Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 10. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Pjongčang 2018 Ilka Štuhec Ilka Štuhec Denis Šteharnik Žan Kranjec Žan Kranjec Ana Drev Ana Bucik Sölden

Četrtek, 19. 10. 2017, 10.45

6 let, 6 mesecev

Še 9 dni do začetka sezone

Nič kaj spodbudne novice iz slovenskega tabora

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Dober teden pred začetkom nove sezone svetovnega pokala söldenski nastop najboljše slovenske veleslalomistke Ane Drev še vedno visi v zraku. Blažjo poškodbo je staknila tudi Ana Bucik, medtem ko se je Ilka Štuhec štartu že odpovedala.

Žan Kranjec bo na premieri sezone glavni slovenski adut. | Foto: Sportida Žan Kranjec bo na premieri sezone glavni slovenski adut. Foto: Sportida

Le še devet dni je ostalo do začetka olimpijske sezone v alpskem smučanju. Med tistimi reprezentancami, ki tik pred uradnim zaprtjem tekmovalne proge preizkušajo ledenik Rettenbach nad Söldnom, je tudi slovenska. "Proga je vrhunsko pripravljena," zadovoljstva ne skriva glavni trener moške ekipe Klemen Bergant. Ta je medtem že določil, da se bo prvemu veleslalomskemu adutu Žanu Kranjcu, ki se bo zaradi odpovedi nastopa Marcela Hirscherja in Philippa Schörghoferja znova predstavil v vlogi prvokategornika, na uvodni tekmi nove sezone pridružil Štefan Hadalin. Z udarnim tehničnim dvojcem je treniral tudi Žan Grošelj, medtem ko je smukaško usmerjeni Miha Hrobat zaradi bolečin v hrbtu ostal brez kvalifikacijskega boja za preboj na ledeniško tekmo.

Ena uganka, več težav

Manj optimizma pred začetkom sezone preveva žensko reprezentanco, ki se prav tako mudi v Söldnu. Najboljša slovenska veleslalomistka zadnjih let Ana Drev namreč še vedno ne more brezskrbno trenirati. Njen smučarski delovnik močno omejujejo stalne težave s kolenom, zaradi katerih je izpustila precejšen del snežnih priprav. Tudi ta teden ne gre brez bolečin, zato sobotni nastop še vedno visi v zraku. Tako bi se lahko zgodilo, da se bo kot prva Slovenka v novo zimo podala Tina Robnik, ki zdravstvenih težav sicer nima, zato pa jo muči nekaj odprtih vprašanj okrog opreme. Zagotovo bosta nastopili tudi Meta Hrovat in po nedavnem padcu na Hintertuxu lažje poškodovana Ana Bucik (zatečena golenica), medtem ko bo zadnje štartno mesto zapolnila ena od članic ekipe evropskega pokala – bodisi Desiree Ajlec bodisi Andreja Slokar.

Ana Drev je še brez zelene luči za nastop v Söldnu. | Foto: Vid Ponikvar Ana Drev je še brez zelene luči za nastop v Söldnu. Foto: Vid Ponikvar

Še brez tekmovalne forme

"Dekleta trenutno zanesljivo niso na najvišji ravni pripravljenosti. Tega pravzaprav niti ne želim, saj smo priprave nekoliko razpotegnili, tudi z mislijo na olimpijske igre," iz Söldna sporoča glavni trener Denis Šteharnik in dodaja: "Drevova je v vsem obdobju v celoti opravila le tri vožnje. Po vsakem treningu čaka na odziv kolena, ki pogosto zateče. Nočem prehitevati dogodkov. Delamo male korake do prave obremenitve. Sölden je torej pod vprašajem. Prepričan pa sem, da bo ob pametnem delu vse od novembrske tekme v Killingtonu na želeni ravni. Njen glavni cilj so olimpijske igre. Preostale? Robnikova še išče prave nastavitve smučarskih čevljev in ustrezno kombinacijo plošče na smučeh. Njena nova oprema je namreč zelo agresivna, zato so potrebne prilagoditve. Zelo pa sem zadovoljen s pripravljenostjo Hrovatove, ki vidno napreduje. Tudi smučanje Bucikove je zelo dobro. Škoda le nedavnega padca, ob katerem se je udarila v golenico, tako da čuti bolečine, a o dobri pripravljenosti vseeno ne dvomim."

Zelena luč za prvi tekmi

Slovenska zagotovila o dobri pripravljenosti proge je potrdil tudi pooblaščeni snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze, ki je po ogledu terena prižgal zeleno luč za uvodna veleslaloma. V soboto, 28. 10., se bodo za prve točke pomerile smučarke (10.00/13.00), dan zatem pa še moški.
Ne spreglejte