Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2018,
14.52

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Mario Seidl Rok Jelen Vid Vrhovnik nordijska kombinacija

Sobota, 22. 9. 2018, 14.52

5 let, 7 mesecev

velika nagrada, nordijska kombinacija, planica

Avstrijsko zmagoslavje v Planici, do točk dva Slovenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Avstrijec Mario Seidl je zmagovalec prve tekme finala poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji v Planici. Seidl je s tem tudi zelo blizu skupne zmage, saj ima pred drugouvrščenim Fincem Illko Herolo, danes osmim, 78 točk naskoka. Točke sta danes osvojila tudi Slovenca Vid Vrhovnik in prvič Rok Jelen.

Kombinatorci so v oblačni Planici najprej začeli s skakalnim delom preizkušnje. Z odličnim skokom, dolgim kar 141,5 metra, si je ogromno prednost pred tekaškim delom preizkušnje priboril Seidl. Imel je kar 57 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Norvežanom Espenom Bjoernstadom, ki je pristal pri 133,5 metra. Tretji je bil Francoz Maxime Laheurte s točno minuto zaostanka. Edini izzivalec Seidla v skupnem seštevku, Finec Ilkka Herola, je s 128 metri zasedal 13. mesto z zaostankom 1:56 minute za vodilnim.

Nedaleč za Herolo je bil najboljši Slovenc Vrhovnik. S 122 metri je imel na 15. mestu 2:11 minute zaostanka za Seidlom. Jelen je bil po skokih 37., takoj za njim pa Matevž Malovrh. Na 40. mestu je bil Nik Knaus, medtem ko sta bila Ožbej Jelen in Gašper Brecl zaradi neustreznih dresov diskvalificirana.

Na 10 km dolgi tekaški preizkušnji je Seidl brez težav nadzoroval potek tekme in zanesljivo prišel do prve zmage v tej sezoni, s tem pa je še utrdil vodstvo v skupnem seštevku poletne velike nagrade. Na drugo mesto se je prebil njegov rojak Martin Fritz, sicer šele osmi po skokih, v cilju pa je imel 33 sekund zaostanka za rojakom. Uvrstitev na stopničkah je zadržal Francoz Laheurte, kar je njegov največji uspeh kariere. Za Seidlom je danes zaostal 44 sekund.

Vid Vrhovnik je končal na 19. mestu. | Foto: Vid Ponikvar Vid Vrhovnik je končal na 19. mestu. Foto: Vid Ponikvar

Praktično celotno preizkušnjo je sam tekel Vrhovnik, ki je na koncu v cilj prišel na 19. mestu in s tem pobral nove točke poletne velike nagrade. Jelen je do prvih točk na najvišji ravni prišel s 27. mestom. Matevž Malovrh in Nik Knaus sta ostala izven najboljše trideseterice na 38. in 40. mestu.

V skupnem seštevku ima Seidl pred nedeljsko sklepno tekmo sezone 78 točk naskoka pred danes osmim Fincem Herolo, Fritz je skočil na tretje mesto s 140 točkami zaostanka za vodilnim rojakom. Vrhovnik je z 18 točkami na skupno 38. mestu.

Preberite še:

Marcel Hirscher
Sportal Marcel Hirscher: Idealna priložnost za upokojitev
Martin Čater
Sportal S težkim srcem se je poslovil od prave zime

 

 

Ne spreglejte