Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
11. 7. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Lindsey Vonn Lake Louise Fis Boštjan Kline

Torek, 11. 7. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Lindsey Vonn ne sprejema zavrnitve

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Lov na rekord Ingemarja Stenmarka in olimpijski napad v Pjongčangu sta osrednja cilja Lindsey Vonn, ki ob robu priprav na novo sezono vendarle ne more iz svoje kože in znova obuja že večkrat zavrnjeno idejo o spopadu z najboljšimi smukači.

Lindsey Vonn: priprave na olimpijsko sezono brez zdravstvenih težav. | Foto: Getty Images Lindsey Vonn: priprave na olimpijsko sezono brez zdravstvenih težav. Foto: Getty Images

Klasično poletje Lindsey Vonn. Trdi treningi, katerih monotonost razbija z občasnimi sprehodi po rdeči preprogi, objavami provokativnih fotografij v kopalkah, javnim pojavljanjem v družbi svojega spremljevalca in, da, tudi letos ne gre brez tega – bojem za nastop na moški tekmi svetovnega pokala v Lake Louisu.

V karavani svetovnega pokala namerava 32-letna Američanka vztrajati še vsaj dve sezoni. V tem času želi slaviti še vsaj deset zmag (trenutno je pri številki 77), s katerimi bi na prvem mestu večne lestvice zmagovalcev svetovnega pokala prehitela legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka (86 zmag). Nadalje, po izpuščenih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 si veliko obeta tudi od februarskega olimpijskega nastopa v Pjongčangu, branila pa se ne bi niti vrnitve malih kristalnih globusov v hitrih disciplinah in morda celo napada na velikega.

A čeprav že z navedenimi cilji piše smučarsko zgodovino, Vonnova ne pozablja niti na svojo dolgoletno željo, ki se je iz uvodne medijske "bombice" razvila v ponavljajočo se in nedokončano "limonado", za katero bi lahko glasbeno podlago prispeval Limahl. Američanka namreč s svojim taborom pripravlja nov predlog, s katerim si bo pri Mednarodni smučarski zvezi skušala izboriti pravico do nastopa na moškem smuku svetovnega pokala v Lake Louisu.

V pretekli zimi ji je status kraljice Lake Louisa "ukradla" Ilka Štuhec. Kako bo v novi zimi? | Foto: Getty Images V pretekli zimi ji je status kraljice Lake Louisa "ukradla" Ilka Štuhec. Kako bo v novi zimi? Foto: Getty Images

"To bi bilo dobro za šport!"

"Res ne vem, zakaj je toliko težav. Saj bi bilo to dobro za šport," je pred kratkim v pogovoru za CNN dejala ameriška zvezdnica, ki je idejo prvič predstavila že pred več kot petimi leti. Tedaj je naletela na precejšnjo medijsko odmevnost, a zelo skromno razumevanje pri Mednarodni smučarski zvezi. Njen primer je bil večkrat obravnavan, a vselej z enakim sklepom. Pri FIS poudarjajo, da v pravilih ni prav nobene osnove, na podlagi katere bi Vonnovi dovolili nastopati z moškimi.

O tem so smučarski veljaki govorili tudi na majski pomladni konferenci v Portorožu. Stališče je tedaj v svojem slogu povzel direktor ženskih tekem svetovnega pokala Atle Skaardal. "Pravila morajo biti enaka za vse. Če bi torej ženskam dovolili tekmovati z moškimi, bi morali dovoliti tudi obratno pot. Dvomim, da želimo v to smer. O tem smo govorili. Zdaj bomo razmislili in videli, ali bo ameriška smučarska zveza pripravila konkreten predlog za jesensko srečanje FIS v Zürichu," je dejal Norvežan.

Vonnova pozornost pleni tudi v družbi spremljevalca Kenana Smitha. | Foto: Getty Images Vonnova pozornost pleni tudi v družbi spremljevalca Kenana Smitha. Foto: Getty Images Dva ameriška predloga

Lindsey se ne strinja s Skaardalovim razmišljanjem in dvomi, da bi moški hiteli na ženske tekme svetovnega pokala. Zaveda se omejitev v pravilih in obenem opozarja, da se na račun eksperimenta na moški tekmi noče odreči svojim točkam in s tem pravicam v ženski karavani. Je pa, kot vse kaže, pooblastila direktorja ameriške zveze Patricka Rimla, da v poletnih mesecih pripravi predlog.

Američani zdaj razmišljajo o dveh predlogih. Po prvem bodo FIS predlagali, naj sprejme enkratno izjemo in Vonnovi dovoli sodelovanje na moškem smuku svetovnega pokala v Lake Louisu. V drugem načrtu Američani predlagajo odprtje moških tekem za nasprotni spol ob izpolnjevanju določenih točkovnih kriterijev. Podrobnosti še niso znane.

Red Bullova ekshibicija?

Vonnovi seveda veliko bolj diši prvi predlog, ob tem pa poudarja, da se vidi v boju za vsaj prvo trideseterico. Samozavest ob tem črpa iz občasnih treningov z močnejšim spolom, kjer naj bi bila povsem konkurenčna. "Trening ni tekma, a vseeno nekaj pomeni," pravi.

O zavedanju tega, da utegne biti zid FIS previsok, z druge strani Atlantika že prihajajo namigi o posebni ekshibicijski tekmi, svojevrstni smučarski bitki spolov, pod katero bi se v vlogi pokrovitelja podpisal Red Bull. Lindsey sicer priznava, da ji veliko bolj diši prava tekma, a ne izključuje možnosti nastopa najboljših smučav brez strehe FIS.

Boštjan Kline | Foto: MaPa Foto: MaPa Kline: Naj poskusi …

Kako pa na morebitno tekmo z dobitnico štirih velikih in kar osmih malih smukaških globusov gleda najboljši slovenski smukač Boštjan Kline, ki je v pretekli zimi osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu in sezono končal med najboljšo deseterico? "Bilo bi dobro, da tudi smučarka preizkusi moško progo. Verjamem, da bi bila razlika očitna. Seveda, v Lake Louisu bi bila razlika zanesljivo najmanjša," odgovarja Mariborčan.

Bi morala FIS Lindsey Vonn dovoliti nastop na moškem smuku?

  • Da
    40,27 %
    149 glasov
  • Ne
    59,73 %
    221 glasov
Oddanih 370 glasov
Ne spreglejte