Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
27. 6. 2024,
14.00

Osveženo pred

2 dneva, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ana Bucik Lila Lapanja Fis slalom alpsko smučanje

Četrtek, 27. 6. 2024, 14.00

2 dneva, 10 ur

Lila Lapanja prvič v barvah slovenske reprezentance

Lila Lapanja z nastopanjem za Slovenijo dobila novo motivacijo #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64
Lila Lapanja | Lila Lapanja z veliko motivacije začenja svojo novo smučarsko zgodbo. | Foto SloSki

Lila Lapanja z veliko motivacije začenja svojo novo smučarsko zgodbo.

Foto: SloSki

Slovensko alpsko smučanje je v zadnjih letih zaradi predčasnih zaključkov karier izgubilo več tekmovalcev – Meto Hrovat, Tino Robnik, Štefana Hadalina. Pred novo sezono pa po zamejski Slovenki Caterini Sinigoj dobiva še eno okrepitev, ameriško Slovenko Lilo Lapanja. Oče 29-letnice iz Kalifornije je iz okolice Tržiča, sama je že leta razmišljala, da bi začela nastopati za Slovenijo. Zdaj ji je FIS odobrila zamenjavo smučarskega državljanstva. "Rekla sem si, da želim nov zrak, nov vdih v svoji karieri." Ta četrtek se nam je prvič pokazala v barvah slovenske smučarske reprezentance.

Lila Lapanja
Sportal Lila Lapanja bo lahko nastopala za Slovenijo

Lila Lapanja | Foto: SloSki Lila Lapanja Foto: SloSki "Mislim, da mi bela barva pristaja," z nasmehom pove Lila Lapanja. Na začetku meseca je dobila zeleno luč Mednarodne smučarske zveze FIS za zamenjavo smučarskega državljanstva. Ameriška Slovenka – njen oče Vojko iz okolice Tržiča se je preselil v Kalifornijo, kjer je Lila rojena, a je vedno rada prihajala v Slovenijo – se že veseli nastopanja pod slovensko zastavo. "Celotno kariero sem razmišljala o tej možnosti. Letos sem si pa rekla, da zdaj je pa res treba to narediti. Zelo sem vesela." Nastopanje za Slovenijo vidi kot priložnost za nov začetek. "V svoji karieri sem že veliko dosegla. Šest let sem bila z ameriško reprezentanco, zadnjih sedem let pa sem bila samostojna. Za vse sem bila odgovorna sama in sem dokazala, da nekaj še imam v sebi. Da še imam potencial, da lahko nekaj naredim v smučanju. A morala sem poskusiti nekaj novega. Bila sem brez podpore ameriške reprezentance. Če želim nekaj narediti, je bil zdaj čas, da to naredim. S to odločitvijo sem dobila novo motivacijo."

V svetovnem pokalu nastopa od novembra 2015. Točke je doslej osvojila štirikrat, nazadnje januarja za 27. mesto v slalomu v slovaški Jasni. Najboljša je bila leto prej, 23. na avstrijskem smučišču Flachau. Po treh letih se je torej vrnila med dobitnice točk. Na začetku poti za Slovenijo bo nastopala na tekmah evropskega pokala, seveda pa ima veliko višje cilje. "Za olimpijske igre, za svetovni pokal, za državno prvenstvo ... Takšne cilje imam od malega. Sem pa potrebovala nov vdih. Kot če si v eni službi predolgo in nekaj izgubiš. To sem čutila. Rekla sem si, da želim nov zrak, nov vdih v svoji karieri," v slovenščini, ki jo je naučil oče in ji gre precej dobro, pa čeprav doma ob jezeru Tahoe niso govorili slovensko, razlagala 29-letnica. "Seveda so moj cilj olimpijske igre, svetovni pokal. Je pa za to treba delati. Res bi si želela biti med 30 v svetovnem pokalu. A zdaj bo moj program predvsem usmerjen v svetovni pokal. Potem bomo pa videli, kako bo šlo naprej."

Lila Lapanja o odločitvi za prestop v slovensko reprezentanco:

Imela bo samostojno ekipo s trenerjem Bezjakom

Lila Lapanja | Foto: SloSki Lila Lapanja Foto: SloSki "Imela bom samostojno ekipo. Za prvo leto bom še vedno odgovorna za svoje stroške, za svoj program. Na to sem že navajena. Ko se bom lahko, se bom na treningih pridružila slovenski reprezentanci, dekletom in trenerjem," načrt za prihajajočo zimo pojasnjuje Lapanja. Njen novi trener je Hrvat Mladen Bezjak. "Dobro pozna slovensko ekipo, slovenske trenerje. Dogovarjali smo se že za skupne treninge pred sezono, na primer v Ushuaii." Ano Bucik, Andrejo Slokar in Nejo Dvornik, slovenske slalomistke, dobro pozna. "Z Ano sva podoben letnik, malo je starejša od mene. Poznamo se, velikokrat smo se videvale na tekmah in se dobro razumemo." Pred desetletjem je bila njena reprezentančna kolegica Mikaela Shiffrin, nato sta šli njuni karieri vsaka svojo pot.

Vojko Lapanja
Sportal Ob slikovitem jezeru Tahoe našel srečo, a Slovenijo vseeno pogreša #video
Matjaž Šarabon
Sportal Alpinci pridelali pol milijona izgube, trenerji pogodb še niso podpisali
Boštjan Kline
Sportal Kalvarije slovenskega smukača še ni konec, a upanje ostaja
Ne spreglejte