Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
2. 11. 2018,
22.10

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

Natisni članek

Elena Fanchini svetovni pokal

Petek, 2. 11. 2018, 22.10

5 let, 5 mesecev

Največja smučarska zmaga: po premaganem raku znova na smučeh

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99
Elena Fanchini | Elena Fanchini se vrača. | Foto Sportida

Elena Fanchini se vrača.

Foto: Sportida

Italijanska alpska smučarka Elena Fanchini, ki se je borila z zahrbtno boleznijo, ima zdaj tudi uradno dovoljenje za smučarsko vrnitev.

Tina Weirather
Sportal Hčerka iz kristalne smučarske dinastije se veseli boja z Ilko Štuhec

V svoji karieri je Elena Fanchini dobila dve smukaški preizkušnji svetovnega pokala. Leta 2005 je v kanadskem Lake Louisu – pravzaprav v Američankini smučarski dnevni sobi – med drugim ugnala tudi Lindsey Vonn. Deset let pozneje pa je bila tudi v konkurenci Tine Maze in Ilke Štuhec najboljša v Cortini d'Ampezzo, kjer imajo italijanske zmage še dodatno težo.

Skupno je na tekmah svetovnega pokala štirikrat stala na odru za zmagovalke, leta 2005 pa je bila na domačem svetovnem prvenstvu v Bormiu oziroma Santa Caterini druga, takoj za izjemno Hrvatico Janico Kostelić. A zdaj 33-letna Italijanska slavi daleč največjo zmago. Smučarsko in življenjsko. Vrača se – po zmagi nad rakom.

Tina Weirather in Lara Gut utegneta že v sezoni 2018/19 na tekmah pozdraviti staro znanko. | Foto: Sportida Tina Weirather in Lara Gut utegneta že v sezoni 2018/19 na tekmah pozdraviti staro znanko. Foto: Sportida

Na tekmi že v sezoni 2018/19

Iz italijanske smučarske zveze so sporočili, da ima starejša sestra Nadie Fanchini prižgano zeleno luč za smučarsko vrnitev. Za Eleno je namreč deset izjemno napornih mesecev, v katerih se je morala sprva soočiti z odkritim tumorjem, nato pa s kemoterapijami sprejeti največji življenjski izziv.

"Ne bom obupala," je zapisala januarja. V poletnem pogovoru za italijanski časnik Gazzetta dello Sport je nato pojasnila, da ji je prav misel na smučarsko vrnitev vlivala dodatno moč. Kolikor je bilo mogoče, je poskušala ohranjati kondicijo, zdaj pa je pripravljena na nove korake.

Misli (znova) povsem pri športu

Sreča v nesreči je dejstvo, da so ji tumor odkrili v razmeroma zgodnji fazi. Zdaj je, kot potrjuje medicinska služba italijanske smučarske zveze, zdrava in pripravljena za vključitev v tekmovalno ekipo. Trenerji so ji že pripravili program za november in december, v januarju pa naj bi se pojavila tudi že na štartu kakšne tekme.

"Trenirala sem. Ni mi bilo lahko. Predvsem zadnji tedni so bili neverjetno naporni, saj so bile terapije zahtevne. A s pomočjo številnih ljudi sem premagala vse. Zdaj se znova lahko povsem osredotočim na šport," je v uradni izjavi dejala vesela povratnica.

Robi Kristan
Sportal "Bode Miller ni pijanec, ampak smučarski genij"
Soffia Goggia
Sportal Sofia Goggia naj bi se vrnila šele v Cortini
Ne spreglejte