Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
23. 10. 2016,
14.35

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

1

Natisni članek

Fis alpsko smučanje Žan Kranjec Žan Kranjec Sölden zimska rekreacija

Nedelja, 23. 10. 2016, 14.35

5 let, 4 mesece

Sölden, veleslalom (m)

Žan Kranjec enakopraven član družbe veleslalomskih velikanov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

1

Ob četrtem mestu Žana Kranjca je francoski alpski smučar Alexis Pinturault na uvodnem veleslalomu nove sezone na ledeniku Rettenbach nad Söldnom razorožil domačega aduta Marcela Hirscherja.

Žan Kranjec je s četrtim mestom v Söldnu napovedal odlično veleslalomsko sezono. | Foto: Guliverimage/Getty Images Žan Kranjec je s četrtim mestom v Söldnu napovedal odlično veleslalomsko sezono. Foto: Guliverimage/Getty Images

Alexis Pinturault je postal junak moške veleslalomske bitke v Söldnu. Z dvema najboljšima časoma, ki odslikavata tako tehnično dovršenost kot občutek za ohranjanje hitrosti v položnejših delih, je ugnal vse na čelu z branilcem naslova skupnega seštevka svetovnega pokala Marcelom Hirscherjem. Ta je v drugem nastopu napadel na vso moč, se zaradi tveganja znašel na boku, se mojstrsko rešil, a vseeno izgubil preveč, da bi ogrozil Francoza.

Francozu in Avstrijcu se je na odru za zmagovalce pridružil še Nemec Felix Neureuther. Tik pod njim pa je nekoliko presenetljivo pristal Žan Kranjec, katerega najboljši rezultat do danes je bilo 12. mesto. Od skoka na stopničke ga je ločilo pičlih sedem stotink sekunde.

 Francoz Alexis Pinturault je zmagovalec uvodnega veleslaloma v letošnji sezoni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Francoz Alexis Pinturault je zmagovalec uvodnega veleslaloma v letošnji sezoni. Foto: Guliverimage/Getty Images

Rezultat kariere in šest tisoč evrov

Optimizem, s katerim je Žan Kranjec pričakal novo sezono, je bil torej upravičen. Mladenič iz Bukovice pri Vodicah je prvič v svoji karieri  svoj napadalni obraz pokazal v obeh nastopih ter potrdil besede o dobrih pripravah in konkurenčni ravni smučanja. V prvi vožnji se je s štartno številko 24 zavihtel na deseto mesto, v drugi pa kljub pritisku uprizoril novo vrhunsko predstavo ter se s četrtim časom povzpel na četrto mesto.

Vidno zadovoljen je lahko v ciljnem izteku, v katerem se je zbralo 16 tisoč ljubiteljev alpskega smučanja, zbiral dragocene skalpe. Med drugim je za uspeh dozdajšnjega dela kariere, s katerim je iz nagradnega sklada prejel 6.200 evrov (zmagovalcu je pripadlo kar 40 tisočakov) ugnal Teda Ligetyja, Henrika Kristoffersna, francosko falango (Fanara, Faivre, Mufat-Jaindet) …

Vedel sem, da sem dobro pripravljen, toda …

"Rezultat me je nekoliko presenetil, čeprav sem vedel, da sem dobro pripravljen. Priznam tudi, da sem pred nastopom čutil precejšnjo tremo. A bil sem osredotočen. Vedel sem, kaj moram storiti. Izteklo se je, kot se je. Izredno sem vesel, da sem v novo sezono vstopil na takšen način," je v cilju dejal Žan.

"Sposoben sem se uvrstiti med deset," je dejal ob prihodu v Söldne. Rečeno, storjeno. | Foto: Sportida "Sposoben sem se uvrstiti med deset," je dejal ob prihodu v Söldne. Rečeno, storjeno. Foto: Sportida

 Kdor čaka, dočaka

Slovenija je imela tako po kar 20 letih in osmem mestu Jureta Koširja znova svojega veleslalomista med deseterico v Söldnu. Obenem je končano tudi skoraj devetletno čakanje na veleslalomsko deseterico na katerikoli tekmi svetovnega pokala. Kar sam po sebi pa se ponuja naslednji mejnik. Od trenutka, ko je Uroš Pavlovčič kot zadnji Slovenec stopil na veleslalomske stopničke, bo decembra minilo 15 let.

Hrobat daleč od finala  Miha Hrobat se je prelevil v Kranjčevega ledeniškega navijača. | Foto: Sportida Miha Hrobat se je prelevil v Kranjčevega ledeniškega navijača. Foto: Sportida

Po pričakovanjih pa se je söldenska preizkušnja že v dopoldanskem delu končala za 21-letnega Miho Hrobata, ki je pristal na 50. mestu.

Vseeno si je zaradi pogumnega nastopa in zaostanka treh sekund in 14 stotink za najhitrejšim prislužil čestitke strokovnega kadra. Tudi sam je bil s prvim veleslalomskim nastopom v svetovnem pokalu zadovoljen, čeprav je priznal, da je bila skrita želja uvrstitev v finale.

"Nekaj napak sem si privoščil v strmini, medtem ko pa sem z zgornjim in spodnjim delom zelo zadovoljen," pravi Hrobat, ki veleslalom goji predvsem zaradi tehničnega predznanja v hitrih disciplinah, na katere namerava staviti.


Sölden, veleslalom (m)

Končni vrstni red
1. Alexis Pinturault (Fra)               
 2. Marcel Hirscher (Avt)         +0070
 3. Felix Neureuther (Nem)        +0,37
 4. Žan Kranjec (Slo)             +0,44
 5. Ted Ligety (ZDA)              +0,65
 6. Thomas Fanara (Fra)           +0,67
 7. Justin Murisier (Švi)         +0,78
 8. Henrik Kristoffersen (Nor)    +0,92
 9. Mathieu Faivre (Fra)          +0,93
10. Luca de Aliprandini (Ita)     +0,12
Ne spreglejte