Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
22. 2. 2015,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Severin Freund Rune Velta svetovno prvenstvo skoki

Nedelja, 22. 2. 2015, 9.20

8 let

Nemec Severinu Freundu "vzel" skakalno zlato

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden od favoritov za prvo posamično skakalno tekmo na svetovnem prvenstvu v Falunu je bil Nemec Severin Freund, ki se je tudi boril za zlato medaljo, na koncu pa za 0,4 točke ostal brez nje.

V preteklosti je za Severina Freunda veljalo, da ga je na največjih tekmovanjih zdelala trema. Nasprotno je dokazal na lanskem svetovnem prvenstvu v poletih, na katerih se je veselil zlate medalje.

Tudi v tej sezoni je dobro razpoložen, na nordijsko svetovno prvenstvo v Falun pa je prišel z lepo popotnico. Zmagal je namreč na poletih v Vikersundu in se hitro prilagodil na manjšo napravo, kjer so skoki krajši, okoli 150 metrov. Freund je bil po prvi seriji tretji, v drugi pa z najdaljšim skokom, 96 metrov, napadel Avstrijca Stefana Krafta in Norvežana Runeja Velto.

Kraft je bil prekratek, Velta pa ga je na koncu prehitel za pičle 0,4 točke. "Odločilna" je bila prav ocena nemškega sodnika, ki je tako kot njegov švedski kolega Norvežanu za skok, dolg 95,5 metra, dal oceno 19,5. Če bi bil nemški sodnik Mirko Hünefeld prizanesljiv do rojaka, kar je pri skakalnih sodnikih mogoče, saj velikokrat začutimo subjektivnost, in bi Velti dal za pol točke nižjo oceno, bi bil svetovni prvak Freund.

Tako si ga je z dobrima skokoma prislužil Velta, ki je sploh prvič v karieri na posamični tekmi stal na najvišji stopnički. A Freund ni objokoval, da ni bil na vrhu, saj se je izjemno razveselil srebrnega odličja, kar je zanj prva posamična medalja na nordijskem svetovnem prvenstvu. "Seveda sem zadovoljen s srebrno medaljo. Takšnega skoka, kot je bil drugi, nisem naredil že več tednov. Vesel sem, da sem ga pokazal prav v soboto," je dejal.

Slovenskim skakalcem se tekma na manjši napravi ni izšla po načrtih. Peter Prevc je bil 13., Nejc Dežman 20., Jernej Damjan 23., Jurij Tepeš pa se sploh ni uvrstil v drugo serijo.

Ne spreglejte