SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Norvežani pred Švedi in Rusi, Slovenci 14.

1

termometer

Moško štafetno preizkušnjo v Hochfilznu so dobili Norvežani, pred Švedi in Rusi. Slovenski kvartet Kočevar, Bauer, Marič in Fak je bil 14.

Norvežani Velle Christiansen, Ole Einar Bjoerndalen, Tarje Boe in Emil Hegle Svendsen so torej zmagovalci moške biatlonske štafetne tekme. V končnici so se za drugo in tretje mesto spopadli Šved Carl Johan Bergman, Rus Dmitrij Mališko in Avstrijec Simon Eder, ki jih je po zadnjem streljanju ločevalo pet sekund. A Avstrijec tempa ni zdržal, Bergman pa je bil v finišu močnejši od Mališka.

V slovenski štafeti je šel prvi na progo Simon Kočevar, na dveh strelskih postankih je imel tri poprave, drugemu slovenskemu tekmovalcu, Klemnu Bauerju, pa je po 7,5 pretečenih kilometrih predal 19. mesto in zaostanek slabe minute in pol za takrat vodilno Francijo. Bauer je slovenskemu strelskemu izkupičku dodal dve popravi, a v močnem sneženju pridobil dve mesti. Vodstvo je na krilih zimzelenega Oleja Einarja Björndalna prevzela norveška štafeta. Bauer je Mariču predal 17. mesto in zaostanek dveh minut in devetih sekund za Norvežani.

Janez Marič se na prvem strelskem postanku v vse močnejšem sneženju ni znašel, moral je celo v kazenski krog in izgubil eno mesto, ki ga je do drugega streljanja sicer pridobil nazaj, a z novima dvema popravama ostal daleč od najboljših. Vodstvo so medtem začasno prevzeli Rusi, medtem ko so Francozi zdrsnili po lestvici na 12. mesto.

Zadnji slovenski tekmovalec Jakov Fak je od najizkušenejšega Mariča prevzel 16. mesto in več kot tri minute in pol zaostanka za vodilnimi. Emil Hegle Svendsen je v zadnji predajo razrešil vsa vprašanja o zmagi, Fak pa je le uspel nekoliko izboljšati položaj slovenske štafete, ki pa s končnim 14. mestom ni izpolnila pričakovanj.

"Na streljanju bi morali narediti več, da bi lahko računali z boljšo uvrstitvijo"

"Na streljanju bi morali narediti več, da bi lahko računali z boljšo uvrstitvijo. Sam sem štartal že precej zadaj in ko sem v daljavi pred seboj zagledal Bolgara in Belorusa, mi je bilo takoj jasno, da bom moral pošteno pohoditi plin. Poskušati sem priboriti kar čim več mest, da bi vsaj uvrstitev izgledala spodobno. Streljal sem hitro, tudi več tvegal, zato tudi popravljalni strel v položaju stoje. Razlika med desetim in šestnajstim mestom je bila zares velika, zato več ni bilo možno storiti," je v cilju pojasnil Fak.

"Štinajsto mesto res ni dobro, četudi vemo, da jih je bilo še trinajst za nami. Imeli smo samo enega razpoloženega tekmovalca, ki je uspel v zaključku nadoknaditi dve mesti, kar trije pa so opravili slabše, kot so zmožni. Morali smo prevzeti tudi nekaj tveganja, ko smo v prvo predajo postavili neizkušenega tekmovalca, ki je prvič nastopil v štafeti v svetovnem pokalu. Upali smo, da bo tempo bolj počasen in bo uspel držati priključek z glavnino. Malo je imel tudi smole, saj je izgubil palico, ki mu jo je povozil sotekmovalec in še tam izgubil nekaj časa. Minuta in pol zaostanka po njegovi predaji niti ni tako veliko, samo predaja na 19. mestu pa res ni bila najbolj spodbudna. Težko se je potem tudi ostalim tekmovalcem zbrati in motivirati za nadaljevanje tekme, saj gre bolj za lovljenje rezultata in potem se vrstijo tudi napake. Večino časa so tekmovalci tekli sami ali celo vlekli koga za seboj, s tem pa je težko napredovati. Za želeno 8. mesto bi morali biti kar dve minuti hitrejši, kar pomeni, da bi moral vsak doprinesti po pol minute. Na naslednjem štafetnem nastopu v Franciji bomo prav gotovo v ospredje postavili oba najboljša, s čimer bodo ohranili stik in upali na dober razplet tudi v zadnjih dveh predajah," je današnji slovenski nastop ocenil glavni trener Uroš Velepec. Za slovo od Hochfilzna se bodo biatlonke in biatlonci v nedeljo pomerili še v zasledovanju. Ženske pričnejo ob 11.30 uri, tudi z vsemi slovenskimi predstavnicami Tejo Gregorin, Andrejo Mali in Anjo Eržen na štartu. Na moški tekmi ob 13.30 uri bo slovenske barve branil le Jakov Fak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin