Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
18.45

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Julia Simon Lisa Vittozzi Lena Repinc Polona Klemenčič Anamarija Lampič Anamarija Lampič biatlon Nove Mesto svetovno prvenstvo

Torek, 13. 2. 2024, 18.45

2 meseca, 2 tedna

SP v biatlonu, Nove Mesto, posamična tekma (Ž)

Lisa Vitozzi premagala Julio Simon, obupno streljanje Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Lisa Vitozzi | Lisa Vitozzi je osvojila zlato na najdaljši ženski preizkušnji v Novem Mestu. | Foto Guliverimage

Lisa Vitozzi je osvojila zlato na najdaljši ženski preizkušnji v Novem Mestu.

Foto: Guliverimage

Francozinja Julia Simon je na svetovnem prvenstvu v biatlonu v češkem Novem Mestu po treh zlatih osvojila še bronasto medaljo. Na najdaljši preizkušnji na 15 kilometrov je brez zgrešenega strela slavila Italijanka Lisa Vitozzi. Najboljša od slovenske trojice je bila s 45. mestom Polona Klemenčič, ki je zgrešila štiri tarče.

Julia Simon
Sportal Julia Simon spet razred zase, Anamarija Lampič še nikoli boljša na SP

Anamarija Lampič je tako kot na prejšnjih nastopih na Moravskem tudi tokrat zaradi slabših strelskih predstav izgubila možnost za visoko uvrstitev. Po dvakrat je zgrešila že na prvem in drugem postanku, podobno pa ji je šlo tudi v nadaljevanju in nastop je končala z osmimi nepokritimi tarčami oziroma prav toliko minutami pribitka ter z zaostankom 7:04,3 pristala na 58. mestu.

"Streljanje mi preprosto ne steče"

"Ne vem, kaj se dogaja, ampak to je res najslabše prizorišče v celi sezoni. Streljanje mi preprosto ne steče. Ne vem, zakaj. Tekaško mi očitno gre, sem nazaj v formi, čeprav sem četrti krog odtekla že malo z rezervo, saj se mi ni zdelo smiselno, da bi se iztrošila do konca. Po tistih treh zgrešenih strelih leže me je kar malo psihološko potrlo in sem trenerjem že med tekmo potarnala, za četrto streljanje sem si vzela nekaj več časa, pa se je izšlo dobro, ampak za ostale strelske nastope nimam besed," je v cilju razlagala Lampičeva, ki je v nedeljo ne bo na tekmi s skupinskim startom.

Danes je imela drugi čas teka, za 7,4 sekunde je bila od nje hitrejša le Francozinja Justine Brasaz-Bouchet.

"Zgrešenih strelov je bilo preprosto preveč"

Tudi Lena Repinc, ki se je na prvi posamični tekmi SP izkazala s strelsko ničlo in bila s 30. mestom najboljša Slovenka, je tokrat precej grešila na strelskih postankih, dvakrat že na prvem, do konca pa si je nabrala šest kazenskih minut. Njen zaostanek je znašal 8:49,9, kar je bilo dovolj za 78. mesto.

"Bolje se zame ni izšlo, upala sem sicer, da bom največ dosegla prav na današnji tekmi, zato je razočaranje še toliko večje. V streljanju leže sem imela nekaj težav, podlaga je pomrznila in komolci so zato drseli. Proga je bila v začetku zelo mehka, skozi tekmo pa je začela zmrzovati," je po tekmi povedala Repinčeva. 

Slovenke so danes streljale slabo, Anamarija Lampič je bila nenatančna osemkrat. | Foto: Guliverimage Slovenke so danes streljale slabo, Anamarija Lampič je bila nenatančna osemkrat. Foto: Guliverimage

Le malenkost bolje je opravila Polona Klemenčič, ki je bila že po prvem streljanju z ničlo najboljša Slovenka, a je potem tudi ona na naslednjem zgrešila dvakrat in izpadla iz boja za visoka mesta. Do konca je naredila skupno štiri strelske napake, z zaostankom 5:46,4 pa je končala kot 45., tako da je le dosegla najboljšo slovensko uvrstitev dneva.

"Danes sem se odločala, ali bom sploh startala ali me bo zamenjala Živa, zjutraj pa sem šla na smuči in se odločila, da so bolečine še kar znosne. S svojim nastopom pa vseeno ne morem biti zadovoljna. V teku sem si sicer izbrala kar pravšnji ritem za to najdaljšo tekmo, ampak je bilo preprosto preveč zgrešenih strelov," pa je obžalovala Polona Klemenčič, ki si želi nastopiti tudi na četrtkovi tekmi mešanih parov. 

Zmaga Italijanki

Na vrhu je kazalo, da bo junakinja tega SP Julia Simon dobila še četrto zlato medaljo po uspehih v mešani štafeti, sprintu in zasledovanju. A nazadnje je odločila ena zgrešena tarča, saj je Francozinja z minuto pribitka zaostala 29,6 sekunde za prvakinjo, če bi zadela vse, pa bi bila zlata. Lisa Vitozzi pa je strelski del tekme opravila brezhibno, kar ji je zagotovilo najvišjo stopničko.

"Prv ponosna sem nase. Začela sem z zapletom na prvem streljanju, ko sem morala ponovno vstavljati naboj v puško. Kljub temu sem ostala mirna in zbrana, kar se je obrestovalo. Na koncu se je izšlo, neverjetno sem srečna, saj je to moja prva zlata kolajna na SP na posamični tekmi," je po tekmi povedala zmagovalka.

Na koncu je Simonova izgubila še srebro, saj jo je, tudi z brezhibnim strelskim nastopom, presenetila še Nemka Janina Hettich Waltz, ki je za Vitozzijevo zaostala 20,5 sekunde. Tik pod zmagovalnim odrom sta končali še dve Nemki, Vanessa Voigt in Selina Grotian; zadeli sta vse tarče, a bili v teku prepočasni za skok med prve tri.

V četrtek bo na SP na vrsti še najdaljša moška preizkušnja na 20 kilometrov.

SP Nove Mesto, posamična tekma (15 km):

1. Lisa Vittozzi (Ita)               40:02,9 (0)
2. Janina Hettich-Walz (Nem)       +    20,5 (0)
3. Julia Simon (Fra)                    29,6 (1)
4. Selina Grotian (Nem)               1:01,1 (0)
5. Vanessa Voigt (Nem)                1:06,2 (0)
6. Lou Jeanmonnot (Fra)               1:10,6 (1)
7. Justine Braisaz-Bouchet (Fra)      1:25,8 (3)
8. Kristina Dmitričenko (Ukr)         2:10,1 (0)
9. Mona Brorsson (Šve)                2:10,7 (1)
10. Linn Persson (Šve)                 2:16,7 (1)
...
45. Polona Klemenčič (Slo)             5:46,4 (4)
58. Anamarija Lampič (Slo)             7:04,3 (8)
78. Lena Repinc (Slo)                  8:49,9 (6)

Preberite še:

Johannes Thingnes Boe
Sportal J. T. Boe že do 18. zlata, Jakov Fak v drugem delu popustil
Sturla Holm Laegreid
Sportal Trojno norveško slavje, Slovenci daleč od želja. "Nerealno!" se je v cilju jezil Jakov Fak.
Julia Simon
Sportal Francoska prevlada, najmlajša Slovenka 30.
Ole Einar Bjoerndalen
Sportal "Nekdo mora ukrepati"
SP Nove Mesto,. biatlon, štafeta Francije
Sportal Slovenska štafeta za začetek SP deveta, zmaga Franciji
Ne spreglejte