Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
11.28

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

Natisni članek

Tina Weirather Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Sölden

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 11.28

5 let, 5 mesecev

INTERVJU: TINA WEIRATHER

Hčerka iz kristalne smučarske dinastije se veseli boja z Ilko Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54
Tina Weirather | Foto Sportida

Foto: Sportida

Najboljša superveleslalomistka zadnjih dveh sezon Tina Weirather v pogovoru za Sportal o vlogi hčerke znanih staršev, Ilki Štuhec, Lindsey Vonn, začetku nove sezone …

Tessa Worley
Sportal Tessinega ledeniškega čakanja je konec

"Mali globus že imam, zlate kolajne na velikem tekmovanju še ne," na začetku nove smučarske sezone opozarja Tina Weirather, 29-letnica iz Vaduza v Liechtensteinu, v zadnjih dveh zimah zmagovalka superveleslalomskega seštevka svetovnega pokala. Dobitnica srebra na SP 2017 v St. Moritzu in brona na ZOI 2018 v Pjongčangu (v obeh primerih v superveleslalomu) ter zmagovalka devetih tekem svetovnega pokala sicer prihaja iz znamenite smučarske družine. Njena mama je dobitnica dveh velikih kristalnih globusov ter dvakratna olimpijska prvakinja Hanni Wenzel, oče nekdanji prvi smukač svetovnega pokala in svetovni prvak Harti Weirather, stric pa nekdanji svetovni prvak in dobitnik velikega globusa Andrea Wenzel. Ona pa je ... Tina.


"Led je prebit," je po tekmi v Söldnu z rameni skomignila Tina Weirather. | Foto: Sportida "Led je prebit," je po tekmi v Söldnu z rameni skomignila Tina Weirather. Foto: Sportida

Dolga leta smo o vas govorili kot o hčerki Hanni Wenzel in Hartija Weiratherja. Zdi se, da se zdaj že v veliko večji meri izpostavlja in spoštuje vaša osebnost. Vam ugaja, da ste končno Tina Weirather?
Ko sem bila smučarsko še nepopisan list, je izpostavljanje staršev nekaj običajnega. S tem pravzaprav nisem nikoli imela težav. Sprejela sem dejstvo, da so bili starši odlični alpski smučarji. To mi je celo godilo. Hkrati pa zaradi tega nisem čutila dodatnega pritiska. Danes pa … Da, lepo je biti jaz.

Kakšen je vaš status v Liechtensteinu?
Oh, nerada govorim o sebi. Vprašajte Marca Bühla. Ha, ha … Lahko pa povem, da čutim veliko podporo. Ljudje v naši državi imajo radi alpsko smučanje. Čutim, da me spoštujejo. Kot bi bili ponosni name. Po drugi strani pa spoštujejo tudi zasebnost. Ko se namreč znajdem v javnosti, me ne "cukajo" za rokav. Imam povsem običajno življenje.

Tina Maze in Anna Fenninger 2015
Sportal Obračun z Mazejevo kot nedosegljivi vrhunec kariere

Ob začetku sezon, ki vključujejo svetovno prvenstvo, smučarje vselej sprašujemo, ali bolj stavijo na svetovni pokal ali vrhunskost na velikem tekmovanju. Vaš odgovor?
Osredotočena sem na oboje.

No, a če bi imeli v rokah zlato kolajno in mali globus, bi bili bolj veseli …
Obeh lovorik.

"Lepo je biti jaz." | Foto: Sportida "Lepo je biti jaz." Foto: Sportida

Mnogi pravijo, da globus zrcali izjemnost v daljšem časovnem obdobju.
To vsekakor drži. Toda v svoji karieri sem osvojila že dva mala kristalna globusa, medtem ko pa zlatega odličja na članskem velikem tekmovanju še nimam. Posledično se torej res ne bi branila zmage v Aareju. Ponavljam pa, da me zanimajo visoki cilji na obeh ravneh. Sem maksimalno osredotočena, pri čemer pa stavim na hitri disciplini. Veleslalom sem kar zavestno potisnila na stranski tir.

Vas potemtakem 27. mesto v Söldnu ni potrlo?
Tekma v Söldnu je bila zame pomembna predvsem zaradi občutka začetka sezone. Ne skrivam, da si veliko več obetam v hitrih disciplinah. Nisem pa želela še dodaten mesec čutiti predsezonskega pritiska. Za nameček še v obdobju, ko je težko poiskati dobro progo za trening. Veleslalomski start me je sprostil. Zdaj se bom lažje osredotočila na Lake Louise.

Vrniva se k boju za globuse. Komu pripisujete največ možnosti?
Nič novega: Mikaeli Shiffrin in Marcelu Hirscherju.

Že dve sezoni ste vladarica superveleslalomskega seštevka. Ko ste osvojili prvi mali globus, ste v neposrednem dvoboju premagali Ilko Štuhec. Zdaj se vrača …
Vesela sem, da se vrača. Njena sezona pred poškodbo je bila res izjemna. Navdušena sem, da bova imeli nove boje. Verjamem, da se lahko vrne na najvišjo raven, čeprav je v zadnjem obdobju nisem videla smučati. Vem pa, da je smučala že spomladi. Dobro ji je šlo. Poškodba ni več tema. Vem, neprijetno se je poškodovati tik pred začetkom sezone. A po drugi strani to pomeni, da se lahko toliko bolje pripraviš na naslednjo.

S kakšnimi besedami bi opisali njeno smučanje?
Vsekakor je najboljša v drsalnih delih. Poleg tega zna na več delih razvijati hitrost. Ko je smučala na progi finala svetovnega pokala v Aspnu, je bila tako hitra kot fantje. Tedaj sem se zamislila. No, če se bo vrnila in začela tam, kjer je končala, se tekmicam ne piše nič dobrega.

Pomerili se bosta že v Lake Louisu. Tam bo tudi Lindsey Vonn. Še zadnjič. V lovu za rekordom. Jo vidite na najvišji stopnički?
Znano je, da je to njeno najljubše in tudi rezultatsko daleč najbolj uspešno prizorišče tekem svetovnega pokala. A nastopala je tudi lani, pa ni zmagala. Sicer pa … Težko govorim o ravni njene pripravljenosti. Bomo videli.

Kaj pa vaša pripravljenost. Kaj ste delali poleti, da bi bili še boljši?
Gre za podrobnosti. Celotna slika je, ko si enkrat na tako visoki ravni, vedno podobna. Jasno, ko osvojiš globus, tudi ne želiš revolucionarnih sprememb. Vem pa tudi, da ne smem zaspati. Zato iščem malenkosti, ki bi jih lahko izboljšala. Vedno se najde nekaj, zagotovo.

Ilka Štuhec in Tina Weirather: Nasvidenje v Lake Louisu. | Foto: Sportida Ilka Štuhec in Tina Weirather: Nasvidenje v Lake Louisu. Foto: Sportida

Ali še vedno čutite enako mero želje, zmagovalne lakote in navdušenja, kot ste to čutili pred desetletjem?
Da. Moji občutki so celo še boljši in bolj učinkoviti kot pred nekaj sezonami. Po prvih dobrih rezultatih sem si namreč začela na ramena nalagati pretežko breme. A po osvojenih kolajnah na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu ter prejetem globusu čutim, da sem izpolnila otroške želje. Zdaj je vse skupaj znova postalo zabavno. Uživam v vsaki minuti.

Uživate tudi, ko dvigujete uteži ali tečete?
Ha, ha … Zdaj ste me ujeli. Ne, kondicijski treningi so nekaj drugega kot delo na snegu. Vem pa, da je to del igre. Zato vse skupaj jemljem maksimalno resno. Tudi letos poleti mi ni bilo lahko. Zavedam pa se pomembnosti tega dela priprav.

Hvala za pogovor. Vas bomo lahko pozdravili tudi v Mariboru? 
Močno dvomim. Nastopila bom sicer še na kakšnem veleslalomu, a verjetno ne v Mariboru. 

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn o novi poti: Kdo sem jaz brez smučanja?
Anže Kopitar in Henrik Kristoffersen
Sportal Veliki navijač Anžeta Kopitarja napada smučarskega kralja
Ne spreglejte