Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
31. 10. 2018,
4.01

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

Natisni članek

Robi Kristan Meta Hrovat Bode Miller Sölden svetovni pokal

Sreda, 31. 10. 2018, 4.01

5 let, 5 mesecev

SERVISER ROBI KRISTAN

"Bode Miller ni pijanec, ampak smučarski genij"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15
Robi Kristan | Robi Kristan: povratnik v slovensko smučanje | Foto MaPa

Robi Kristan: povratnik v slovensko smučanje

Foto: MaPa

V svoji dvajseti sezoni v smučarskem svetovnem pokalu bo serviser Robi Kristan, ki je sedem let sodeloval tudi z Bodejem Millerjem, skrbel za smuči Mete Hrovat in Maruše Ferk, ob tem pa nam je z veseljem odprl vrata svoje prenosne delavnice.

Sölden odpadli moški vsl 2018
Sportal Avstrijci ne dajo tekme: med dolomitsko turnejo še v Saalbach

Ne, ni sorodnik slovenskega hokejskega vratarja Roberta Kristana, ki je letos brez tako želenega drugega zaporednega olimpijskega nastopa svojo lovilko obesil na klin. Robi Kristan, ki bo prihodnje leto dopolnil 45 let, velja za enega od številnih, a po drugi strani tudi najbolj priznanih slovenskih serviserjev v karavani svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Ena od njegovih odlik in konkurenčnih prednosti je po dveh desetletjih med elito dobro poznavanje večine največjih smučarskih opremljevalcev. Potem ko je bil Elanov serviser, je namreč delal še za Rossignol, Atomic, Head, Fischer in zdaj še za Salomon. Z zadnjim se je tudi vrnil v slovensko žensko reprezentanco.

Okrog Mete Hrovat se zbira močna ekipa: trener Jure Hafner, serviser Robi Kristan in menedžer Ralph Krieger. | Foto: MaPa Okrog Mete Hrovat se zbira močna ekipa: trener Jure Hafner, serviser Robi Kristan in menedžer Ralph Krieger. Foto: MaPa

Klic iz Slovenije

"Preprosto, v Slovenijo me je vrnil izjemen talent Mete Hrovat," pripoveduje Kristan, ki je spomladi prejel klic trenerja Jureta Hafnerja, formalno sicer zunanjega sodelavca ženske reprezentance, dejansko pa izkušenega osebnega trenerja izjemno nadarjene Kranjskogorčanke Mete Hrovat.

"Klic je sovpadal s težavami mojega najboljšega tekmovalca na Finskem. Sledili so pogovori, po katerih smo našli skupen jezik. Vedno je sicer v meni gorela želja po vrnitvi. Morda tudi zaradi patriotizma. Že v preteklosti je bilo nekaj stikov, a se zgodba ni izšla," med obdelavo Metinih smuči pripoveduje serviser, ki bo skrbel tudi za Marušo Ferk.

Serviserjev motiv

Za Ferkovo verjame, da še ni rekla zadnje besede, in upa, da se bo prebila v slalomsko prvo jakostno skupino. Ne skriva pa, da je osnovni razlog za vrnitev v Slovenijo Hrovatova, ki velja za eno najobetavnejših slovenskih smučark. To je njegov izziv, njegov motiv, saj ga, kot pravi, žene predvsem želja po vrhunskih rezultatih.

"Težko delam s športnikom, za katerega vnaprej vem, da ne bo uspešen. Meta je po eni strani nadarjena, po drugi pa ima tudi že nekaj uspehov. Se še uči in se mora še marsikaj naučiti. Tudi kakšen zmagovalec nima povsem jasne slike. Sem pa že po prvih tednih sodelovanja dobil potrditev o pravilnosti svoje odločitve," pravi nekdanji serviser v ameriški, kanadski in finski reprezentanci.

"Trenira naj vse"

In kje v prihodnje vidi Hrovatovo? "Letos je že stala na stopničkah. No, vidim jo prav tam," odgovarja Kristan, prepričan o tem, da je njena bližnja prihodnost vezana predvsem na slalom in veleslalom. Vseeno kot serviser v roke večkrat vzame tudi precej daljše smuči za superveleslalom in smuk.

"Naj trenira vse. Tekmovalno pa je pomembno, da se najprej dokaže v tehničnih disciplinah, šele pozneje, ko bo napočil pravi trenutek, pa naj dodaja discipline. Takšna je tudi trenerjeva usmeritev," pravi in svari pred nevarnostjo oslabitve osnovnih disciplin na račun dodajanja novih, predvsem pa se zaveda pasti ostrega tempa in občutka pri preskakovanju s 155 na 215 centimetrov dolge smuči. "Tudi zaradi tega danes ni popolne vsestranske smučarke. Še Mikaela Shiffrin se je delno opekla," dodaja.

S trebuhom za kruhom

Kristan je sicer eden od številnih slovenskih serviserjev, ki so pustili pečat v tujini. Ta kot po pravilu zvabi mlade slovenske strokovnjake. "Pogoji so bili v tujini boljši. Plačilo prav tako. Mnoge pritegne tudi delo z vrhunskimi smučarji. Pri nas pa … Klasika, ki se vleče iz leta v leto. Prav zato sem bil letos prijetno presenečen, da se je zgodil zasuk. Kot bi se pri nas predramili in si drznili poskusiti," pripoveduje in se ob tem nasmehne naključju, po katerem se je prav letos v slovensko smučanje vrnil tudi Aleš Sopotnik, po novem serviser smukaške svetovne prvakinje Ilke Štuhec

"Bode Miller je bil smučarski genij, ki je prelamljal zakone fizike." | Foto: Reuters "Bode Miller je bil smučarski genij, ki je prelamljal zakone fizike." Foto: Reuters

Sedem let v družbi Bodeja Millerja

Sopotnik je sodeloval z Lindsey Vonn, z naskokom največji zvezdnik, s katerim je sodeloval naš sogovornik, pa je Bode Miller. Za Američanove smuči je skrbel kar sedem let (2001-2008) in se z njim veselil večine uspehov iz njegovega izjemnega opusa. Je do njega gojil dodatno spoštovanje oziroma rešpekt, kot radi rečemo?  

"Sprejel sem ga takšnega, kakršen je bil, predvsem pa sem bil do njega vedno povsem odkrit. Nisem se trudil, da bi mu ugajal. Tudi prisilne distance do njega nisem držal. Bil se odkrit, on je to sprejel, zato je bilo najino sodelovanje odlično. Veliko sva se pogovarjala, tudi o tehniki in pristopu, čeprav se, kar bi rad poudaril, nisem nikoli vmešaval v trenerjevo delo," odgovarja Robi.

Sportal Slovo zvezdnika in navideznega brezbrižneža, ki je vedno iskal svojo smučino

Poznamo pravega Bodeja?

Seveda nismo mogli niti mimo priponke muhastega zvezdnika in zabavljača, ki je rad popil kakšno pivo. "Bil je zabavljač, a nikakor ni bil pijanec, česar so ga obtoževali. Predvsem med olimpijskimi igrami v Torinu leta 2006. Zaradi tega je znal tudi provocirati. Tako je na primer prišel v lokal, si naročil pivo in ga v rokah držav več ur," pravi Kristan in dodaja, da je tudi sam z njim popil kakšen vrček piva.

Leta 2005, po Millerjevem prvem osvojenem globusu, celo kakšnega preveč. "Bode se je naslednji dan lotil slaloma, ki sicer ni več odločal o končnem vrstnem redu. Bil je šesti. Sam pravi, da z velikim 'mačkom'. Pozneje pa se je pošalil in vprašal, kako dober bi bil, če bi smučal trezen," se spominja Kristan in Millerja danes označuje za zelo preprosto, inteligentno in družinsko naravnano osebo.

"Pijanec? Ne, nikakor. Se je pa rad zabaval." | Foto: Reuters "Pijanec? Ne, nikakor. Se je pa rad zabaval." Foto: Reuters

Mojster neposrednih linij

"Tudi na smučarski ravni je bil izrazito inteligenten. Pravi genij. Marsikaj pa je izviralo iz njegove teorije smučanja. Mama ga je kot otroka na poti v službo odložila na smučišču ter ga znova prevzela po službi. Brez hrane in pijače. Pač, znajdi se. Znašel se je," Millerjevo zgodbo povzema 44-letni Gorenjec.

"Znašel pa se je tudi v svoji igri, kako prehiteti starejše smučarje. Študiral je njihove zavoje in ugotovil, da jih lahko prehiti s krajšo linijo zavoja. To je nato potenciral vse do najvišje ravni svetovnega pokala. Tako neposrednih linij ni znal voziti nihče. Prelamljal je zakone fizike. Pijanec tega res ne bi mogel početi," o Bodeju z izbranimi besedami govori njegov nekdanji serviser.

Servis dolgo v noč, zjutraj med prvimi na sneg. | Foto: MaPa Servis dolgo v noč, zjutraj med prvimi na sneg. Foto: MaPa Večkrat se bo ugriznil v jezik

A če si je pri Millerju Kristan lahko privoščil povsem odkrito komunikacijo in sogovorniku namenil tudi kakšno kletvico, namerava biti v novi zimi bolj previden. "Verjetno se je včasih dobro ugrizniti v jezik. Poiskati je treba pravo pot," odgovarja na vprašanje o razlikah v komunikaciji s smučarjem in smučarko.

"Moškega lahko pošlješ v … No, saj veste, v tri krasne, pa bo naslednji dan vse v najlepšem redu. Pravijo, da so pri dekletih lahko težave. Bomo videli," se je nasmehnil ob našem odhodu iz servisne sobe, ki v Söldnu ni nič drugega kot nekdanji skedenj, v katerem serviserji postavijo svoje prenosne mize.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn o novi poti: Kdo sem jaz brez smučanja?
Anže Kopitar in Henrik Kristoffersen
Sportal Veliki navijač Anžeta Kopitarja napada smučarskega kralja
Ne spreglejte