Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 3. 2021,
12.41

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

Natisni članek

svetovni pokal mladinsko evropsko prvenstvo Neja Dvornik

Torek, 9. 3. 2021, 12.41

3 leta, 1 mesec

NEJA DVORNIK BRONASTA NA MSP

Nadarjena Korošica je obogatila bogato zbirko kolajn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90
Neja Dvornik | Neja Dvornik je po sedmem mestu v ponedeljkovem superveleslalomu prišla do veleslalomskega brona. Čaka jo še slalom. | Foto Sportida

Neja Dvornik je po sedmem mestu v ponedeljkovem superveleslalomu prišla do veleslalomskega brona. Čaka jo še slalom.

Foto: Sportida

S tretjim mestom v veleslalomu v Banskem je Neja Dvornik nadaljevala slovensko tradicijo osvajanja kolajn na mladinskih svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju.

Neja Dvornik | Foto: SloSki Foto: SloSki Potem ko je komaj 18-letni obetavni Korošec Rok Ažnoh v prvem delu mladinskega svetovnega prvenstva v Banskem nase opozoril s sedmim mestom v superveleslalomu in 14. v veleslalomu, je v ženskem delu tekmovanja ''udarila'' še ena Korošica – Neja Dvornik.

V tej zimi je sicer že prišla do prvih točk svetovnega pokala in nanizala nekaj dobrih dosežkov tudi v evropskem pokalu, zdaj pa se je v Banskem vrnila v konkurenco mladink in v veleslalomu zasedla tretje mesto.

Do brona je obetavna Korošica v zahtevnih razmerah, ki so bile usodne za številne favoritinje (Zrinka Ljutić, AJ Hurt …) prišla po preboju v drugi vožnji, ko se je s šestega povzpela na tretje mesto. Hitrejši sta bili le Švedinja Hanna Arosson Elfman in Norvežanka Marte Monsen. Druga Slovenka, Nika Tomšič, je bila z zaostankom 7,38 na koncu 24.

Za Dvornikovo, ki deluje v okviru samostojne ekipe pod vodstvom trenerja Denisa Šteharnika, je to že druga kolajna na mladinskih svetovnih prvenstvih. Pred letom je bila namreč tik pred prvim valom epidemije covid-19 srebrna v Narviku. Predlani je bila v Val di Fassi v obeh tehničnih disciplinah četrta. Novo priložnost za odličje pa bo imela v sredo, ko bo v Banskem na sporedu še slalom.

Neja Dvornik je dopolnila slovensko zbirko kolajn na MSP. | Foto: Sportida Neja Dvornik je dopolnila slovensko zbirko kolajn na MSP. Foto: Sportida

Od Križaja do Dvornikove

Slovenska tradicija osvajanja kolajn na mladinskih svetovnih prvenstvih je sicer dolga že 46 let. S slalomsko zmago na evropskem mladinskem prvenstvu jo je že leta 1975 začel legendarni Bojan Križaj. Tomaž Čižman in Andreja Leskovšek pa sta leta 1982 sprožila plaz kolajn na MSP. Osvajali so jih tudi številni poznejši junaki v članski konkurenci (Mateja Svet, Jure Košir, Špela Pretnar, Ilka Štuhec …), kot tudi tisti, ki se nato na najvišji tekmovalni ravni niso uveljavili. Zanimivo pa je, da med dobitnicami kolajn na MSP ne najdemo najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze. Spomnimo, pozneje je osvojila kar trinajst kolajn na velikih tekmovanjih.

 

 

Sportal Lansko odpoved so preživeli, letošnjo bi težje
Sportal Kaj čaka Žana Kranjca?
Ne spreglejte