Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
16. 10. 2018,
14.38

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

Natisni članek

Sölden svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Torek, 16. 10. 2018, 14.38

5 let, 6 mesecev

PRED NOVO SEZONO

Mikaela Shiffrin je razkrila karte

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72
Mikaela Shiffrin | Foto Sportida

Foto: Sportida

V novi sezoni bo Mikaela Shiffrin napadala tri globuse, v prihodnosti pa želi v eni sami zimi slaviti zmage v prav vseh disciplinah svetovnega pokala.

"Moji največji cilji so povezani s smučanjem. Želim dvigniti slalomsko raven in ohraniti hitrost. Še večji izziv pa je veleslalom, kjer mi je v zadnjih sezonah pogosto nekaj zmanjkalo do prave podobe. Želim biti bolj stabilna in stalno hitra, predvsem pa tehnično bolj kakovostna," enajst dni pred veleslalomsko preizkušnjo v Söldnu v pogovoru za avstrijsko državno televizijo ÖRF karte razkriva 23-letna ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn: Poslavljam se, z rekordom ali brez

Po tri globuse

Svoja pričakovanja pa je prva dama svetovnega pokala hitro pretopila tudi v rezultate. Ne skriva, da ima v glavi še tretji zaporedni veliki globus. Še bolj odločno napoveduje še šesto zmago v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Kot prav poseben cilj pa si je zadala tudi prvi veleslalomski globus. Do sedaj je bila enkrat druga in dvakrat tretja.

V novo sezono po nove globuse. | Foto: Sportida V novo sezono po nove globuse. Foto: Sportida

Aare: 3, 4, 5 …

Posebno pozornost bo namenila tudi svetovnemu prvenstvu, ki ga bo februarja gostil Aare. Tam bo zanesljivo nastopila v obeh tehničnih disciplinah in v kombinaciji. "Morda se bom udeležila tudi kakšne preizkušnje v hitrih disciplinah, morda ekipne tekme. Ne vem. Dejstvo pa je, da želim na tekmah, na katerih nastopim, napadati vrh," odločnosti ne skriva Shiffrinova, ki se ob tem zaveda, da njena telesna in mentalna pripravljenost še ne dovoljuje polnega programa z nastopi na vseh tekmah v sezoni.

Zmage v vseh disciplinah

O zelo tanki meji med tekmovalno premočjo in iztrošenostjo se je lahko prepričala tudi v pretekli sezoni. Tako je po tekmah v Cortini d'Ammpezzo zapadla v krizo. "Bila sem mrtvo utrujena. Sem se pa veliko naučila. Zavedam se pomembnosti časa, ki ga mora smučar nameniti počitku in umiritvi," poudarja Američanka, ki je v svoji karieri že slavila zmage v slalomu, veleslalomu, kombinaciji in smuku. Manjka še superveleslalom. "Že v novi sezoni je to mogoče, čeprav tega ne pričakujem," pravi.

Miha Verdnik
Sportal "Ilke Štuhec nismo pustili same, Tino Maze pa …"

Popolna smučarka

Dolgoročni cilj prve dame svetovnega pokala pa je sezona, v kateri bo lahko po vsaj eno zmago slavila v vsaki disciplini. To je nazadnje uspelo Tini Maze, in sicer v njeni sanjski sezoni 2012/13. Tudi z mislijo na ta podvig se je Shiffrinova v preteklih tednih več posvečala superveleslalomu in smuku. "Na daljših smučeh se poskušam počutiti domače in ujeti ritem proge," pravi zmagovalka 43 tekem svetovnega pokala, ki pa na to temo dodaja: "Iskreno, ne vem, koliko zmag imam. Vem le približno. Nikoli jih ne seštevam. Zato tudi o rekordih in mejnikih ne razmišljam. Pritisk je posledično manjši."

Ester Ledecka
Sportal Senzacionalna olimpijska dvoživka: Naj iščem slovenskega moža?
Ne spreglejte