Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 9. 2016,
15.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

Tina Maze svetovni pokal Denis Šteharnik Ana Drev Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Torek, 13. 9. 2016, 15.15

6 let, 6 mesecev

GLAVNI TRENER SLOVENSKIH ALPSKIH SMUČAR DENIS ŠTEHARNIK

Nimamo (nove) Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Medtem ko se je večji del slovenske ženske smučarske reprezentance med treningom v Argentini ter vrnitvijo na evropske ledenike posvetil kondicijskim pripravam, pa glavnemu trenerju Denisu Šteharniku misli že bežijo k prvi tekmi nove sezone. Od te nas loči še 40 dni.

Ana Drev bo čez 40 dni osrednji slovenski adut. | Foto: Getty Images Ana Drev bo čez 40 dni osrednji slovenski adut. Foto: Getty Images

Najboljša slovenska alpska smučarka v hitrih disciplinah Ilka Štuhec je vstopila v zadnji del priprav v Čilu, kjer znova vadi v okviru svoje ekipe. Na nekoliko drugačnih obratih pa so preostale slovenske smučarke, ki se na novo zimo pripravljajo pod reprezentančnim okriljem. Za sedmerico so priprave v Ushiaii v Argentini, ki so bile po besedah glavnega trenerja Denisa Šteharnika uspešne. Po novem sklopu kondicijskih treningov jih že ob koncu tedna čaka vrnitev na sneg, najverjetneje na ledenik Mölltal.

Priprta vrata za Sölden  Denis Šteharnik ostaja glavni trener slovenskih smučark. | Foto: Nebojša Tejič/STA Denis Šteharnik ostaja glavni trener slovenskih smučark. Foto: Nebojša Tejič/STA

"Priprave na južni polobli so dobro uspele. Verjamem, da smo dobili vse informacije glede opreme ter se posvetili napredku v tehniki. Zdaj je pomembno, da smučarke osvojeno znanje prenesejo v tekmovalni del. Čaka nas še veliko dela, a osnova je dobra, predvsem pa veseli, da z izjemo občasnih bolezni in kolenskih bolečin Drevove nimamo zdravstvenih težav," pravi Šteharnik, ki že pogleduje proti prvi tekmi sezone.

To bo 22. oktobra gostil ledenik Rettenbach nad Söldnom. Tirolskega odprtja sezone se bodo zanesljivo udeležile Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik. Četrto ledeniško vizo bo, ob predpostavki, da bo Tina Maze naznanila dokončen umik iz tekmovalnih aren, glavni trener podelil v prihodnjih tednih. Kandidatke so Maruša Ferk, Ana Bucik in predvsem Meta Hrovat.

"Nimamo Tine Maze"

Šteharnik sicer vstopa že v svojo šesto sezono v vlogi reprezentančnega trenerja (sprava le za tehnični disciplini), zato ima za razliko od trenerjev v predhodnem desetletnem obdobju veliko več možnosti za kontinuirano delo in osredotočanje na posebnosti posameznic.

"Za to se trudim oziroma trudimo," odgovarja in dodaja: "V ekipi nimamo Tine Maze ali kakšne podobne izstopajoče smučarke, ki bi s kakovostjo preskakovala stopnice. Imamo pa dovolj marljive tekmovalke, ki bodo rezultate dosegale postopoma. Izkoreninjamo napake, smučarke napredujejo in postajajo bolj konkurenčne. Jasno pa je, da bi si kot trener želel več konkurenčnih smučark. A imamo, kar imamo. S temi smučarkami moramo delati. Vse od štarta do cilja razmišljamo o tem, kje napredovati."

Ana Drev je sprejela kristalni izziv

Šteharnik pri glavnini ekipe stavi tudi na širitev tekmovalnega repertoarja. Izjema je Drevova, za katero je že nekaj sezon jasno, da bo kariero končala kot veleslalomistka. A prav v 31-letnici iz Šmartnega ob Paki vidi največji potencial za najodmevnejši rezultat. Potem ko se je v pretekli sezoni prvič v karieri zavihtela na stopničke za zmagovalke (drugi mesti v Flachauu in Mariboru), ji je pred novim pripravljalnim obdobjem kot provokativno motivacijo letvico postavil še krepko višje ter ji kot izziv namenil napad na mali kristalni globus.

18-letna Meta Hrovat je vzhajajoči up ženske ekipe. | Foto: Sportida 18-letna Meta Hrovat je vzhajajoči up ženske ekipe. Foto: Sportida

"Ana je izziv sprejela. Je zelo motivirana in zagnana. Tudi njeno smučanje je že na visoki ravni. Edina težava ostaja dvakrat poškodovano koleno, ki kljub njeni vzdržljivosti ni brezhibno. Za nameček njen slog smučanja vključuje neposredne linije s poznimi zavoji, tako da so tresljaji na načetih progah še toliko bolj boleči. Kljub temo ocenjujem, da deluje tako, kor mora," pravi Šteharnik.

Ne spreglejte