Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
15. 1. 2013,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Flachau slalom

Torek, 15. 1. 2013, 9.41

8 let

Mikaela Shiffrin tretjič v nizu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko je Tina Maze s petim mestom na slalomu v Flachauu še povečala prednost v svetovnem pokalu, pa se je Mikaela Shiffrin veselila tretje zaporedne zmage.

Prvič v sezoni se Tina Maze v prvem teku ni vmešala v boj za najvišja mesta. Njen nastop na valoviti progi, ki sicer ne spada med zahtevnejše v svetovnem pokalu, a je vseeno terjala kar nekaj žrtev (med drugim sta odstopili Veronika Zuzulova in Kathrin Zettel), že na oko ni bil tako suveren kot v večjem delu sezone.

Ob dveh manjših zdrsih je najboljša smučarka sezone proti najhitrejšim izgubljala predvsem v fazi izkoriščanja smuči, saj svojega sloga ni v celoti prilagodila izbranemu modelu. Posledično je v primerjavi s Höfl-Rieschevo, ki je izkoristila konfiguracijo terena in postavitev za reprizo predstave iz Levija,izgubila kar sekundo in 38 stotink sekunde in pristala na osmem mestu. Visok je bil zaostanek tudi za ameriško najstnico Shiffrinovo, medtem ko pa so se vse ostale zdele povsem realno dosegljive. Prav zato je bilo jasno, da so si znova kar številni slovenski navijači lahko obetali brezkompromisen napad v drugem teku. Le-ta ji ni povsem stoodstotno uspel. Napredovala je na peto mesto, zmagovalni oder pa zgrešila za vsega šestnajst stotink sekunde.

V ciljnem izteku je bil Tinin obraz mrk, besede pa bolj vedre. ''Borila sem se, zato sem lahko zadovoljna,'' je dejala Mazejeva in priznala, da v prvem teku ni bila dovolj sproščena, več zadovoljstva pa vliva drugi nastop. ''Gledam s pozitive plati. Drugi tek je bil dober. Tudi rezultat me ni spravil v slabo voljo. Priznavam pa, da s prvim tekom ne morem biti zadovoljna. Težko se je na vsaki tekmi zavihteti med najboljše tri. Vidi se tudi, da so v ospredju slalomske specialistke, sama pa se na takšne tekme selim iz hitrih disciplin. A borim se po svojih najboljših močeh,'' je črto pod sedmi slalom sezone potegnil 29-letna Črnjanka, ki pa je vnovič povečala naskok v skupnem seštevku svetovnega pokala. A kazalo je drugače. Maria Höfl-Riesch je namreč vodila po prvem teku in bila tudi na drugi progi zelo hitra, nato pa pri enem od prehodov zajela vratca in končala ob progi.

S svojim odstopom je visoka Bavarka zmago ''poklonila'' Američanki Mikaeli Shiffrin. Komaj 17-letna nova slalomska zvezdnica je seveda pred tem velik korak proti novim stotim točkam storila sama. Po Semmeringu in Zagrebu je to zanjo že tretja zaporedna zmaga na specialnih slalomih, s katero je tudi povečala prednost v disciplinskem seštevku. ''Kot otrok sem gledala veliko tekem in si, kot kaže, na ta način kopičila 'virtualne' izkušnje. Morda sem zaradi tega tako odločna in sproščena. Priznam pa, da si pred letom nisem mogla predstavljati, da bom v tem položaju. Sem pa sanjala o tem. Ne le to, verjela sem, da mi bo uspelo. Zdaj sem tu,'' se je kar smejalo nadarjeni mladenki, ki je pobrala tudi največji delež največje finančne pogače v ženskem delu svetovnega pokala. Pripadlo ji je namreč kar dobrih 52 tisoč evrov. ''To so moji prihranki za starost!''

V senci boja za najvišja mesta in tudi točke, ki zanjo še naprej ostajajo nedosegljive, pa je priložnost znova dobila 19-letna rahlo obolela Primorka Ana Bucik. V četrtem nastopu na tekmah svetovnega pokala ji je tokrat za želeni preboj med finalistke zmanjkalo dobrih sedem desetink (38. mesto). Ko je po nastopu s štartno številko 59 pogledovala proti že dodobra načeti progi Griessenkar, je priznala, da bi lahko želeni čas pridobila predvsem v spodnjem delu, kjer je tempo padel. ''Vseeno sem z nastopom kar zadovoljna, predvsem pa vem, da sem se borila po najboljših močeh. Za finale bi potrebovala konstantno vožnjo brez večjih napak ter visok ritem do zadnjega količka,'' je po nastopu dejala Bucikova, ki bo priložnost za dokazovanje zanesljivo dobila tudi ob koncu prihodnjega tedna, ko se bo tehnična druščina zbrala v Mariboru. Tam bo v središču pozornosti seveda predvsem Mazejeva, ki pa se pred tem odpravlja še na tehnični vikend v Cortino d'Ampezzo.

Ne spreglejte