Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
12. 10. 2018,
15.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

svetovni pokal Ester Ledecka

Petek, 12. 10. 2018, 15.50

5 let, 6 mesecev

Ester Ledecka

Senzacionalna olimpijska dvoživka: Naj iščem slovenskega moža?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Ester Ledecka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spor med dvakratno olimpijsko prvakinjo Ester Ledecko in češko smučarsko zvezo je športno dvoživko, ki je v Pjongčangu navdušila kot smučarka in tudi kot deskarka, popeljal v humorne vode. Zdaj "išče" moža v Sloveniji.

Od začetka septembra, ko smo poročali o sporu med češko smučarsko zvezo in Ester Ledecko, do danes se ni prav veliko spremenilo. Najboljša deskarka na svetu, ki je že večkrat navdušila tudi med alpskimi smučarkami, namreč s panožno zvezo še vedno nima sklenjene pogodbe. Posledično to pomeni, da na tekmah pod okriljem FIS nima pravice do nastopa. Zatika se, podobno kot v številnih podobnih predhodnih primerih (Anna Veith, Henrik Kristoffersen …), pri denarju.

Kamen spotike je osebni pokrovitelj. 23-letna olimpijska prvakinja ima namreč na mizi Audijevo ponudbo, medtem ko je uradni partner češke zveze Toyota. "Vsako leto ista zgodba. Res sem upala, da bo po pretekli zimi drugače," je na Atomicovem medijskem dnevu v Altenmarktu dejala svetlolasa Čehinja.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn: Poslavljam se, z rekordom ali brez

Poroka s Slovencem in Kanadčanom

V skrajnem primeru ni izključena niti zamenjava smučarskega državljanstva, a bi bila ob sprtih straneh pot do nove reprezentance zelo dolgotrajna, zato Ester trenutno o tem govori predvsem v šaljivem tonu. "Morda bi se morala poročiti s kakšnim tujcem. Še več, morda bi morala poiskati dva moža – Slovenca za deskanje na snegu in Kanadčana za smučanje," njeno izjavo prenaša Laola.

A Čehinji vendarle ni ves čas do smeha. "Res upam, da bo moja agencija z zvezo našla skupni jezik," pravi prva dama svetovnega deskanja, ki se bo tudi v novi sezoni udeležila več smučarskih tekem. V neugodnem položaju se bo znašla le februarja, saj se termina svetovnih prvenstev v deskanju in smučanju prekrivata.

Ester Ledecka | Foto: Reuters Foto: Reuters Dekle, ki piše zgodovino

In kdo pravzaprav je Ester Ledecka? Gre za komaj 23-letno Čehinjo, ki jo v bazi Mednarodne smučarske zveze najdemo v dveh športih – med deskarkami in smučarkami. Na deski je že tri zaporedne sezone dobitnica globusa v paralelnih disciplinah. Pohvali se lahko s petnajstimi zmagami (štirikrat je bila najboljša na Rogli), tremi kolajnami na svetovnih prvenstvih in zlatim olimpijskim odličjem.

Kot da prevlada med deskarkami ne bi bila dovolj, pa se vnukinja nekdanjega hokejista Jana Klapaca dokazuje tudi v hitrih disciplinah alpskega smučanja. Že tri sezone osvaja točke svetovnega pokala, svetovno športno javnost pa je šokirala na februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. 17. 2. je za stotinko sekunde ugnala Anno Veith in postala olimpijska prvakinja v superveleslalomu. En teden pozneje je upravičila tudi vlogo absolutne deskarske favoritinje in pobrala zlato še v paralelnem veleslalomu.

-  Hči glasbenika in drsalke piše zgodovino: edina, ki na Olimpu sedi na dveh (pre)stolih

Slovenski deskarji se čudijo čudežni Čehinji: To je fenomen #video

Miha Verdnik
Sportal "Ilke Štuhec nismo pustili same, Tino Maze pa …"
Ne spreglejte