Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 12. 2014,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pokljuka biatlon svetovni pokal Jakov Fak Jakov Fak

Nedelja, 21. 12. 2014, 12.36

8 let

Nora dirka na Pokljuki: Francoza poklonila zmago Rusu, Fak osmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljših trideset biatloncev je v zadnjem dejanju letošnjega svetovnega pokala na Pokljuki uprizorilo imenitno predstavo. Rus Šipulin je zmagal, Jakov Fak s tremi zgrešenimi streli osmi.

Najboljši biatlonec slovenske reprezentance Jakov Fak je na današnjem skupinskem štartu tekel imenitno, za kaj več kot osmo mesto pa je bil preveč nenatančen na strelišču. S tremi zgrešenimi streli je za zmagovalcem zaostal skoraj pol minute, pa vseeno dosegel najboljšo slovensko pokljuško uvrstitev tega konca tedna.

Najlepše božično darilo

"Danes sem dobil zgodnje in najlepše božično darilo. Tega so mi poklonili navijači. Tako pozitivne energije okoli sebe nisem čutil še nikoli," je Fak najprej pohvalil vzdušje, ki ga je na Rudnem polju pripravilo nekaj več kot 5.000 navijačev, o dirki pa povedal: "Vesel sem, da sem se na koncu le zbral. Bil sem zelo hiter v smučini, tisto streljanje pa je bilo mogoče malo prehitro. Manjka mi še nekaj sproščenosti."

V divji 15-kilometrski dirki se je zmage veselil Rus Anton Šipulin, ki je v zadnjih metrih zadnjega kroga izkoristil napako do takrat vodilnega Francoza Jeana Guillauma Beatrixa. Ta se je v zadnjem ovinku pred ciljno ravnino spotaknil in zaprl pot še rojaku Martinu Fourcadu ter Rusu tako omogočil lahko zmago. Fourcade je še zmogel zadržati drugo mesto, Beatrix pa je izgubil toliko časa, da sta pred njim v cilj prišla še Avstrijec Simon Eder in Šved Frederik Lindström. Ta je bil, zanimivo, edini, ki je danes na štirih strelskih postankih podrl vse tarče.

Po tekmi so sicer Francozi vložili uradno pritožbo, da se je Šipulin po Beatrixovem padcu z nešportnim manevrom prerinil mimo Fourcada, na potrditev končnega vrstnega reda smo tako morali malo počakati, a na koncu je obveljal prvotni vrstni red.

Izvrsten izkupiček: dve zmagi in drugo mesto

"Najprej bi se rad opravičil šampionu, tako nisem nameraval napasti, to ni moj slog, lahko pa zagotovim, da je bilo vse skupaj nenamerno in gre preprosto za dogodek, ki se v biatlonu pač zgodi," je na novinarski konferenci po tekmi povedal 27-letni pravnik iz Jekaterinburga, ki se očitno na Pokljuki počuti izvrstno. Že v četrtek je na šprinterski tekmi ugnal vso konkurenco, na sobotnem zasledovanju zasedel drugo mesto, danes pa dodal še eno zmago. Tudi v prejšnji zimi je na Rudnem polju dvakrat stal na stopničkah (v šprintu je bil drugi, na zasledovanju je zmagal). "Z letošnjimi rezultati sem na splošno lahko zadovoljen, so lepi in konstantni, moram pa v nadaljevanju sezone še izboljšati formo," je še povedal.

"Malo sem razočaran, prepričan sem bil, da ni bilo dovolj prostora za napad, zato sem se ustavil in zato ostal za Antonom. Ampak to je del te igre, prepričan sem, da tega ni naredil nalašč," je potarnal Martin Fourcade, ki ga je ustavil padec reprezentančnega kolega. Dodal je: "Krivim pa lahko le sebe zaradi zgrešenega strela na zadnjem postanku."

Lepo darilo ob koncu leta si je podaril tudi Avstrijec Eder: "Imel sem nekaj težav na strelišču, sem pa eden tistih, ki je imel korist od dirkanja 'kolesa ob kolesu' v zadnjem krogu. A tudi takšno darilo z veseljem vzamem."

"Videlo se je, da je bil Jakova danes tekaško zelo dobro razpoložen, tudi na strelišču je bil hiter, škoda tistih nekaj res majhnih napak. Očitno je bil malo premalo zbran, z glavo še preveč na progi. No, na koncu je pokazal, da je finišer, ki mu je malokdo lahko kos," je Fakov nastop komentiral glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Ne spreglejte