
 4. Karl Geiger (Nem)           361
 5. Johann Andre Forfang (Nor)  336
 6. Stephan Leyhe (Nem)         311
 7. Jevgenij Klimov (Rus)       264
 8. Markus Eisenbichler (Nem)   264
 9. Dawid Kubacki (Pol)         259
10. Robert Johansson (Nor)      250
...
11. Timi Zajc (Slo)             240
15. Domen Prevc (Slo)           160
27. Anže Lanišek (Slo)           53
35. Peter Prevc (Slo)            28
  . Jernej Damjan (Slo)          28
40. Žak Mogel (Slo)              18
50. Anže Semenič (Slo)            9

...

 

 
Ne spreglejte